email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Trecerea de la microintreprindere la impozit pe profit in 2017. Impozit specific

Trecerea de la microintreprindere la impozit pe profit in 2017. Impozit specific
imcrointreprindereimpozit pe profitcoduri caencod fiscal

In studiul de caz prezentat mai jos avem drept subiect o societate platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor are drept activitate principala, codul CAEN 5630. Incepand cu luna iulie 2017, firma a realizat venituri din jocuri de noroc prin asociere in participatiune. Prin urmare, a devenit platitoare de impozit pe profit in semestrul II din 2017. Vom afla in continuare daca, pentru aceasta perioada, datoreaza si impozit specific. Mentionam faptul ca in anul 2018 a devenit platitoare de impozit pe venit microintreprinderilor.
 

Iata raspunsul specialistului!


Potrivit art. 3 din Legea 170/2015, sunt obligate la plata impozitului specific unor activitati, denumit in continuare impozit specific, in conformitate cu prevederile prezentei legi, persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie a anului precedent au indeplinit, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) aveau inscrisa in actele constitutive, potrivit legii, ca activitate principala sau secundara, una dintre activitatile corespunzatoare codurilor CAEN prevazute la art. 1;
b) nu se afla in lichidare, potrivit legii.

Indeplinirea conditiilor prevazute la art. 3 din lege se verifica la data intrarii in vigoare a legii, la inceputul fiecarui an fiscal, pe baza situatiei existente la data de 31 decembrie a anului precedent. Comunicarea catre organul fiscal teritorial se efectueaza pana la data de 31 martie 2017 inclusiv sau, dupa caz, pana la data de 31 martie inclusiv a anului urmator, conform art. 1 alin. (4) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati.
 
Potrivit art. 11 alin. (1) din Legea 170/2015, persoanele juridice romane platitoare de impozit pe profit comunica organelor fiscale teritoriale aplicarea impozitului specific anual, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul specific.


Rezulta ca pentru anul 2017 nu datorati impozit specific, chiar daca ati trecut la impozit pe profit. Conditiile de incadrare la impozit specific se verifica la 31.12.2017 si abia in 2018 datorati impozit specific, daca acele conditii sunt verificate.
 
Potrivit art. 47 alin. (2) din Codul fiscal, prevederile art. 47 alin. (1) se aplica si persoanelor juridice romane care intra sub incidenta Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Prevederile titlului III - Impozitul pe veniturile microintreprinderilor prevaleaza fata de prevederile Legii nr. 170/2016.
 
Astfel, daca societatea indeplineste conditiile de incadrare la microintreprinderi la 31.12.2017, nu va aplica impozit specific in 2018 si ramane microintreprindere.

 


Raspuns oferit portalcontabilitate.ro Daniel Crevelescu – Economist.


de Ioana Andreea Pavel

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor legislative 2024:


TAX MEMO - MEMORATOR TAXE SI IMPOZITE!

->>  Numele obligatiei fiscale respective
->>  Ce act normativ se aplica
->>  Categorii de contribuabili vizati
->>  Termene de plata
->>  Ce declaratii trebuie depuse obligatoriu
->>  Exceptiile de la regula (daca exista)
->>  Observatii, precizari, recomandari, atentionari

Iti sunt acum disponibile doar in 30 sec.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
imcrointreprindereimpozit pe profitcoduri caencod fiscal


Data aparitiei: 16 Martie 2018

Votati articolul "Trecerea de la microintreprindere la impozit pe profit in 2017. Impozit specific":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X