Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Manualul de proceduri contabile. Care sunt implicatiile fiscale?

Data actualizarii: 21 Ianuarie 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Manualul de proceduri contabile. Care sunt implicatiile fiscale?
manual de proceduri contabilesituatii financiare anuale

Prezentam mai jos cazul unei societati care a elaborat un manual de proceduri contabile specifice activitatii pentru care este autorizata. Vom afla de la specialist daca, in vederea utilizarii acestui manual de catre personalul Compartimentului Financiar-Contabilitate, este obligatorie aprobarea acestuia de catre conducerea societatii. Si daca da, cine trebuie sa aprobe acest Manual de Proceduri Contabile?
 

Atentie! Modificarile aduse legislatiei fiscal-contabile au schimbat modul in care trebuie sa intocmiti procedurile contabile in anul 2020! Va oferim 31 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! Comandati chiar acum Stick-ul Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale 2020!
 

Manualul de proceduri contabile: raspunsul specialistului

La pct. 60-61 din OMFP nr. 1802/2014 privind reglementarile contabile, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca:
60.

(1) Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale.

(2) Exemple de politici contabile sunt urmatoarele: alegerea metodei de amortizare a imobilizarilor; reevaluarea imobilizarilor corporale sau pastrarea costului istoric al acestora; inregistrarea, pe perioada in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, a unei cheltuieli cu amortizarea sau a unei cheltuieli corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata; alegerea metodei de evaluare a stocurilor; contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent etc.
 


61.
(1)Administratorii entitatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie. In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.

(2) Aceste politici trebuie elaborate avand in vedere specificul activitatii, de catre specialisti in domeniul economic si tehnic, cunoscatori ai activitatii desfasurate si ai strategiei adoptate de entitate.

(3) La elaborarea politicilor contabile trebuie respectate prevederile cuprinse in prezentele reglementari.
 
Prin urmare, administratorii entitatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie, iar In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.
 

Sanctiunile sunt dure!

Inspectorii Fiscului verifica existenta procedurilor contabile si sanctioneaza lipsa lor cu amenda de pana la 4.000 de lei, conform art. 42 alin.1 din Legea Contabilitatii nr. 82/1991, modificata. Puteti scapa de orice bataie de cap chiar acum. Comandati Stick-ul Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale 2020!
 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X