Prezentam mai jos cazul unei societati care a elaborat un manual de proceduri contabile specifice activitatii pentru care este autorizata. Vom afla de la specialist daca, in vederea utilizarii acestui manual de catre personalul Compartimentului Financiar-Contabilitate, este obligatorie aprobarea acestuia de catre conducerea societatii. Si daca da, cine trebuie sa aprobe acest Manual de Proceduri Contabile?
Atentie! Modificarile aduse legislatiei fiscal-contabile au schimbat modul in care trebuie sa intocmiti procedurile contabile in anul 2020! Va oferim 31 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! Comandati chiar acum Stick-ul Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale 2020!
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Manualul de proceduri contabile: raspunsul specialistului
La pct. 60-61 din OMFP nr. 1802/2014 privind reglementarile contabile, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca:
60.
(1) Politicile contabile reprezinta principiile, bazele, conventiile, regulile si practicile specifice aplicate de o entitate la intocmirea si prezentarea situatiilor financiare anuale.
(2) Exemple de politici contabile sunt urmatoarele: alegerea metodei de amortizare a imobilizarilor; reevaluarea imobilizarilor corporale sau pastrarea costului istoric al acestora; inregistrarea, pe perioada in care imobilizarile corporale sunt trecute in conservare, a unei cheltuieli cu amortizarea sau a unei cheltuieli corespunzatoare ajustarii pentru deprecierea constatata; alegerea metodei de evaluare a stocurilor; contabilitatea stocurilor prin inventarul permanent sau intermitent etc.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manual de politici contabile - Stick USB
Contractul de mandat Optimizare fiscala Avantaje si dezavantaje
61.
(1)Administratorii entitatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie. In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.
(2) Aceste politici trebuie elaborate avand in vedere specificul activitatii, de catre specialisti in domeniul economic si tehnic, cunoscatori ai activitatii desfasurate si ai strategiei adoptate de entitate.
(3) La elaborarea politicilor contabile trebuie respectate prevederile cuprinse in prezentele reglementari.
Prin urmare, administratorii entitatii trebuie sa aprobe politici contabile pentru operatiunile derulate, inclusiv proceduri proprii pentru situatiile prevazute de legislatie, iar In cazul entitatilor care nu au administratori, politicile contabile se aproba de persoanele care au obligatia gestionarii entitatii respective.
Sanctiunile sunt dure!
Inspectorii Fiscului verifica existenta procedurilor contabile si sanctioneaza lipsa lor cu amenda de pana la 4.000 de lei, conform art. 42 alin.1 din Legea Contabilitatii nr. 82/1991, modificata. Puteti scapa de orice bataie de cap chiar acum. Comandati Stick-ul Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale 2020!
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Dana Hristu - Consultant fiscal si expert contabil si auditor financiar.