Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale

Data aparitiei: 17 Aprilie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ce cuprind notele explicative la situatiile financiare anuale
situatii financiare anualebilant contabilconturi extrabilantierenote explicative la situatiile financiare anuale

In randurile de mai jos, vom afla de la specialistul nostru ce includ, de fapt, notele explicative la bilant si daca este necesar sa mentionam soldurile conturilor extrabilantiere.

Conturile extrabilantiere

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Conturile extrabilantiere

Potrivit pct. 354-356 din Reglementarile contabile aprobate prin OMFP 1802/2014:

354. -
(1) Drepturile si obligatiile, precum si unele bunuri care nu pot fi integrate in activele si datoriile entitatii se inregistreaza in contabilitate in conturi in afara bilantului, denumite si conturi de ordine si evidenta.
(2) In aceasta categorie se cuprind: angajamente (giruri, garantii, cautiuni) acordate sau primite in relatiile cu tertii; imobilizari corporale luate cu chirie; valori materiale primite spre prelucrare sau reparare, in pastrare sau custodie; debitori scosi din activ, urmariti in continuare; stocuri de natura obiectelor de inventar date in folosinta; redevente, locatii de gestiune, chirii si alte datorii asimilate; efecte scontate neajunse la scadenta; bunuri proprietate publica primite in administrare, concesiune sau cu chirie de catre entitati; bunuri din domeniul privat al statului, care nu indeplinesc conditiile de recunoastere ca active; dobanzi aferente contractelor de leasing financiar, neajunse la scadenta; certificate de emisii de gaze cu efect de sera primite, care nu au stabilita o valoare si, prin urmare, nu pot fi recunoscute in conturi bilantiere, precum si alte valori.

355. (1) Bunurile proprietate publica primite in administrare, concesiune sau cu chirie, precum si bunurile din domeniul privat al statului care nu indeplinesc conditiile de recunoastere ca active se reflecta in conturi in afara bilantului (contul 8038 «Bunuri primite in administrare, concesiune, cu chirie si alte bunuri similare»).

356 - In notele explicative la situatiile financiare anuale trebuie prezentate informatii referitoare la elementele inregistrate in conturi in afara bilantului.
 
Prin urmare, exista obligativitatea prezentarii in notele explicative, de informatii referitoare la elementele inregistrate in conturile extrabilantiere.

Exemplu si reglementari contabile

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Exemplu si reglementari contabile

In nota explicative 1-Active imobilizare, trebuie prezentate (daca esta cazul) informatii privind valoarea bunurilor proprietate publica primite in concesiune conform punctului 355 de mai sus.
 
Potrivit Ordinului ANAF nr. 107/2025 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor financiare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
 
 2.8. Notele explicative cuprinse in Capitolul 6 "Note explicative la situatiile financiare anuale" din reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt limitative, acestea urmand sa contina cel putin informatiile cerute de capitolul respectiv. 

Reglementari contabile (OMFP 1802/2014)

SECTIUNEA 6.2 Continutul notelor explicative la situatiile financiare anuale pentru toate entitatile
468. - In notele explicative la situatiile financiare, toate entitatile prezinta, in plus fata de informatiile cerute conform altor dispozitii ale prezentelor reglementari, informatii referitoare la urmatoarele:
a) politicile contabile adoptate, inclusiv:
- bazele de evaluare aplicate diferitelor elemente;
- conformitatea politicilor contabile adoptate cu principiile contabile prevazute de prezentele reglementari;
- orice modificari semnificative ale politicilor contabile adoptate;
b) daca imobilizarile corporale sunt evaluate la valori reevaluate, un tabel care sa prezinte:


(i) miscarile rezervei din reevaluare in cursul exercitiului financiar, cu o explicatie a tratamentului fiscal al elementelor pe care le contine; si
(ii) valoarea contabila care ar fi fost recunoscuta in bilant daca imobilizarile corporale nu ar fi fost reevaluate;
c) atunci cand instrumentele financiare sunt evaluate la valoarea justa:
(i) ipotezele semnificative care stau la baza modelelor si tehnicilor de evaluare, daca valorile juste au fost determinate in conformitate cu prevederile pct. 121 alin. (1) lit. b);
(ii) pentru fiecare categorie de instrumente financiare, valoarea justa, modificarile de valoare incluse direct in contul de profit si pierdere, precum si modificarile incluse in rezervele de valoare justa;
(iii) pentru fiecare clasa de instrumente financiare derivate, informatii despre aria si natura instrumentelor, inclusiv termenii si conditiile semnificative care pot afecta valoarea, calendarul si certitudinea fluxurilor viitoare de numerar; si
(iv) un tabel care sa prezinte miscarile recunoscute direct in capitalurile proprii, in cursul exercitiului financiar;
d) valoarea totala a oricaror angajamente financiare, garantii sau active si datorii contingente neincluse in bilant, indicand natura si forma oricarei garantii reale care a fost acordata; separat de acestea, sunt prezentate orice angajamente privind pensiile si entitatile afiliate sau asociate;
e) suma avansurilor si creditelor acordate membrilor organelor de administratie, de conducere si de supraveghere, cu indicarea ratelor dobanzii, a principalelor conditii si a oricaror sume restituite, amortizate sau la care s-a renuntat, precum si a angajamentelor asumate in numele acestora sub forma garantiilor de orice fel, cu indicarea totalului pe fiecare categorie;
f) cuantumul si natura elementelor individuale de venituri sau de cheltuieli care au o marime sau o incidenta exceptionala;
g) sumele datorate de entitate care devin exigibile dupa o perioada mai mare de cinci ani, precum si valoarea totala a datoriilor entitatii acoperite cu garantii reale depuse de aceasta, cu indicarea naturii si formei garantiilor; si
h) numarul mediu de angajati in cursul exercitiului financiar.

Concluzie

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Concluzie

Asadar, in notele explicative la situatiile financiare, toate entitatile prezinta informatii referitoare la valoarea totala a oricaror angajamente financiare, garantii sau active si datorii contingente neincluse in bilant, indicand natura si forma oricarei garantii reale care a fost acordata.

Asa cum prevede Ordinul MFP 107/2025, Notele explicative la situatiile financiare anuale" nu sunt limitative, insa trebuie sa contina cel putin informatiile prezentate mai sus. 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"


X