In cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a falimentului beneficiarului baza de impozitare a TVA se reduce in conformitate cu prevederile art. 287 lit. d) din Codul fiscal.
Incepand cu 01 ianuarie 2019, conform modificarilor aduse acestui articol prin Legea 30/2019, ajustarea se efectueaza in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului, spre deosebire de perioada anterioara in care ajustarea se putea efectua doar in baza hotararii de inchidere a procedurii de faliment.
De asemenea, prin Legea 30/2019 s-a stabilit ca, in cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019.
In ceea ce priveste ajustarea taxei pe valoare adaugata in cazul falimentului beneficiarului conform art. 287 lit. d) din Codul fiscal, aceste prevederi sunt aplicabile:
1. Persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA . Aceste persoane emit facturi cu semnul minus pe care nu le transmit beneficiarului si inscriu TVA stornata in decontul de TVA – Formular 300.
2. Persoanelor impozabile carora codul de inregistrare in scopuri de TVA le-a fost anulat la solicitarea acestora conform art. 316 alin. (11) lit. g) din Codul fiscal, in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 310 sau a regimului special pentru agricultori prevazut la art. 3151; Aceste persoane emit facturi pe care inscriu cu semnul minus reducerea bazei de impozitare si a taxei colectate si solicita restituirea taxei pe valoare adaugata pe baza formularului (307) "Declaratie privind sumele rezultate din ajustarea/corectia ajustarilor/regularizarea taxei pe valoarea adaugata" . Factura de regularizare nu trebuie sa contina mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA a furnizorului/prestatorului.
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Atentie! Ajustarea nu poate fi efectuata de persoanele al caror cod de TVA a fost anulat din oficiu de catre organele fiscale in conformitate cu prevederile art. art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal.
Aceste persoane nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 310 din Codul fiscal pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, fiind obligate sa aplice prevederile art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal. Daca isi redobandesc Codul de TVA, aceste persoane vor putea efectua ajustarea taxei deductibile ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului in termenul prevazut la art. 287 din Codul fiscal, respectiv:
• in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment, sau
• in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019, in cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data.
Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (11) lit. a) -e) si h) din Codul fiscal, aceste persoane isi pot redobandi codul de TVA doar la solicitarea acestora, in conditiile prevazute la art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, reinregistrarea neefectuandu-se din oficiu de organele fiscale.