Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Fuziune prin absorbtie: ce documente se depun pentru a beneficia de amnistia fiscala

Data actualizarii: 05 Noiembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fuziune prin absorbtie: ce documente se depun pentru a beneficia de amnistia fiscala
Fuziune prin absorbtieamnistie fiscalafuziune prin contopire

Fuziunea este operatiunea prin care doua sau mai multe societati comerciale decid transmiterea elementelor de activ si pasiv catre una dintre ele (fuziune prin absorbtie) sau catre o societate nou infiintata (fuziune prin contopire). 

Deoarece aceasta operatiune este una extrem de complexa, in urmatorul studiul de caz ne propunem sa va prezentam aspectele esentiale legate de fuziunea prin absorbtie, inclusiv gestionarea decontului de TVA si implicatiile fiscale, detalii despre esalonarea simplificata pentru obligatii de tipul impozitului pe dividende, precum si formularele necesare pentru amnistia fiscala.

Fuziune prin absorbtie - studiu de caz

Intrebare:
"1. Doua societati platitoare de TVA lunar fuzioneaza prin absorbtie. Ambele societati sunt platitoare de TVA lunar, cu TVA de recuperat. Daca data finalizarii fuziunii este 10.09.2024, pentru luna 09.2024 depun pentru fiecare societate decont de TVA cu 4424, iar in luna 10.2024, la suma 4424 din perioada precedenta, adun sumele din 4424 de pe cele doua societati in decontul de TVA pe care o sa-l depun pentru luna 10?
2. Esalonarea la plata simplificata se poate depune pentru obligatiile cu retinere la sursa (impozit pe dividende)? In acest caz, trebuie constituita garantie? Ce procent?
3. Pentru amnistia fiscala, ce formulare se depun?"

Raspuns:
1. Fuziune. D300
Intrucat data finalizarii fuziunii este 10.09.2024, fiecare societate va depune separat decontul de TVA pentru luna septembrie (formularul 300) pana la termenul de raportare specific lunii septembrie, adica 25 octombrie 2024.

Dupa aceasta data, incepand cu luna octombrie, societatea absorbanta va include in decontul sau de TVA (formularul 300) sumele din soldul contului 4424 ale ambelor societati la rubrica de TVA de recuperat din perioadele anterioare, pentru a asigura continuitatea soldului de recuperat. Astfel, la suma din contul 4424 pentru perioada anterioara veti adauga sumele din deconturile ambelor societati.

2. Esalonarea simplificata pentru obligatii de tipul impozitului pe dividende

In general, esalonarea la plata simplificata nu se acorda pentru obligatiile cu retinere la sursa, cum este impozitul pe dividende. Aceste obligatii trebuie achitate integral la termen, fara posibilitatea esalonarii.

Tratamentul fiscal-contabil al fuziunii societatilor comerciale explicat impecabil! Parcurgeti acest ghid practic si eliminati erorile contabile costisitoare ce pot aparea la gestionarea unei fuziuni! Detalii aici >>

(6) Esalonarea la plata nu se acorda pentru:

a) obligatiile fiscale care au facut obiectul unei esalonari acordate in temeiul prezentului capitol sau potrivit capitolului I - Inlesniri la plata pentru obligatiile bugetare datorate dupa data declararii starii de urgenta, administrate de organul fiscal central din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 181/2020 privind unele masuri fiscal-bugetare, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, cu modificarile ulterioare, care si-a pierdut valabilitatea, precum si obligatiile fiscale care reprezinta conditie de mentinere a valabilitatii unei esalonari la plata acordate in temeiul capitolului I - Inlesniri la plata pentru obligatiile bugetare datorate dupa data declararii starii de urgenta, administrate de organul fiscal central din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 181/2020, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) obligatiile fiscale care au scadenta si/sau termenul de plata dupa data eliberarii certificatului de atestare fiscala;

c) obligatiile fiscale care, la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, intra sub incidenta art. 167, in limita sumei de rambursat/de restituit/de plata de la buget;

d) obligatiile fiscale stabilite prin acte administrative fiscale care, la data eliberarii certificatului de atestare fiscala, sunt suspendate in conditiile art. 14 sau 15 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care suspendarea executarii actului administrativ fiscal inceteaza dupa data comunicarii unei decizii de esalonare la plata, debitorul poate solicita includerea in esalonare a obligatiilor fiscale ce au facut obiectul suspendarii, precum si a obligatiilor fiscale accesorii aferente. In acest scop, organul fiscal comunica debitorului o instiintare de plata privind obligatiile fiscale individualizate in acte administrative pentru care a incetat suspendarea executarii, precum si deciziile referitoare la obligatiile fiscale accesorii aferente;

e) obligatiile fiscale admise la masa credala, pentru debitorii pentru care s-a deschis procedura insolventei;

f) obligatiile fiscale/bugetare care reprezinta ajutor de stat sau de minimis de recuperat acordat din surse sau resurse de stat ori gestionate de stat;03/09/2022 - litera a fost modificata prin Ordonanta 31/202206/04/2023 - litera a fost modificata prin Ordonanta de urgenta 20/2023

g) debitorii care trebuie sa achite obligatiile fiscale administrate de organul fiscal central intr-un anumit termen pentru a se mentine autorizatia, acordul ori alt act administrativ similar.A se vedea si Ordonanta 31/2022.03/09/2022 - litera a fost introdusa prin Ordonanta 31/2022.

h) obligatiile fiscale care reprezinta accize;06/04/2023 - litera a fost introdusa prin Ordonanta de urgenta 20/2023.

i) impozitele si contributiile sociale obligatorii cu retinere la sursa sau retinute prin stopaj la sursa, astfel cum sunt definite la art. 7 pct. 47 din Codul fiscal;

Pare ca momentan nu se acorda esalonare pentru impozitele si contributiile sociale obligatorii cu retinere la sursa.Puteti depune insa D7, nu sunt urmari negative si veti primi un raspuns oficial din partea ANAF.

Exista un Proiect de OG care prevede reincluderea darilor cu retinere la sursa in mecanismul esalonarii simplificate, printre alte masuri procedural-fiscale, insa trebuie adoptat de Executiv si publicat in Monitorul Oficial pentru a se aplica.

3. Amnistia fiscala

Persoanele juridice beneficiaza de anularea dobanzilor si penalitatilor de intarziere cu conditia platii integrale a debitului si indeplinirea unei proceduri de solicitare a anularii accesoriilor.

Va trebui sa depuneti formularul D11, mai intai bifati Notificare dupa care depuneti din nou D11 cu bifa solicitare anulare accesorii.

Notificarea ANAF: Firma ar trebui sa notifice ANAF despre imposibilitatea continuarii esalonarii si sa ceara anularea dobanzilor si penalitatilor in baza OUG 107/2024.

Solicitarea de anulare: Daca esalonarea se pierde oficial, firma poate depune o cerere de anulare a accesoriilor (dobanzi si penalitati) cu conditia ca debitele principale sa fie platite.

Monitorizarea termenului: Firma trebuie sa se asigure ca toate demersurile sunt facute pana la termenul limita de 25 noiembrie 2024.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X