email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Firma producatoare de produse alimentare. Este obligatorie casa de marcat pentru comert ocazional?

Firma producatoare de produse alimentare. Este obligatorie casa de marcat pentru comert ocazional?
casa de marcatfacturacod fiscal

Comertul ocazional are prevederi speciale in legislatie pe care nu multi operatori economici le cunosc. De aceea vom prezenta un studiu de caz care sa elucideze misterele legate de aceasta tema comerciala.
 

Subiectul este o societate producatoare de produse alimentare. Clientii acesteia sunt tot societati comerciale, insa ocazional, o data sau de maximum 4 ori pe an, firma participa la targuri de profil sau sunt invitati la evenimente, unde vinde produsele persoanelor fizice.

In aceasta situatie, este necesara utilizarea unei case de marcat. Daca nu, cum se declara veniturile incasate la targ/eveniment?


Comertul ocazional si casa de marcat: raspunsul specialistului


La art. 1 alin. (1) din OUG nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale,republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se prevede ca, operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.

Da, asa dupa cum ati mentionat, in masura in care aceste vanzari au loc ocazional, ele nu intra sub incidenta OUG 28/1999, conform art. 4 din Normele metodologice de aplicare aprobate prin HG 479/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, dispozitii care prevad ca in sensul art. 1 alin. (1) din ordonanta de urgenta, prin livrari de bunuri cu amanuntul si prestari de servicii direct catre populatie se intelege acele activitati desfasurate cu caracter permanent sau sezonier.

Nu intra in aceasta categorie livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate ocazional, direct catre populatie, de catre operatorii economici, altii decat comerciantii cu amanuntul. Prin comert ocazional se intelege actele de comert cu caracter intamplator, efectuate pe durata limitata de timp cu ocazia unor targuri, saloane, sarbatori cu caracter laic, expozitii cu vanzare, precum si livrarile de bunuri catre proprii angajati pentru uzul propriu.

In conditiile vanzarii ocazionala a produselor cu ocazia unor targuri, avand in vedere ca nu sunteti comerciant cu amanuntul, apreciez ca nu aveti obligatia dotarii cu casa de marcat.

Insa, va trebui sa emiteti factura si chitanta pentru incasarea cu numerar, avand in vedere prevederile de la art. 319 alin. (6) lit. a) din Codul fiscal.

 

 

Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Elena Garofil - Consultant fiscal.


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
casa de marcatfacturacod fiscal


Data aparitiei: 13 Noiembrie 2019

Votati articolul "Firma producatoare de produse alimentare. Este obligatorie casa de marcat pentru comert ocazional?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X