email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea nr. 28/2020 – Modificari legislative privind comercializarea produselor alimentare

Legea nr. 28/2020 – Modificari legislative privind comercializarea produselor alimentare
monitorul oficialproduse alimentarefurnizorcontract

Legea nr. 28/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 274 din data de 1 aprilie 2020. Noul act normativ modifica si completeaza Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. 
 

Printre reglementari se numara si extinderea termenului de plata pentru comercializarea de produse alimentare, dupa cum urmeaza:

- Termenul de plata al comerciantului catre furnizor pentru produsele contractate si livrate se stabileste prin negocierea contractului, conform prevederilor legislatiei in vigoare. Inainte aceasta limita era de 30 de zile calendaristice.

- Exceptia o reprezinta produsele alimentare proaspete la care termenul de plata nu poate fi mai mare de 14 zile lucratoare de la data receptionarii marfii de catre beneficiar (inainte era 7 zile).


Legea nr. 28/2020: continutul actului normativ

Art. I. -

Legea nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 761 din 29 septembrie 2016, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:


1. La articolul 2, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:


"
Art. 2. -

(1) Prevederile prezentei legi se aplica tuturor persoanelor fizice si juridice care desfasoara relatii comerciale cu produse alimentare."
2. La articolul 2 alineatul (2), punctele 3, 6, 11, 12 si 18 se abroga.
3. La articolul 2 alineatul (2), punctul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
10. contract comercial - document care stabileste conditiile colaborarii dintre furnizor si comerciant, cu respectarea prevederilor Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile ulterioare;".
4. La articolul 2 alineatul (2), dupa punctul 18 se introduce un nou punct, punctul 19, cu urmatorul cuprins:
"

19. parteneriat direct - relatia comerciala directa dintre comerciant si cooperativele agricole, asociatiile de producatori agricoli, societatile comerciale agricole de productie, producatori agroalimentari si distribuitori, intre care se incheie un contract comercial pentru minimum 12 luni."

5. Articolul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 4. -
(1) Serviciile privind extinderea retelei de distributie a comerciantului, amenajarile spatiilor de vanzare ale comerciantului sau operatiunile si evenimentele de promovare a activitatii si imaginii comerciantului nu sunt legate de actul comercial.

(2) Este interzis oricarui comerciant sa solicite facturarea/refacturarea si sa incaseze de la furnizor taxe si servicii, altele decat cele legate de actul comercial. Serviciile legate direct de actul comercial sunt incluse in contractul dintre parti.

(3) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) serviciile solicitate de cumparator de la furnizor pentru operatiunile de promovare, de marketing si de publicitate daca acestea au fost convenite anterior de catre furnizor si cumparator printr-un acord clar si lipsit de ambiguitate, in conformitate cu prevederile art. 3 alin. (2) din Directiva (UE) 2019/633 a Parlamentului European si a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre intreprinderi in cadrul lantului de aprovizionare agricol si alimentar."

6. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 5. -
Este interzis oricarui comerciant sa ofere sau sa vanda produse in pierdere, cu exceptia situatiilor prevazute de legislatia in vigoare."

7. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 8. -

(1) Termenul de plata al comerciantului catre furnizor pentru produsele contractate si livrate se stabileste prin negocierea contractului, conform prevederilor legislatiei in vigoare.

(2) Fac exceptie de la prevederile alin. (1) produsele alimentare proaspete, prevazute in anexa care face parte integranta din prezenta lege, la care termenul de plata nu poate fi mai mare de 14 zile lucratoare de la data receptionarii marfii de catre beneficiar."

8. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 10. -
Comerciantul poate acorda, prin intelegerea partilor, spatii distincte de expunere si semnalizare la raft pentru fiecare produs alimentar, in functie de tara de origine."

9. Articolul 11 se abroga.
10. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 12. -
(1) Comerciantul persoana juridica autorizata care desfasoara activitati de comercializare pentru produse alimentare poate, pentru categoriile carne, oua, legume, fructe, miere de albine, lapte si produse de panificatie, sa dispuna ca produsele din cantitatea de marfa intrata sa corespunda gradual fiecarei categorii de produse alimentare, provenite din parteneriate directe, pentru a asigura accesul consumatorului la produse proaspete.

(2) Metodologia de desfasurare a parteneriatelor directe se aproba prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale."
11. Articolul 13 se abroga.
12. Articolul 15 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"
Art. 15. -
a produselor alimentare, cu respectarea legislatiei sanitar- veterinare in vigoare."
13. La articolul 16 alineatul (1), literele a) -c) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
"
a) nerespectarea dispozitiilor art. 3-6 se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 150.000 lei in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii concurentei nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

b) nerespectarea dispozitiilor art. 7 alin. (1) si (2), art. 8 si art. 18 alin. (2) se sanctioneaza cu amenda de la 150.000 lei la 200.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) nerespectarea dispozitiilor art. 12 se sanctioneaza cu amenda de la 200.000 lei la 250.000 lei, in masura in care nu sunt aplicabile prevederile Legii nr. 21/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare."

14. Articolele 20 si 21 se abroga.

15. Dupa articolul 21 se introduce o anexa, al carei continut este prevazut in anexa care face parte integranta din prezenta lege.

Art. II. -

In termen de 6 luni de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, contractele in desfasurare vor fi modificate corespunzator prevederilor Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, republicata, astfel cum aceasta a fost modificata si completata prin prezenta lege.
 

Art. III. -

Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare, republicata, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, se aproba prin hotarare a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.

Art. IV. -

Prezenta lege intra in vigoare in termen de 45 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2024

Cum sa „citesti” si sa interpretezi perfect o balanta contabila?


Ghidul practic Balanta de verificare de la A la Z. Analize, corelatii, studii de caz vine in ajutorul dvs. pentru a va scapa de:

• erori de inregistrare aducatoare de amenzi usturatoare din partea inspectorilor veniti in control
• lipsa de cunostinte temeinice din domenii conexe
• lipsa de experienta in lucrul cu conturile, mai ales cand acestea sunt noi, renumerotate ori abrogate!
• incapacitatea de a lua masuri profitabile prin ajustarea balantei pentru profit maxim
• riscul incalcarii legislatiei in vigoare.

Simplifica-ti si securizeaza-ti munca!

...vezi AICI lista completa >>

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
monitorul oficialproduse alimentarefurnizorcontract


Data aparitiei: 07 Aprilie 2020
Ultima actualizare: 01 Iunie 2020

Votati articolul "Legea nr. 28/2020 – Modificari legislative privind comercializarea produselor alimentare":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X