Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | TVA

Cota de TVA pentru serviciile de restaurant si catering: Aspecte fiscale

Data aparitiei: 18 Iunie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cota de TVA pentru serviciile de restaurant si catering: Aspecte fiscale
cota de tvarestaurantcatering

Potrivit Codului fiscal, cota redusa de 9% pentru TVA se aplica asupra bazei de impozitare pentru serviciile de restaurant si de catering, cu exceptia bauturilor alcoolice, precum si a bauturilor nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202.

Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal prevad faptul ca, in aplicarea acestui articol de lege, prin servicii de restaurant si de catering se inteleg serviciile care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora. Furnizarea de produse alimentare si/sau de bautura este numai unul dintre elementele unui intreg in care predomina serviciile. Serviciile de restaurant constau in prestarea unor astfel de servicii in spatiile prestatorului, iar serviciile de catering constau in prestarea unor astfel de servicii in afara localurilor prestatorului.

Orice combinatie de bauturi alcoolice si nealcoolice, indiferent de concentratia alcoolica, este considerata bautura alcoolica. Pentru bauturile alcoolice, precum si pentru bauturile nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202, servite la restaurant sau oferite in cazul serviciilor de catering, se aplica cota standard de TVA, fara a se considera ca are loc o livrare separata de bunuri, oferirea de bauturi facand parte din serviciile de restaurant sau de catering.

Elimina orice dubiu la incadrarea NC a unui produs! Descopera obligatiile fiscale corecte ce-ti revin si evita amenzi de pana la 100.000 lei! Lucrarea Codurile NC detaliate: TVA, accize si RO e-Transport iti pune acum la dispozitie:
- strategie practica, pas cu pas pentru identificarea si aplicarea perfect legala a codurilor NC
- exemple concrete
- cote de TVA,  accizare
Click aici >>

De asemenea, furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nu, fie cu transport, fie fara, dar fara vreun alt serviciu conex, nu se considera a fi servicii de restaurant sau catering in sensul regimului fiscal de mai sus.

In cadrul serviciilor de restaurant si catering care furnizeaza cafea, ceai, limonada, faptul ca aceste produse au sau nu au zahar adaugat nu prezinta relevanta din perspectiva cotei de TVA aplicabile. Serviciile de restaurant si catering, in sensul cotei reduse de TVA, reprezinta servicii care constau in furnizarea de produse alimentare si/sau de bauturi, preparate sau nepreparate, pentru consumul uman, insotita de servicii conexe suficiente care sa permita consumul imediat al acestora.

Trebuie sa se analizeze, insa, daca produsele respective (sub forma de bauturi) reprezinta bauturi nealcoolice care se incadreaza la codul NC 2202, caz in care nu se aplica cota de 9%, ci cota standard (19%).

Punctul de vedere al ANAF este ca produsele alimentare in stare lichida pe baza de cafea, ceai sau cacao si care sunt consumate direct ca bauturi se clasifica, in functie de caracteristicile si proprietatile obiective ale acestora, fie la codul NC 2202 10 00, fie la codul NC 2202 99, cu conditia ca acestea sa nu reprezinte bauturi alcoolice, aplicandu-se astfel cota standard de TVA (19%) incepand cu 1 ianuarie 2023.

Exista cazuri in care instantele de judecata au hotarat ca deciziile de impunere emise de organele fiscale prin care s-au stabilit sume suplimentare de plata pentru TVA aferenta ceaiurilor si cafelelor au fost eronate, pe motiv ca trebuia aplicata cota redusa de TVA, si nu cota standard de 19%.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X