Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Cadouri de Paste pentru angajati: tratament contabil si fiscal

Data actualizarii: 10 Aprilie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Cadouri de Paste pentru angajati: tratament contabil si fiscal
cadouri de pastemonografie cadouri salariaticadouri in banitichete cadou

In contextul sarbatorilor Pascale, multi angajatori considera acordarea de cadouri angajatilor drept o modalitate eficienta de a recunoaste efortul si contributia acestora la succesul organizatiei. Totusi, inainte de a acorda aceste cadouri, este important sa intelegem aspectele contabile si fiscale implicate. 

O societate doreste sa acorde cadouri angajatilor sub forma de produse alimentare, cu o valoare de 300 lei per angajat. Aceste bunuri vor fi achizitionate de la o alta societate. Un aspect important in gestionarea acestui proces este determinarea modului in care tratam TVA-ul in cadrul acestei operatiuni. Astfel, ne vom concentra pe stabilirea monografiei contabile corespunzatoare si pe clarificarea daca TVA-ul este inclus sau nu in valoarea totala a cadoului oferit angajatului.

Cadouri de Paste pentru angajati: tratament contabil si fiscal

Potrivit art 297 alin 4 din Codul fiscal, orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 2921, 294, 295 si 296;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1 - 5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6), daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
 Avand in vedere ca achizitia acestor bunuri nu se efectueaza in scopul unor operatiuni taxabile sau a altor operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere, valoarea cadoului reprezinta suma platita furnizorului inclusiv TVA (suma din contul 6458 care cuprinde si TVA).
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei.

Inregistrari contabile:

1. achizitie bunuri in baza facturii
%             =         401
3028
4426
 
2. oferirea bunurilor drept cadou (Proces verbal de predare-primire)

6458   =   3028

2. neexercitarea dreptului de deducere a TVA

6458     =   4426

Raspuns oferit in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X