Potrivit prevederilor art. 25 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, cheltuielile reprezentand cadourile acordate salariatilor si copiilor minori ai acestora, prevazute in contractul colectiv de munca sunt considerate cheltuieli sociale si sunt deductibile in limita cotei de 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, definite astfel potrivit Codului muncii.
In randurile de mai jos analizam urmatorul studiu de caz: "Detinem un depozit en-gros de produse alimentare si nealimentare si 2 magazine mixte. Dorim ca anul acesta de Craciun sa le oferim cadou angajatilor cate o plasa cu diverse produse alimentare in maxim 300 lei/persoana.
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Ne gandeam ca aceste produse sa le oferim din depozitul propriu.
1. Marfa o putem scadea pe bon de consum cu destinatia cont cheltuieli 6421? Sa facem inregistrarea 6421=371? Este corect asa?
2. TVA aferenta produselor care le dam cadoul este deductibil sau nedeductibila? Mentionez ca marfa se tine in gestiune la costul de achizitie, fara TVA."
Cadouri de Craciun oferite angajatilor: tratament fiscal si inregistrari contabile
La nivelul angajatorului, contravaloarea cadourilor oferite cu ocazia sarbatorilor (Craciun, Pste etc.) si inclusiv a tuturor celorlalte sume care intra in categoria cheltuielilor sociale nu se impoziteaza cu impozit pe profit, in sensul ca se considera cheltuieli deductibile la stabilirea rezultatului fiscal, daca nu depasesc pe total limita de 5%.
La nivelul salariatilor, contravaloarea cadourilor de sarbatori acordate pentru fiecare salariat in parte si pentru fiecare copil minor al acestora, care nu depaseste limita de 300 lei/persoana, nu este impozabila, in intelesul ca nu se include in baza de calcul al impozitului pe venit si nu se calculeaza contributii de asigurari sociale obligatorii.
Potrivit art. 76 alin. 4 lit. a din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
Manual de politici contabile - Stick USB
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i) cadocadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie;
b) drepturile de hrana acordate de angajatori angajatilor, in conformitate cu legislatia in vigoare;
Prin urmare, cadourile oferite cu ocazia craciunului sunt neimpozabile in limita sumei de 300 lei/persoana.
Pentru cadouri oferite angajatilor ca si cheltuieli sociale:
6458 = 371
Suma din contul 6458 este deductibila 5% din cheltuiala cu salariile personalului.
Dpdv TVA, potrivit art. 270 alin. 4 lit. b din Codul fiscal, sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata urmatoarele operatiuni:
b) preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitia altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;
Prin urmare, se va colecta TVA aferenta produselor achizitionate si oferite drept cadou, baza de impozitare fiind pretul de cumparare al bunurilor respective sau al unor bunuri similare ori, in absenta unor astfel de preturi de cumparare, pretul de cost, stabilit la data livrarii (art. 286 alin. 1 lit. c din Codul fiscal).
Pentru colectarea TVA se va intocmi autofactura (art. 318 alin. 8 din Codul fiscal).
Distribuirea produselor oferite drept cadou poate fi facuta in baza unui proces verbal (tabel) de predare-primire.
Raspuns oferit in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului Portalcontabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com