email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 406 SAF-T. 5 studii de caz utile contabililor in 2023

Declaratia 406 SAF-T. 5 studii de caz utile contabililor in 2023
saf-td406inspectori fiscaliamenzi

Declaratia 406 SAF-T reprezinta cea mai importanta transformare pe care a suferit-o sistemul fiscal din Romania pana in prezent. 

Prin intermediul fisierului standard de control fiscal (SAFT), inspectorii fiscali nu mai sunt nevoiti sa faca inspectii fiscale la sediul contribuabililor, ci pot sa verifice situatia fiecarei firme chiar din biroul lor. Din doar cateva click-uri pot verifica informatii referitoare la TVA, impozit pe profit, contributii salariale si altele la fel de importante. Daca vor gasi nereguli, vor aplica sanctiuni – amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere. 

Neregulile sunt sanctionate dur: 

Nu depuneti D406 la termenul prevazut de lege?
Amenda este de la 1.000 la 5.000 de lei!
    • Declaratia dvs. este incorecta sau incompleta?
Amenda este de la 500 la 1.500 de lei!

Vestea buna este ca acum aveti la dispozitie ghidul SAF-T. Ghid de raportare corecta ce contine explicatii impecabile, care va ajuta sa depuneti D406 corect si la timp. 

Prezentam in continuare si 5 studii de caz extrem de utile contabililor in 2023. 
 

1. SRL infiintat in 2022. Obligatia depunerii D406

ORDIN nr. 1.783 din 4 noiembrie 2021 privind natura informatiilor pe care contribuabilul/platitorul trebuie sa le declare prin fisierul standard de control fiscal, modelul de raportare, procedura si conditiile de transmitere, precum si termenele de transmitere si data/datele de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal



Anexa nr. 5

DATA/DATELE de la care categoriile de contribuabili/platitori sunt obligate sa transmita fisierul standard de control fiscal, precum si categoriile de contribuabili/platitori exceptate de la transmiterea fisierului standard de control fiscal

1.1. Obligatia de transmitere a fisierului standard de control fiscal prin intermediul Declaratiei informative D406 devine efectiva pentru fiecare categorie de contribuabili, astfel:

d) pentru contribuabilii care nu sunt incadrati la data de 31 decembrie 2021 in categoria marilor contribuabili sau a contribuabililor mijlocii, denumiti generic contribuabili mici, si care isi pastreaza aceasta incadrare si dupa data de 1 ianuarie 2022, obligatia de depunere a Declaratiei informative D406 incepe de la data de 1 ianuarie 2025, care reprezinta data de referinta pentru contribuabilii mici;
Citeste continuarea AICI.►
 

2. Informatii de declarat in jurnalul de cumparari in SAF-T

Conform informatiilor solicitate in sub-sectiunea 4.2 PurchaseInvoices din schema SAF-T, se va raporta Structura facturii, tipul: Invoice structure. 

Conform sub-sectiunii 5.10 InvoiceStructure din schema SAF-T, elementul InvoiceType se va completa cu: Tipul facturii: Factura, Factura de stornare, Chitanta, Bon etc., validandu-se cu nomenclatorul Nom_Tipuri_facturi (Coduri utilizate pentru completarea campului OBLIGATORIU S.I.9. Invoice type din 5.10 InvoiceStructure), cu urmatoarele observatii:

"Tipurile de documente se raporteaza conform nomenclatorului de facturi si plati - Nomenclator - Nom_Tipuri_facturi
Pentru completarea campului se vor utiliza urmatoarele coduri… citeste continuarea AICI. ►
 

3. Raportare SAF-T coduri stocuri si linii facturi

Conform Ordinului 1783/2021, in cazul sectiunii „Stocuri“, Declaratia informativa D406 se transmite in format electronic, data-limita de transmitere fiind la termenul stabilit de organul fiscal central, care nu poate fi mai mic de 30 de zile calendaristice de la data solicitarii. Chiar si in acest caz - conform sectiunii 2.10 PhysicalStock (din schema SAF-T), codul produsului se raporteaza doar in conformitate cu fisa de magazie.

Pe de alta parte, conform regulilor de validare din sub-sectiunea 2.9 Products:

"Cod NC (8 cifre) va fi raportat acolo unde este cerut conform legislatiei romane, in special in cazuri precum:
* tranzactii de import / export
* achizitii/livrari de produse alimentare supuse cotei reduse de TVA
* miscari intracomunitare supuse raportarii intrastat.
*achizitii/livrari supuse taxei locale inversate de TVA in functie de codul NC
Citeste continuarea AICI. ►

4. Mod raportare plati SAF-T

* plata Tva achitata in vama pentru import (TaxType si TaxCode);
Raspuns:
,,Pentru operatiunile de import, in subsectiune PurchaseInvoices (Facturi de achizitie) se va raporta factura de import, iar la TaxType se va completa 000 (3 de zero), TaxCode 0000000 (6 de zero).’’ *
* plata Taxa vamala achitata in vama pentru import (TaxType si TaxCode);
Raspuns:
Idem ca la raspunsul precedent. *
* plata impozit pe profit (TaxType si TaxCode);
Raspuns:
COD_IMP: 100 - Impozit pe profit *
* plati impozite si taxe locale (TaxType si TaxCode);
Raspuns:
COD_IMP: 999 - Alte impozite, taxe, contributii *

Citeste continuarea AICI. ►

5. Contribuabili mijlocii 2023. Criterii de raportare D406

Selectia contribuabililor ce raporteaza in SAF-T se face dupa prevederile legale conform OPANAF 3610/2016 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii, iar ANAF actualizeaza periodic aceste liste. In cazul inc are un contribuabil se afla pe listele de pe site-ul ANAF, acesta are obligatia raportarii lunare/trimestriale SAF-T. 

Lista cea mai recenta a contribuabililor mijlocii cu obligatii de raportare SAFT a fost adoptata prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 2521/2022 a fost aprobata lista nominala a contribuabililor mijlocii, care vor fi gestionati de administratiile judetene ale finantelor publice si Administratia Fiscala pentru Contribuabili Mijlocii a Municipiului Bucuresti incepand cu 1 ianuarie 2023.
Nu are relevanta ca sunteti contribuabili mijlocii conform altor prevederi legale pe criteriul cifrei de afaceri, active, nr. salariati.
Daca nu figurati pe acea lista, nu raportati in SAF T.
Citeste continuarea AICI. ►
 

Stiai ca ANAF a pus la dispozitia firmelor 22 de teste pentru a verifica daca au depus D406 corecta si completa


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
saf-td406inspectori fiscaliamenzi


Data aparitiei: 03 Aprilie 2023

Votati articolul "Declaratia 406 SAF-T. 5 studii de caz utile contabililor in 2023":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Societate care primeste imprumut de la asociat. Care sunt inregistrarile contabile?

    • In lumea afacerilor, accesul la capital este esential pentru functionarea si dezvoltarea unei societati, mai ales in fazele incipiente ale activitatii sale. In acest context, imprumuturile de la asociati devin o modalitate frecventa prin care firmele nou infiintate isi asigura lichiditatile necesare pentru a-si desfasura activitatea. Insa, inainte de a proceda la acordarea unui astfel de imprumut, partile implicate trebuie sa fie constiente de implicatiile legale si contabile ale...» citeste mai departe aici

  • Dividende interimare distribuite in cursul anului: monografia contabila si opinia specialistului

    • Putem distribui dividende interimare in cursul anului, in baza unor situatii financiare trimestriale, insa, daca nu le platim asociatilor pana la sfarsitul anului, trebuie sa declaram si sa platim impozit pe venit pana la data de 25 a anului urmator. Monografia contabila este simpla, insa intervin cateva conturi cu care nu suntem prea obisnuiti (463 si 456), astfel ca dupa regularizarea dividendelor (cu ocazia intocmirii situatiilor financiare anuale) este im...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X