email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

2.1. Contabilitatea dividendelor

Reglementarile contabile prevad ca dividendele repartizate detinatorilor de instrumente de capitaluri proprii, propuse sau declarate dupa data bilantului, nu trebuie recunoscute la data bilantului. In acest sens, sumele reprezentand dividende sunt evidentiate in rezultatul reportat, urmand ca, dupa aprobarea de catre adunarea generala a actionarilor sau asociatilor a acestei destinatii, sa fie reflectate in conturile corespunzatoare de datorii.

In situatia in care partile sociale sau actiunile sunt tranzactionate in cursul anului, dupa data transmiterii acestora, dividendele se cuvin cesionarului (cumparatorului). Prin actul de cesiune, partile pot conveni insa si alte modalitati de impartire a dividendelor.

Exemple:

1. Adunarea generala a actionarilor Societatii Comerciale SORACOM S.A. a hotarat in data de 24 februarie 2005 ca din profitul net aferent anului 2004, in suma de 7 miliarde lei vechi (ROL), jumatate sa fie distribuit pentru dividende. Dividendele urmeaza sa fie achitate actionarilor partial in produse din productia proprie a societatii (ulei comestibil).

Pretul de vanzare al uleiului, practicat de societate in luna februarie 2005, este de 29.000 lei vechi  (ROL)/litru, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.

Dividendele in natura au inceput sa fie distribuite actionarilor incepand cu data de 11 iulie 2005, cand pretul de vanzare al uleiului s-a majorat la 3,00 lei (RON)/litru, exclusiv taxa pe valoarea adaugata.

In aceasta situatie, evaluarea dividendelor distribuite in natura se face pe baza pretului de vanzare al uleiului comestibil, practicat de societate la data ridicarii efective de catre fiecare actionar in parte, respectiv pe baza pretului de 3,57 lei (RON)/litru, inclusiv taxa pe valoarea adaugata.

Observatie:

Preturile sau tarifele pe baza carora se evalueaza dividendele distribuite in natura includ si taxa pe valoarea adaugata, deoarece se realizeaza si in aceasta situatie un transfer al dreptului de proprietate, respectiv din proprietatea societatii comerciale, ca persoana juridica distincta, in proprietatea particulara a fiecarui actionar in parte.

2. Domnul Silviu Ionescu si-a vandut (cesionat) in luna august 2005 toate actiunile detinute la Societatea Comerciala PETGRAM S.A. catre domnul Marian Braescu. In contractul de cesiune s-a mentionat expres ca dividendele aferente anului 2005 vor reveni in intregime cedentului.

In aceasta situatie, cota-parte din dividendele ce vor fi distribuite din

profitul net al anului 2005, inclusiv cele aferente activitatii desfasurate in perioada septembrie – decembrie 2005, se cuvin fostului actionar Silviu Ionescu.

Profitul net al anului 2004, in suma de 3,5 miliarde lei vechi (ROL), a fost repartizat de adunarea generala a asociatilor Societatii Comerciale SOVIROM S.A. astfel: 0,2 miliarde lei vechi (ROL) pentru rezerve legale, 2 miliarde lei vechi (ROL) pentru dividende, diferenta in suma de 1,3 miliarde lei vechi (ROL) ramanand nerepartizata.

Inregistrarile contabile care au fost reflectate in bilantul contabil incheiat la 31 decembrie 2004 sunt:129 „Repartizarea profitului” = 1061 „Rezerve legale” 200.000.000 lei (ROL)129 „Repartizarea profitului” = 117 ,Rezultatul reportat” 2.000.000.000 lei (ROL).In luna martie 2005, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, s-au efectuat urmatoarele inregistrari contabile:

121 „Profit si pierdere” = 129 „Repartizarea profitului” 2.200.000.000 lei (ROL)

121 „Profit si pierdere” = 117 „Rezultatul reportat” 1.300.000.000 lei (ROL)

117 „Rezultatul reportat” = 457 „Dividende de plata” 2.000.000.000 lei (ROL).

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<


Data aparitiei: 24 Februarie 2006

Votati articolul "2.1. Contabilitatea dividendelor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X