Sistemul e-Factura ar fi trebuit sa fie operational de la 1 octombrie pentru facturile emise in relatia dintre firme si institutii de stat, insa se mai lasa asteptat.
Finantele au publicat chiar in ultima zi a lunii septembrie un proiect de OUG privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania.
In proiect se mentioneaza ca sistemul national e-Factura devine operational in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. Procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura se aproba prin ordin al ministrului finantelor in termen de 15 zile de la data publicarii prezentei ordonante de urgenta in Monitorul Oficial al Romaniei.
Urgenta adoptarii cadrului legal necesar implementarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura deriva din necesitatea combaterii ferme a fenomenului de frauda fiscala si a decalajului la TVA, printr-o noua abordare a conformarii in materie de TVA, tinand cont de angajamentele asumate prin PNRR, respectiv:
● cresterea ponderii veniturilor colectate cu 2,5 p.p. pana la final de 2025 (fata de valoarea de referinta a indicatorului din 2019);
● reducerea decalajului la TVA cu 5 p.p pana in 2026 (fata de valoarea de referinta a indicatorului din 2019).
Sistemul e-Factura: care sunt schimbarile preconizate?
Confom notei de fundamentare, implementarea si operationalizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura vizeaza trei directii mari de actiune:
- oferirea unui serviciu public electronic necesar derularii contractelor de achizitii publice si tranzactiilor dintre operatorii economici, in fapt un instrument de sprijin adaptat evolutiei contextului pandemic;
- coerenta in realizarea si aplicarea politicilor si reformelor fiscal – bugetare prin gestionarea in mod eficient a resurselor bugetare alocate institutiilor si autoritatilor publice, respectiv implementarea unor mecanisme corecte si eficiente care sa asigure monitorizarea executiei bugetare si a sumelor alocate diferitelor programe de investitii;
- cresterea eficientei si eficacitatii in colectarea impozitelor si taxelor, cu concentrare in special in ceea ce priveste imbunatatirea si consolidarea gradului de colectare a TVA, precum si prevenirea si combaterea fraudei, a evaziunii si a eventualelor abuzuri in domeniul TVA.
Avand in vedere preocuparea constanta a autoritatilor de a veni in aceasta perioada cu solutii de sprijin pentru mediul de afaceri adaptate evolutiei contextului pandemic, prin prezenta ordonanta de urgenta sunt stabilite masuri referitoare la accesul entitatilor implicate in procesul de achizitie publica, destinate inclusiv limitarii interactiunii la preluarea documentelor, astfel incat activitatea autoritatilor publice competente sa se desfasoare in conditii de siguranta atat pentru solicitanti, cat si pentru personalul acestora.
Prin intermediul ordonantei de urgenta a guvernului se reglementeaza structura facturii electronice in stricta concordanta cu standardul european de facturare electronica si se creeaza cadrul realizarii specificatiilor tehnice de baza ale facturii electronice in Romania. Aceasta reglementare face posibila aplicarea prevederilor Directivei 2014/55/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice, faciliteaza operationalizarea procesului de facturare electronica in domeniul achizitiilor publice si ofera predictibilitate mediului de afaceri asupra cadrului conceptual al facturarii electronice in relatiile dintre operatorii economici.
Totodata, actul normativ vizeaza modalitatea de utilizare a Sistemului national privind factura electronica RO e-Factura de catre operatorii economici si autoritatile si entitatile publice, prin descrierea regulilor generale de transmitere, receptionare si prelucrare a facturii electronice.
Factura electronica este insotita de semnatura electronica a Ministerului Finantelor care certifica faptul ca nu mai sunt permise interventii asupra continutului acesteia.
In plus, emitentii care vor transmite facturile electronice catre autoritatile si entitatile contractante detin deja un certificat digital calificat inregistrat in sistemul gestionat de catre Ministerul Finantelor, prin Agentia Nationala de Administrare Fiscala, folosindu-l in mod frecvent pentru depunerea diverselor
declaratii fiscale, fapt ce conduce la fluidizarea procesului de transmitere a facturii electronice, certificarea elementelor de baza ale facturii electronice.
Totodata, sistemele informatice administrate de catre Ministerul Finantelor sunt cunoscute de catre partile implicate in procesul de achizitie publica si nu vor exista dificultati de accesare si folosire.
In lipsa acestor reglementari, cerintele tehnice privind facturile electronice ar constitui bariere in calea accesului operatorilor economici la contractele de achizitii publice si obstacole in calea comertului fiind de natura a impiedica exercitarea libertatilor fundamentale avand, prin urmare, un efect direct asupra functionarii pietei interne.
De asemenea, operatorii economici nerezidenti pot transmite facturi electronice prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Aceste facturi electronice trebuie sa fie conforme cu specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice (RO_CIUS) si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national, autoritatile contractante si entitatile contractante putand sa prelucreze electronic respectivele facturi electronice, astfel fiind indeplinita conditia din considerentul 3 al Directivei 2014/55/UE a Parlamentului European si a Consiliului din 16 aprilie 2014 privind facturarea electronica in domeniul achizitiilor publice.
Elementele principale ale facturii electronice din prezentul act normativ sunt preluate din Directiva 2014/55/UE si sunt prevazute in standardul european privind factura electronica SR EN 16931. Acestea nu au un caracter limitativ putand fi completate cu alte elemente prevazute in legislatia nationala.
Standardul european privind factura electronica SR EN 16931 este publicat pe site-ul www.asro.ro.
Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura este interconectat cu sistemul national de raportare gestionat de catre Ministerul Finantelor, reglementat la Capitolul I din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 88/2013 privind adoptarea unor masuri fiscal-bugetare pentru indeplinirea unor angajamente convenite cu organismele internationale, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, aprobata cu modificari prin Legea nr. 25/2014, cu modificarile si completarile ulterioare. Sistemul national de raportare permite primirea si descarcarea facturii electronice de catre autoritatile contractante si entitatile contractante in relatia comerciala B2G.
Inscrierea operatorilor economici in Registrul RO e-Factura se face doar in cazul in care acestia opteaza sa foloseasca sistemul national privind factura electronica RO e-Factura in relatia comerciala B2B. In situatia in care operatorul economic utilizeaza sistemul national privind factura electronica RO e-Factura in relatia comerciala B2G, acesta nu se inregistreaza in Registrul RO e-Factura.
Pentru asigurarea integrarii prevederilor din acest act normativ in cadrul legislativ care stabileste regulile generale cu privire la facturi s-a prevazut ca pentru facturile electronice transmise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura se aplica toate prevederile art. 319 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal si ale normelor metodologice date in aplicarea acestui articol, care nu intra in contradictie cu cele ale prezentului act normativ, si care se refera, printre altele, la: regulile de facturare, termenul de emitere a facturii, posibilitatea de emitere de facturi simplificate.
Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura permite interoperabilitatea cu sistemele de facturare ale operatorilor economici.