email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Registrul RO e-Factura este oficializat. Cum se face inscrierea si ce informatii cuprinde

Registrul RO e-Factura este oficializat. Cum se face inscrierea si ce informatii cuprinde
e-facturaanafRegistrul RO e-Facturatva

Procedura privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura a fost publicata in Monitorul Oficial. Din 6 noiembrie Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura ar trebui sa devina operational.

Prin Ordinul ANAF 1713/2021 a fost aprobata atat procedura privind organizarea si inscrierea in Registrul RO e-Factura, cat si modelul formularului 084 prin care se va face inscrierea in registru. Acest formular reprezinta ”Cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-factura/renuntare la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura”. 

Reamintim ca, in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG 120/2021 (6 noiembrie), Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura ar trebui sa devina operational. Totodata, procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura se aproba prin ordin al ministrului finantelor in termen de 15 zile de la data publicarii ordonantei in Monitor. 

Citeste si: Operatorii economici care aleg facturarea electronica trebuie sa aiba cont in SPV

Procedura pentru inscrierea in Registrul RO e-Factura

Capitolul I Dispozitii generale
1. Operatorii economici, respectiv orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii, care emit facturi electronice catre alti operatori economici (relatii B2B), pot opta pentru transmiterea facturilor electronice catre destinatari folosind sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea (denumita in continuare ordonanta de urgenta).

2. Emitentul facturii electronice, care opteaza pentru transmiterea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, este obligat sa fie inregistrat in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura (denumit in continuare Registrul RO e-Factura), potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din ordonanta de urgenta.


3. In vederea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, atat emitentul facturii electronice, cat si destinatarul acesteia trebuie sa fie inregistrati in Registrul RO e-Factura.

4. Prezenta procedura se aplica de catre organele fiscale centrale subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in a caror evidenta sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe operatorii economici de la pct. 1.

Capitolul II Registrul RO e-Factura

5. In temeiul dispozitiilor art. 10 alin. (5) din ordonanta de urgenta, Agentia Nationala de Administrare Fiscala organizeaza Registrul RO e-Factura.

6. Registrul RO e-Factura este gestionat, din punct de vedere informatic, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor.

7. Registrul RO e-Factura este public si se afiseaza pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

8. Registrul cuprinde urmatoarele informatii:

a) codul de identificare fiscala al operatorului economic sau codul de inregistrare in scopuri de TVA, in situatia in care acesta este inregistrat in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal);
b) denumirea/numele si prenumele operatorului economic;
c) adresa domiciliului fiscal al operatorului economic;
d) data la care operatorul economic a solicitat inregistrarea in Registrul RO e-Factura;
e) data inscrierii in Registrul RO e-Factura.

9. Registrul se actualizeaza permanent, pe baza cererilor de inregistrare in Registrul RO e-Factura depuse de operatorii economici si a informatiilor detinute de organele fiscale cu privire la radierea contribuabililor din Registrul contribuabililor/ platitorilor.

Capitolul III Inscrierea in Registrul RO e-Factura si radierea din Registrul RO e-Factura

10. Inscrierea in Registrul RO e-Factura se face prin transmiterea formularului (084) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura“, avand bifata sectiunea III.

11. Formularul (084) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura“ se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.

12. Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura este inscris in Registrul RO e-Factura incepand cu data de 1 a lunii urmatoare transmiterii formularului (084).

13. De la momentul inscrierii in Registrul RO e-Factura, emitentul dobandeste si calitatea de destinatar.

14.
(1) Operatorii economici pot sa renunte la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura pana la data inscrierii acestora in Registrul RO e-Factura, respectiv pana la data de 1 a lunii urmatoare transmiterii cererii de inregistrare, prin transmiterea unui nou formular (084), avand bifata sectiunea IV „Renuntare la cererea privind inregistrarea in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica (Registrul RO e-Factura)“ si completata cu numarul si data inregistrarii formularului initial (084) prin care operatorul economic a solicitat inregistrarea in Registrul RO eFactura.

(2) Operatorii economici care au renuntat la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura in termenul prevazut la alin. (1) nu vor mai fi inscrisi in acest registru.

15. Operatorii economici sunt radiati din Registrul RO eFactura de la data radierii din Registrul contribuabililor/ platitorilor, potrivit legii.

Capitolul IV Modul de furnizare a informatiilor din Registrul RO e-Factura

16. Registrul RO e-Factura permite urmatoarele:

a) consultarea informatiilor pentru fiecare operator economic in parte, identificat prin codul de identificare fiscala sau prin codul de inregistrare in scopuri de TVA, in situatia in care acesta este inregistrat in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal;
b) furnizarea, prin servicii web, a informatiilor din Registrul RO e-Factura. Interogarea registrului se face pe baza unei liste care contine codul de identificare fiscala al operatorului economic. Raspunsul serviciului web furnizeaza informatii privind denumirea/numele, prenumele si adresa la care isi are domiciliul fiscal fiecare operator economic care figureaza in registru, starea (figureaza/nu figureaza) la data solicitata de catre persoanele interesate, precum si intervalul de inregistrare corespunzator datei solicitate. Termenii si conditiile de utilizare a serviciului web de furnizare a informatiilor, in conditiile prezentului ordin, se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

17. Mesajele care se afiseaza la consultarea informatiilor pentru fiecare operator economic in parte cuprind informatii privind starea actuala, din ziua solicitarii, a operatorului economic despre care se solicita informatiile, respectiv calitatea de operator inregistrat in Registrul RO e-Factura sau de operator neinregistrat in Registrul RO e-Factura.

18. Pentru furnizarea informatiilor din acest registru, la solicitarea oricarei persoane interesate, pe pagina de internet www.anaf.ro/Informatii publice/Informatii privind agentii economici se publica un mesaj de informare de tipul:

Operatorul economic (denumire/nume, prenume), cu domiciliul fiscal ............, identificat prin codul de identificare fiscala/codul de inregistrare in scopuri de TVA ................., figureaza la data de .............. (data solicitarii) ca operator inregistrat in Registrul RO e-Factura.

19. Pentru furnizarea informatiilor privind operatorii economici care nu figureaza in registru, se publica un mesaj de informare de tipul:

Operatorul economic (denumire/nume, prenume), cu domiciliul fiscal ....................., identificat prin codul de identificare fiscala/codul de inregistrare in scopuri de TVA ............................, nu figureaza la data de ..................... (data solicitarii) ca operator inregistrat in Registrul RO e-Factura.
 

Proiectul Finantelor - aprobarea specificatiilor tehnice

Finantele au publicat in Monitorul Oficial Ordinul 1366/2021 pentru aprobarea specificatiilor tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice – RO_CIUS – si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national.

La art. 4 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 120/2021, sunt prevazute structura facturii electronice si elementele principale ale facturii electronice.

Potrivit art. 4 alin. (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 120/2021, specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS - si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national se reglementeaza prin ordin al ministrului finantelor.

Avand in vedere aceste dispozitii s-a elaborat proiectul de ordin al ministrului finantelor pentru aprobarea specificatiilor tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS - si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national.

Prin proiectul de ordin se stabilesc urmatoarele:

- specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice;
- identificatorul setului de reguli;
- regulile aditionale impuse de specificatia tehnica si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice RO_CIUS.

Specificatia tehnica si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS ofera emitentului facturii electronice indrumari detaliate si reguli operationale legate de utilizarea efectiva a elementelor de informatii structurate prezente in modelul facturii de baza conform cu standardul european de facturare electronica SR EN 16931-1.

 


de Ghinea Viorica

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-facturaanafRegistrul RO e-Facturatva

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 02 Noiembrie 2021


Votati articolul "Registrul RO e-Factura este oficializat. Cum se face inscrierea si ce informatii cuprinde":
Rating:

Nota: 3.67 din 5 din 3 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriAlte articole publicate in data de 02 Noiembrie 2021 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!

Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 8 + 1 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X