email
Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Registrul RO e-Factura este oficializat. Cum se face inscrierea si ce informatii cuprinde

Registrul RO e-Factura este oficializat. Cum se face inscrierea si ce informatii cuprinde
e-facturaanafRegistrul RO e-Facturatva

Procedura privind organizarea si inscrierea in cadrul Registrului RO e-Factura a fost publicata in Monitorul Oficial. Din 6 noiembrie Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura ar trebui sa devina operational.

Prin Ordinul ANAF 1713/2021 a fost aprobata atat procedura privind organizarea si inscrierea in Registrul RO e-Factura, cat si modelul formularului 084 prin care se va face inscrierea in registru. Acest formular reprezinta ”Cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-factura/renuntare la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura”. 

Reamintim ca, in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a OUG 120/2021 (6 noiembrie), Sistemul national privind factura electronica RO e-Factura ar trebui sa devina operational. Totodata, procedura de utilizare si functionare a sistemului national privind factura electronica RO e-Factura se aproba prin ordin al ministrului finantelor in termen de 15 zile de la data publicarii ordonantei in Monitor. 

Citeste si: Operatorii economici care aleg facturarea electronica trebuie sa aiba cont in SPV

Procedura pentru inscrierea in Registrul RO e-Factura

Capitolul I Dispozitii generale
1. Operatorii economici, respectiv orice entitate care desfasoara o activitate economica constand in executarea de lucrari, livrarea de bunuri/produse si/sau prestarea de servicii, care emit facturi electronice catre alti operatori economici (relatii B2B), pot opta pentru transmiterea facturilor electronice catre destinatari folosind sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, in conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania, precum si pentru completarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cartii de identitate a vehiculului si certificarea autenticitatii vehiculelor rutiere in vederea introducerii pe piata, punerii la dispozitie pe piata, inmatricularii sau inregistrarii in Romania, precum si supravegherea pietei pentru acestea (denumita in continuare ordonanta de urgenta).

2. Emitentul facturii electronice, care opteaza pentru transmiterea acesteia in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, este obligat sa fie inregistrat in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura (denumit in continuare Registrul RO e-Factura), potrivit dispozitiilor art. 10 alin. (2) din ordonanta de urgenta.


3. In vederea utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura, atat emitentul facturii electronice, cat si destinatarul acesteia trebuie sa fie inregistrati in Registrul RO e-Factura.

4. Prezenta procedura se aplica de catre organele fiscale centrale subordonate Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in a caror evidenta sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe operatorii economici de la pct. 1.

Capitolul II Registrul RO e-Factura

5. In temeiul dispozitiilor art. 10 alin. (5) din ordonanta de urgenta, Agentia Nationala de Administrare Fiscala organizeaza Registrul RO e-Factura.

6. Registrul RO e-Factura este gestionat, din punct de vedere informatic, cu ajutorul aplicatiei informatice puse la dispozitie de Centrul National pentru Informatii Financiare din cadrul Ministerului Finantelor.

7. Registrul RO e-Factura este public si se afiseaza pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

8. Registrul cuprinde urmatoarele informatii:

a) codul de identificare fiscala al operatorului economic sau codul de inregistrare in scopuri de TVA, in situatia in care acesta este inregistrat in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (Codul fiscal);
b) denumirea/numele si prenumele operatorului economic;
c) adresa domiciliului fiscal al operatorului economic;
d) data la care operatorul economic a solicitat inregistrarea in Registrul RO e-Factura;
e) data inscrierii in Registrul RO e-Factura.

9. Registrul se actualizeaza permanent, pe baza cererilor de inregistrare in Registrul RO e-Factura depuse de operatorii economici si a informatiilor detinute de organele fiscale cu privire la radierea contribuabililor din Registrul contribuabililor/ platitorilor.

Capitolul III Inscrierea in Registrul RO e-Factura si radierea din Registrul RO e-Factura

10. Inscrierea in Registrul RO e-Factura se face prin transmiterea formularului (084) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura“, avand bifata sectiunea III.

11. Formularul (084) „Cerere privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura/renuntarea la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura“ se transmite prin mijloace electronice de transmitere la distanta, potrivit legii.

12. Operatorul economic care a optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura este inscris in Registrul RO e-Factura incepand cu data de 1 a lunii urmatoare transmiterii formularului (084).

13. De la momentul inscrierii in Registrul RO e-Factura, emitentul dobandeste si calitatea de destinatar.

14.
(1) Operatorii economici pot sa renunte la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura pana la data inscrierii acestora in Registrul RO e-Factura, respectiv pana la data de 1 a lunii urmatoare transmiterii cererii de inregistrare, prin transmiterea unui nou formular (084), avand bifata sectiunea IV „Renuntare la cererea privind inregistrarea in Registrul operatorilor care au optat pentru utilizarea sistemului national privind factura electronica (Registrul RO e-Factura)“ si completata cu numarul si data inregistrarii formularului initial (084) prin care operatorul economic a solicitat inregistrarea in Registrul RO eFactura.

(2) Operatorii economici care au renuntat la cererea privind inregistrarea in Registrul RO e-Factura in termenul prevazut la alin. (1) nu vor mai fi inscrisi in acest registru.

15. Operatorii economici sunt radiati din Registrul RO eFactura de la data radierii din Registrul contribuabililor/ platitorilor, potrivit legii.

Capitolul IV Modul de furnizare a informatiilor din Registrul RO e-Factura

16. Registrul RO e-Factura permite urmatoarele:

a) consultarea informatiilor pentru fiecare operator economic in parte, identificat prin codul de identificare fiscala sau prin codul de inregistrare in scopuri de TVA, in situatia in care acesta este inregistrat in scopuri de TVA potrivit art. 316 din Codul fiscal;
b) furnizarea, prin servicii web, a informatiilor din Registrul RO e-Factura. Interogarea registrului se face pe baza unei liste care contine codul de identificare fiscala al operatorului economic. Raspunsul serviciului web furnizeaza informatii privind denumirea/numele, prenumele si adresa la care isi are domiciliul fiscal fiecare operator economic care figureaza in registru, starea (figureaza/nu figureaza) la data solicitata de catre persoanele interesate, precum si intervalul de inregistrare corespunzator datei solicitate. Termenii si conditiile de utilizare a serviciului web de furnizare a informatiilor, in conditiile prezentului ordin, se publica pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.

17. Mesajele care se afiseaza la consultarea informatiilor pentru fiecare operator economic in parte cuprind informatii privind starea actuala, din ziua solicitarii, a operatorului economic despre care se solicita informatiile, respectiv calitatea de operator inregistrat in Registrul RO e-Factura sau de operator neinregistrat in Registrul RO e-Factura.

18. Pentru furnizarea informatiilor din acest registru, la solicitarea oricarei persoane interesate, pe pagina de internet www.anaf.ro/Informatii publice/Informatii privind agentii economici se publica un mesaj de informare de tipul:

Operatorul economic (denumire/nume, prenume), cu domiciliul fiscal ............, identificat prin codul de identificare fiscala/codul de inregistrare in scopuri de TVA ................., figureaza la data de .............. (data solicitarii) ca operator inregistrat in Registrul RO e-Factura.

19. Pentru furnizarea informatiilor privind operatorii economici care nu figureaza in registru, se publica un mesaj de informare de tipul:

Operatorul economic (denumire/nume, prenume), cu domiciliul fiscal ....................., identificat prin codul de identificare fiscala/codul de inregistrare in scopuri de TVA ............................, nu figureaza la data de ..................... (data solicitarii) ca operator inregistrat in Registrul RO e-Factura.
 

Proiectul Finantelor - aprobarea specificatiilor tehnice

Finantele au publicat in Monitorul Oficial Ordinul 1366/2021 pentru aprobarea specificatiilor tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice – RO_CIUS – si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national.

La art. 4 alin. (1) si (2) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 120/2021, sunt prevazute structura facturii electronice si elementele principale ale facturii electronice.

Potrivit art. 4 alin. (11) din Ordonanta de urgenta a Guvernului 120/2021, specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS - si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national se reglementeaza prin ordin al ministrului finantelor.

Avand in vedere aceste dispozitii s-a elaborat proiectul de ordin al ministrului finantelor pentru aprobarea specificatiilor tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS - si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national.

Prin proiectul de ordin se stabilesc urmatoarele:

- specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice;
- identificatorul setului de reguli;
- regulile aditionale impuse de specificatia tehnica si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice RO_CIUS.

Specificatia tehnica si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS ofera emitentului facturii electronice indrumari detaliate si reguli operationale legate de utilizarea efectiva a elementelor de informatii structurate prezente in modelul facturii de baza conform cu standardul european de facturare electronica SR EN 16931-1.

 


de Ghinea Viorica

NOUTATI Contabile 2023

Examen Consultant Fiscal 2023


RETINETI!

Aveti la dispozitie o culegere cu 124 de teste-grila rezolvate care va permit sa asimilati perfect materia, gratie unui avantaj unic si extrem de util: la fiecare intrebare, solutia corecta este insotita de explicatii clare, cu mentionarea obligatorie a textului de lege care se aplica si care justifica solutia respectiva.
 
Intelegeti astfel rapid argumentele care stau in spatele fiecarui raspuns corect, va familiarizati totodata cu subtilitatile legislatiei fiscale si, foarte important, capatati acea siguranta de sine absolut necesara pentru reusita la examen!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
e-facturaanafRegistrul RO e-Facturatva

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News

Data aparitiei: 02 Noiembrie 2021


Votati articolul "Registrul RO e-Factura este oficializat. Cum se face inscrierea si ce informatii cuprinde":
Rating:

Nota: 4.2 din 5 din 5 voturi


Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Ghid de la A la Z pentru implementarea si continuarea aplicarii IFRS

  • Respectarea Standardelor Internationale de Raportare Financiara poate pune in dificultate chiar si un specialist cu experienta, avand in vedere ca au aparut modificari recente in Planul de conturi.  Cine are obligatia aplicarii IFRS? Ce noutati au aparut privind legislatia IFRS? Care este metoda optima de raportare financiara in economiile hiperinflationiste? Toate aceste intrebari iti dau dureri de cap? Elimina obstacolele din Raportarile Financiare si us...» citeste mai departe aici

 • Cum trebuie sa procedeze profesorii care dau meditatii. Ghidul ANAF pentru declararea veniturilor

  • ANAF a publicat un ghid pentru profesorii care au venituri din meditatii, in care subliniaza ca acestia trebuie sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa isi declare sumele obtinute prin depunerea Declaratiei unice.  Persoanele fizice care realizeaza venituri din meditatii au obligatia de a depune Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212) pana la data de 25 mai sau in termen de 30 de...» citeste mai departe aici

 • Veniturile din activitati de infrumusetare trebuie declarate la ANAF. Termene si calcule

  • ANAF a elaborat un ghid pentru persoanele fizice care obtin venituri din activitati de infrumusetare (make-up, hairstyling, manichiura, cosmetica), in care subliniaza ca pentru aceste sume se datoreaza impozit pe venit si contributii sociale.  Institutia a derulat si anul anterior trei proiecte pilot privind stimularea conformarii voluntare, dedicat persoanelor fizice, care se vor concentra pe educarea si informarea contribuabililor despre obligatiile...» citeste mai departe aici

 • Monitorul Oficial: ORDIN 1.228/2023 privind prospectele operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2023

  • In Monitorul Oficial nr. 251 din 27 martie 2023 a fost publicat Ordinul 1.228/2023 privind prospectele operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat aferente lunii martie 2023. In randurile de mai jos redam Ordinul mentionat si prospectul. Ministrul finantelor emite urmatorul ordin: Art. 1. — In vederea administrarii riscurilor asociate datoriei publice guvernamentale, se aproba prospectul operatiunilor de preschimbare a titlurilor de stat in luna martie 2023, ...» citeste mai departe aici

 • Cine are obligatia depunerii Declaratiei 311?

  • Declaratia 311 este "Declaratiea privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal".  Declaratia 311 se depune pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrarile de bunuri/...» citeste mai departe aici

 • Formularul 398 - Declaratie speciala de TVA: 31 martie 2023 este termenul limita de depunere

  • Se apropie data de 31 martie 2023, termenul limita de depunere pentru Formularul 398 - Declaratie speciala de TVA (VAT Return One Stop)". Astfel, persoanele impozabile care sunt inregistrate in Romania pentru utilizarea regimului special pentru vanzarea la distanta de bunuri importate din teritorii terte sau tari terte, prevazut la art. 3152 din Codul fiscal, trebuie sa depuna prin mijloace electronice declaratia speciala de TVA pentru fiecare luna, indife...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Contabilitate 2023. Noutati legislative. Studii de Caz. Monografii contabile"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X