email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Legea pentru compensarea facturilor. Firmele si PFA-urile trebuie sa depuna o cerere la furnizori

Legea pentru compensarea facturilor. Firmele si PFA-urile trebuie sa depuna o cerere la furnizori
compensarea facturilorlegea 259/2021microinteprindere

Statul a hotarat ca, in perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, sa aplice o lege pentru compensarea facturilor si in cazul firmelor si PFA-urilor (Legea 259/2021). 

Noul act normativ a modificat OUG 118/2021 care prevedea sprijin financiar la plata facturilor doar pentru consumatorii casnici. De acum de compensarea facturilor vor beneficia si IMM-urile, microindreprinderile, PFA-urile, II-urile, IF-urile, organizatiile neguvernamentale, bisericile, spitalele publice si private, scolile publice si private, cresele si furnizorii publici si privati de servicii sociale.

Pentru obtinerea compensarii facturilor de la stat, un client casnic nu trebuie sa faca nimic deosebit, doar sa se incadreze in limitele de consum impuse. Compensarea va aparea direct pe factura. 

In cazul celorlalte categorii de clienti finali, pe care le-am enumerat mai sus, Legea 259/2021 prevede ca trebuie sa depuna o cerere si o declaratie pe proprie raspundere la furnizorii de energie electrica si/sau gaze naturale. 

Schema de sprijin cuprinde urmatoarele masuri pentru IMM-uri, cabinete medicale individuale si alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare, microintreprinderi, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale: 

(i) exceptarea, in cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate, respectiv tariful de introducere/extragere din retea, tariful de distributie, tariful de servicii de sistem, tariful de transport, precum si de la plata certificatelor verzi, contributiei pentru cogenerare de inalta eficienta si accizei;
(ii) exceptarea, in cazul gazelor naturale, de la plata contravalorii costului de transport, tarifului de distributie si accizei.

Extras din Legea 259/2021

1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„Art. 1. – (1) Pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 se stabileste o schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrica si gaze naturale pentru urmatoarele categorii de clienti finali:

a) clienti astfel cum sunt definiti la art. 3 pct. 15 si art. 100 pct. 23 din Legea energiei electrice si a gazelor naturale nr. 123/2012, cu
modificarile si completarile ulterioare, denumiti in continuare clienti casnici;
b) intreprinderi mici si mijlocii, astfel cum sunt definite in Legea nr.346/2004 privind stimularea infiintarii si dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare IMM-uri, cabinete medicale individuale si alte profesii liberale, indiferent de forma de organizare;
c) microintreprinderi, persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, organizate potrivit legii;
d) spitale publice si private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, unitati de invatamant publice si private definite conform Legii educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si crese;
e) organizatii neguvernamentale reglementate potrivit legii, precum si unitatile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor, republicata;
f) furnizori publici si privati de servicii sociale prevazute in Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum si a regulamentelor-cadru de organizare si functionare a serviciilor sociale, cu modificarile si completarile ulterioare. 

Articolul IV
(1) Pentru a beneficia de dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, cu modificarile si completarile aduse prin prezenta lege, clientii finali prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. b)-f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta lege, depun o cerere insotita de o declaratie pe propria raspundere la furnizorii de energie electrica si/sau gaze naturale.

(2) In situatia in care clientul final se incadreaza in mai multe categorii dintre cele prevazute la art. 1 alin. (1) lit. b)-f) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 118/2021, astfel cum a fost modificata si completata prin prezenta lege, acesta opteaza, pe toata durata aplicarii compensarii, pentru o singura categorie.


de Ghinea Viorica

NOUTATI din Legislatia Contabila

PFA 2024. Ce SOLUTII si AVANTAJE mai sunt?


Important: PFA-urile au fost grav lovite de modificarile Codului Fiscal Mai e ceva de facut pentru a fi rentabile?
Legislatia pentru PFA s-a schimbat!

CUM se aplica, CAT ne afecteaza si (mai ales)
CE SOLUTII exista pentru a ne salva?

Afla acum care sunt solutiile ingenioase oferite de expertul Horatiu Sasu parcurgand lucrarea PFA/II/IF: Taxe, impozite, deduceri, contributii!
Vei gasi aici explicatii si exemple 100% practice, cu aplicabilitate certa si imediata!

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
compensarea facturilorlegea 259/2021microinteprindere


Data aparitiei: 04 Noiembrie 2021

Votati articolul "Legea pentru compensarea facturilor. Firmele si PFA-urile trebuie sa depuna o cerere la furnizori":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X