Expertul nostru explica mai jos ce venituri se iau in calcul in vederea stabilirii plafonului impozitului pe profit de 500.000 euro, conform ultimelor noutati intrate in vigoare de la 1 ianuarie 2023.
Afla daca veniturile din subventii pentru investitii (7584) si veniturile cu titlul gratuit se iau in calcul la stabilirea plafonului de 500.000 euro.
- Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Plafonul de 500.000 euro pentru microintreprinderi: raspunsul specialistului
Incepand cu anul 2023, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite.
1. Baza impozabila pentru impozitul pe venitul microintreprinderilor o constituie veniturile din orice sursa, inregistrate in creditul conturilor din clasa 7 „Conturi de venituri”, din care se scad urmatoarele venituri (adica nu se iau in calcul in plafon):
• Dividende primite de la o persoana juridica romana;
• Titlurile de plata;
• Veniturile din anularea unor dobanzi, a unor provizioane si ajustari din depreciere etc., care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul venitului impozabil;
• Veniturile din despagubiri;
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Manual de politici contabile - Stick USB
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
• Alte venituri, precum: veniturile aferente costurilor stocurilor de produse sau serviciilor in curs de executie;
• Veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
• Veniturile din subventii;
• Veniturile din diferentele de curs valutar;
• Veniturile aferente creantelor si datoriilor in functie de cursul unei valute.
Baza legala se precizeaza la art. 53 alin. (1) din Codul fiscal.
La rezultatul obtinut, pentru calculul impozitului pe venit, se adauga elementele mentionate la art. 53 alin. (2) din Codul Fiscal.
Pe scurt, toate veniturile pe care o societate le realizeaza intra in plafonul de 500.000 EUR, mai putin cele precizate in mod explicit la art. 53 alin. (1) din Codul fiscal.
2. Conform celor spuse mai sus, veniturile din subventii si veniturile inregistrate ca urmare a primirii unuor bunuri cu titlu gratuit, nu intra in plafonul de 500.000 euro.
Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.