email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Declaratia 700 in cazul aplicarii impozitului pe venitul microintreprinderilor. Analiza zilei

Declaratia 700 in cazul aplicarii impozitului pe venitul microintreprinderilor. Analiza zilei
declaratia 700microinteprindereimpozit

Analizam cazul unei societati comerciale care are la 31.12.2022 cifra de afaceri cuprinsa intre 500.000 de euro si pana intr-un milion de euro si un numar de 10 salariati cu norma intreaga.

Specialistul nostru explica mai jos daca in anul 2023 este obligata societatea sa transmita D700 pentru mentinerea impozitului pe microintreprindere. Daca da, ce capitol din D700 trebuie completat si ce date trebuiesc mentionate in capitolul respectiv? Ce trebuie sa cuprinda arhiva atasata declaratiei?

D700  - impozit microintreprindere: raspunsul specialistului

Da, si in acest caz, la ANAF trebuie depusa D.700.

Societatea care a fost microintreprindere in anul 2022 are posibilitatea de a opta, incepand cu 01.01.2023, pentru aplicarea acestui sistem de impozitare, potrivit art. 48 din Legea 227/2015 privind Codul fiscal:

ART. 48 - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii

(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.

(2) Persoanele juridice romane, cu exceptia celor de la art. 47 alin. (2), pot opta sa aplice impozitul reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator celui in care indeplinesc conditiile de microintreprindere prevazute la art. 47 alin. (1) si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor ulterior datei de 1 ianuarie 2023, potrivit prevederilor prezentului titlu.

(2 1) Microintreprinderile nu pot opta pentru plata impozitului pe profit in cursul anului fiscal, optiunea putand fi exercitata incepand cu anul fiscal urmator, cu exceptiile prevazute la art. 52. Optiunea se comunica organelor fiscale competente, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare.

(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu primul an fiscal, daca conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) lit. d) si h) sunt indeplinite la data inregistrarii in registrul comertului, iar cea de la lit. g) in termen de 30 de zile inclusiv de la data inregistrarii persoanei juridice respective.

(3 1) In sensul prezentului titlu, in cazul in care raportul de munca este suspendat, potrivit legii, conditia referitoare la detinerea unui salariat se considera indeplinita daca perioada de suspendare este mai mica de 30 de zile si situatia este inregistrata pentru prima data in anul fiscal respectiv. In caz contrar sunt aplicabile, in mod corespunzator, dispozitiile art. 52 alin. (2).

Declaratia de mentiuni 700 Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a categoriilor de obligatii fiscale declarative inscrise in vectorul fiscal trebuie depusa pana la data de 31.03.2023, conform normelor prevazute de Art. I pct. 19 din Ordonanta nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, dupa cum urmeaza:

19. La articolul 55, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) Persoanele juridice romane comunica organelor fiscale competente aplicarea sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor, pana la data de 31 martie inclusiv a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor."

Instructiunile de completare sunt prevazute de Ordinul nr. 1.699/2021 pentru aprobarea formularelor de inregistrare fiscala a contribuabililor si a tipurilor de obligatii fiscale care formeaza vectorul fiscal modificat prin Ordinul 776/2022, Ordinul 2034/2022, Ordinul 2578/2022:

INSTRUCTIUNI de completare a formularului (700) "Declaratie pentru inregistrarea/modificarea in mediu electronic a mentiunilor ulterioare inregistrarii fiscale, precum si pentru radierea inregistrarii fiscale"

SECTIUNEA C Date privind vectorul fiscal pentru impozitele directe datorate

Randul 2. Impozit pe veniturile microintreprinderilor

Randul 2.1. Potrivit prevederilor art. 47 alin. (1) din Codul fiscal se marcheaza cu X de catre persoanele juridice romane care indeplinesc conditiile prevazute la art. 47 alin. (1) din Codul fiscal.

Randul 2.2. Activitati care intra sub incidenta prevederilor art. 47 alin. (2) din Codul fiscal se marcheaza cu X de catre persoanele juridice romane care intra sub incidenta prevederilor art. 47 alin. (2) din Codul fiscal.

Se marcheaza cu X codul CAEN corespunzator activitatilor desfasurate.

Randurile 2.3 si 2.4 se marcheaza cu X, dupa caz, in functie de tipul modificarii: luare in evidenta sau scoatere din evidenta.

Atentie!
Data luarii in evidenta si scoaterii din evidenta se stabileste conform prevederilor titlului III Impozitul pe veniturile microintreprinderilor din Codul fiscal.

Prin declaratia de mentiuni formular 700 va fi solicitata luarea in evidenta pentru Impozit pe veniturile microintreprinderilor incepand cu 01.01.2023. Nu trebuie depusa declaratia pentru scoatere din evidenta la data 31.12.2022, nu este cazul pentru situatia prezentata in descrierea intrebarii.

La declaratie atasati o balanta de verificare la 31.12.2022.
 

Raspuns oferit in luna ianuarie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Atentie la noutatile privind PROCEDURILE CONTABILE!


Important: modificarile fiscale privind subiectele sensibile pentru orice contabil sunt luate acum in vizor in lucrarea specializata Proceduri Contabile pentru Societati Comerciale:

• ajustarea pentru depreciere
• TVA
• contributii sociale
• contributia asiguratorie pentru munca
• impozite si taxe locale
  - decontarea unei parti din salariu
  - organizarea adunarilor generale ale actionarilor

Va oferim 40 de modele de proceduri gata scrise, in conformitate perfecta cu noua legislatie fiscala! 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
declaratia 700microinteprindereimpozit


Data aparitiei: 23 Ianuarie 2023

Votati articolul "Declaratia 700 in cazul aplicarii impozitului pe venitul microintreprinderilor. Analiza zilei":
Rating:

Nota: 3.1 din 5 din 5 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X