De la data de 1 ianuarie 2023 a fost abrogata Legea nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati. Astfel persoanele juridice care desfasoara activitati in domeniul HoReCa pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, fara sa aplice prevederile art. 52 din Codul fiscal.
Tot de la 1 ianuarie a crescut si TVA-ul de la 5% la 9% pentru industria Horeca.
ART. 52 - Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului
Reguli de iesire din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderii in cursul anului
(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 1.000.000 euro, aceasta datoreaza impozit pe profit, incepand cu trimestrul in care s-a depasit aceasta limita.
(2) Limita fiscala prevazuta la alin. (1) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent.
Cartea Verde a Contabilitatii
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
(3) Calculul si plata impozitului pe profit de catre microintreprinderile care se incadreaza in prevederile alin. (1) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul respectiv.
*Modificare introdusa de ORDONANTA DE URGENTA nr. 79 din 8 noiembrie 2017, publicata in MONITORUL OFICIAL nr. 885 din 10 noiembrie 2017, potrivit noulcodfiscal.ro.
ANAF a explicat intr-un comunicat cum procedeaza firmele din Horeca care obtin in cursul anului venituri din alte activitati.
"In situatia in care persoanele juridice care desfasoara activitati in domeniul HoReCa obtin in cursul anului venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare codurilor CAEN aferente domeniului HoReCa, pentru veniturile din alte activitati aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de Titlul II - Impozitul pe profit din Codul fiscal, daca indeplinesc oricare dintre urmatoarele conditii:
a) realizeaza venituri din consultanta si/sau management in proportie de peste 20% inclusiv din veniturile totale;
b) desfasoara activitatile de la art. 47 alin. (3) lit. f)-i) din Codul fiscal;
c) veniturile din alte activitati au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro.
Acestea datoreaza impozit pe profit pentru veniturile din alte activitati incepand cu trimestrul in care s-a indeplinit oricare dintre aceste conditii, pentru intreaga perioada in care exista contribuabilul", mentioneaza reprezentantii ANAF.
Codurile CAEN Horeca:
5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare",
5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata",
5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere",
5590 - "Alte servicii de cazare",
5610 - "Restaurante",
5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente",
5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.",
5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor”.