email
Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata

taxa pe valoarea adaugataTVA

Organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata

In Monitorul Oficial cu nr. 364 din data de 13 mai 2008, a fost publicat Ordinul 1372/2008 privind organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata, conform art. 156 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal. Prezentul ordin abroga Ordinul 2217/2006 si propune noi modele orientative ale jurnalelor de vanzari si cumparari, registrului non-transferurilor si registrul bunurilor mobile corporale primite in scopul expertizarii sau efectuarii de lucrari asupra acestora.

Conform prevederilor art. 156 din Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, au obligatia sa tina evidente corecte si complete urmatorii:

a) persoanele impozabile stabilite in Romania, pentru operatiunile efectuate in desfasurarea activitatilor economice, pentru operatiunile pentru care sunt obligate la plata taxei, precum si pentru orice alta operatiune reglementata la titlul VI din Codul fiscal;

b) persoanele obligate la plata taxei pentru orice operatiune sau care se identifica drept persoane inregistrate in scopuri de TVA conform titlului VI din Codul fiscal, in scopul desfasurarii oricarei operatiuni, pentru operatiunile respective;

c) persoanele impozabile si persoanele juridice neimpozabile, pentru toate achizitiile intracomunitare;

d) asociatul care contabilizeaza veniturile si cheltuielile, potrivit contractului incheiat intre parti, in cazul asociatiilor in participatiune care nu constituie o persoana impozabila, pentru operatiunile realizate de respectiva asociatie in participatiune.

Jurnalele, registrele, evidentele si alte documente similare nu sunt formulare tipizate stabilite de Ministerul Economiei si Finantelor. Fiecare persoana impozabila poate sa isi stabileasca modelul documentelor pe baza carora determina taxa colectata si taxa deductibila, conform specificului propriu de activitate.

Jurnalele, registrele, evidentele si alte documente similare se pot intocmi manual sau prin utilizarea sistemului informatic, si se pot stoca prin orice metode si in orice loc, in urmatoarele conditii:

a) locul de stocare sa se afle pe teritoriul Romaniei, cu exceptia celor intocmite prin mijloace electronice, care pot fi pastrate in orice loc, daca pe perioada stocarii:

1.se garanteaza accesul on-line la datele respective;
2.se garanteaza integritatea continutului documentelor respective;

b) in cazul stocarii prin mijloace electronice, aceste documente sa fie puse la dispozitia organelor fiscale competente fara nicio intarziere, ori de cate ori se solicita acest lucru.

Jurnalele, registrele, evidentele si alte documente similare se vor intocmi de catre fiecare persoana impozabila astfel incat sa cuprinda cel putin elementele prevazute la pct. 79 din Normele metodologice referitor la art.156 din Codul fiscal, si anume:

Registrul non-transferurilor va cuprinde:

- denumirea si adresa primitorului;
- un numar de ordine;
- data transportului bunurilor;
- descrierea bunurilor transportate;
- cantitatea bunurilor transportate;
- valoarea bunurilor transportate;
- data transportului bunurilor care se introduce dupa prelucrare sau expertiza;
- descrierea bunurilor returnate;
- cantitatea bunurilor returnate;
- descrierea bunurilor care nu sunt returnate, cantitatea acestora si o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu aceste operatiuni, dupa caz, precum si data emiterii acestor documente.

Registrul bunurilor primite va cuprinde:

- denumirea si adresa expeditorului;
- un numar de ordine;
- data primirii bunurilor;
- descrierea bunurilor primite;
- cantitatea bunurilor primite;
- data transportului bunurilor transmise clientului dupa expertizare sau prelucrare;
- cantitatea si descrierea bunurilor care sunt returnate clientului dupa expertizare sau prelucrare;
- cantitatea si descrierea bunurilor care nu sunt returnate clientului;
- o mentiune referitoare la documentele emise in legatura cu serviciile prestate, precum si data emiterii acestor documente. Jurnalele pentru vanzari si pentru cumparari, registrele, evidentele si alte documente similare ale activitatii economice a fiecarei persoane impozabile se vor intocmi astfel incat sa permita stabilirea urmatoarelor elemente :

a) valoarea totala, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate de aceasta persoana in fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:

1. livrarile intracomunitare de bunuri scutite;
2. exporturile de bunuri si alte operatiuni scutite de taxa, livrari/prestari scutite de taxa sau pentru care locul livrarii/prestarii este in afara Romaniei;
3.operatiunile care nu au loc in Romania; livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii taxabile si carora li se aplica cote diferite de taxa;

b) valoarea totala, fara taxa, a tuturor achizitiilor pentru fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:

1. achizitii intracomunitare de bunuri;
2. achizitii de bunuri/servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei in conditiile art. 150 alin. (1) lit. b)-g) din Codul fiscal;
3. achizitii de bunuri, inclusiv provenite din import, si de servicii, taxabile, carora li se aplica cote diferite de taxa;

c) taxa colectata de respectiva persoana pentru fiecare perioada fiscala;

d) taxa totala deductibila si taxa dedusa pentru fiecare perioada fiscala;

e) calculul taxei deduse provizoriu pentru fiecare perioada fiscala, a taxei deduse efectiv pentru fiecare an calendaristic si al ajustarilor efectuate, atunci cand dreptul de deducere se exercita pe baza de pro-rata, evidentiind distinct:

1. taxa dedusa conform art. 147 alin. (3) din Codul fiscal;
2. taxa nededusa conform art. 147 alin. (4) din Codul fiscal;
3. taxa dedusa pe baza de pro-rata conform art. 147 alin. (5) din Codul fiscal.

De asemenea, in ordin sunt prezentate si modelele orientative ale jurnalelor si registrelor.

de Contabilul.ro

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
taxa pe valoarea adaugataTVA

Ti-a placut acest articol? Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Data aparitiei: 30 Iulie 2008


Votati articolul "Organizarea evidentei in scopul taxei pe valoarea adaugata":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi


ClubContabilitate.ro - intrebarea zilei

Diurna si cheltuieli de transport administrator-cadru legal

Intrebare: Buna ziua,
La un SRL fara salariati, administratorul se deplaseaza intr-o alta localitate in interesul firmei. I se poate acorda diurna, in baza ordinului de deplasare. Care este cadrul legal?Ce alte documente justificative mai trebuie atasate pentru acordarea diurnii respective?Presupunem ca distanta este mai mare de 5 km si perioada mai mare de 12 ore.
2.
In acelasi context, administratorul se deplaseaza cu autoturismul proprietate personala, pentru care are incheiat contract de comodat cu societatea, ataseaza ordin de deplasare si foaie de parcurs. Mai este necesar bonul de benzina sau GPL, daca are foaie de parcurs cu toate informatiile completate? Exista un normativ la nivel legislativ national pentru calculul consumului in baza foii de parcurs ( presupunand ca a pierdut bonul fiscal cu care a alimentat, de exemplu)?
3.
Desi autoturismul nu este folosit exclusiv in activitatea firmei ( in general), pentru cazul relatat, este deductibila integral cheltuiala cu combustibilul+TVA-ul aferent , avand in vedere ca , in cazul particular descris, poate justifica integral consumul cu foaie de parcurs si ordinul de deplasare?
Multumesc.

Raspuns: Multumesc pentru raspuns. In contextul art.21 alin.2 lit.e, doar transportul si cazarea sunt...... » citeste tot raspunsul aici

Alte articole publicate in data de 30 Iulie 2008 ARTICOLE SIMILARE

Opinia ta conteaza! Scrie-ne mai jos ce parere ai despre acest subiect dar si ce alte subiecte din domeniu te intereseaza si ai dori sa scriem despre ele!


Daca ai intrebari care necesita consultanta in contabilitate, le poti adresa pe www.PortalContabilitate.ro sau www.ClubContabilitate.ro. Va multumim!


X
user
user
Intrebare antispam: 10 + 2 =
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Noutati in Codul Fiscal 2021 - Monografii contabile actualizate
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCA GRATUIT Raportul Special
"Modificari la MONOGRAFIILE CONTABILE in 2021: Studii de caz + Explicatii detaliate"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X