email
Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?

Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?
bilant contabilcalcul salariatistat salariiconcediu crestere copil

Ne propunem ca, prin prezentul articol, sa prezentam cum se calculeaza si care este numarul mediu de salariati care se trece in bilant la o societate care pe parcursul anului 2022 are urmatoarea structura de personal:

- 5 persoane angajate cu 8 ore/zi tot anul 2022;

- 1 persoana angajata cu 1 ora/zi tot anul 2022;

- 1 persoana angajata cu 2 ore/zi tot anul 2022;

- 1 persoana angajata cu 4 ore/zi de la data de 11.04.2022;

- 1 persoana cu contractul de munca suspendat de la 01.07.2022 pana la 05.04.2024 pentru concediu de crestere copil;

- 1 persoana cu contractul de munca suspendat de la 01.08.2022 pana la 06.05.2024 pentru concediu de crestere copil.

Numarul efectiv de salariati la 31.12.2022 care este? Se trec si cele 2 persoane aflate in concediu pentru crestere copil? Pe parcursul anului 2022 singurele contracte suspendate au fost cele doua pentru concediu crestere copil.

Raspunsul specialistului: Numarul mediu de salariati pentru bilant se determina dupa metodologia stabilita de Institutul National de Statistica conform prevederilor din Ghidul privind aplicarea Reglementarilor contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin OMFP 1.802 din 2014.

Definitia data de Institutul National de Statistica indicatorului Numar mediu de salariati este urmatoarea:

Numarul mediu al salariatilor reprezinta o medie aritmetica simpla rezultata din suma efectivelor zilnice de salariati (exclusiv cei al caror contract de munca/raport de serviciu a fost suspendat) din intregul an, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare impartita la numarul total al zilelor calendaristice (365 zile), precum si salariatii al caror contract individual de munca a fost suspendat din initiativa angajatorului (in cazul intreruperii temporare a activitatii) si au beneficiat de o indemnizatie din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, conform legislatiei in vigoare.

In efectivul zilnic al salariatilor luat in calculul numarului mediu se cuprind si salariatii aflati in incapacitate temporara de lucru (concediu medical) pe perioada cand acestia sunt platiti din fondul de salarii.

In efectivul zilnic al salariatilor luat in calculul numarului mediu nu se cuprind: salariatii aflati in concedii fara plata, in greva, detasati la lucru in strainatate.

In zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare se ia in calcul ca efectiv zilnic numarul salariatilor din ziua precedenta, mai putin cei al caror contract/raport a incetat in aceasta zi.

Salariatii care nu sunt angajati cu norma intreaga se includ in numarul mediu proportional cu timpul de lucru prevazut in contractul de munca. In efectivul de salariati luat in calculul numarului mediu se includ numai persoanele care au fost platite.

Formula de calcul a numarului mediu este:
Nr. mediu = suma (Ei) / Zc,
Ei = efectivele zilnice de salariati din perioada de referinta, inclusiv din zilele de repaus saptamanal, sarbatori legale si alte zile nelucratoare
Zc = numarul total al zilelor calendaristice.

Pentru calculul numarului mediu dintr-o luna (decembrie) cifra este 0 pentru ca acel singur contract de mandat nu are nicio zi lucratoare inregistrata pentru ca 31 decembrie este zi nelucratoare.

Asadar, in opinia mea, calculul nr.mediu este
(365*5+0,125*365+0,25*365+0,5*265+181*1+212*1)/365 = 7 salariati

1. Efectivul salariatilor la 31.XII - reprezinta numarul de salariati (inclusiv lucratorii sezonieri, managerul sau administratorul) angajati cu contract de munca/raport de serviciu pe durata determinata sau nedeterminata, in program complet sau partial (inclusiv cei cu contract de munca/raport de serviciu suspendat), existenti in evidentele intreprinderii la sfarsitul anului.

Salariatii aflati in munca la domiciliu/telemunca se cuprind intocmai ca si salariatii care isi desfasoara activitatea la locul de munca obisnuit.

Nu sunt cuprinsi salariatii detasati la lucru in strainatate si/sau cei care cumuleaza mai multe functii si nu au functia de baza la unitatea raportoare, precum si urmatoarele categorii:
patronii care isi desfasoara activitatea in propria unitate si pentru care sursa de venit o constituie numai dividendele si profitul unitatii;
lucratorii familiali reprezinta persoanele care-si exercita activitatea intr-o unitate economica apartinand familiei sau unei rude, pe care o ajuta si pentru care nu primesc remuneratie sub forma de salariu; plata se realizeaza in natura (hrana, haine, locuinta) sau ocazional, cu titlu exceptional si in bani, fara a figura pe statul de salarii;
membrii consiliilor judetene si locale;
zilierii reprezinta persoane fizice care desfasoara activitati necalificate cu caracter ocazional, potrivit prevederilor legale n vigoare
Asadar, nr.efectiv de salariati la 31.12.2022 este 10 deoarece se iau in considerare si cei cu contractul de munca suspendat.

Daca persoanele angajate cu 1, 2 si 4 ore pe zi au functia de baza in alta parte, in opinia mea, nu se vor cuprinde in nr. efectiv la 31.12.2023 si ca urmare acesta va fi 7.
 

Raspuns oferit in luna mai 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI din Legislatia Contabila

Contabilitatea in partida simpla in 2023. Sfaturi si recomandari:


 Esti contabil aflat la inceput de drum, dornic sa:

-> gaseasca metode sigure, rapide si eficiente de tinere a contabilitatii in partida simpla?
-> isi eficientizeze eforturile de pastrare a evidentelor de contabilitate simpla?
-> isi rotunjeasca veniturile personale?
-> se achite corect si in timp util de cerintele forurilor legislative privind fiscalitatea si contabilitatea in partida simpla?
-> evite repercusiunile legii la incalcarea regulilor scrise privind contabilizarea in partida simpla?

Daca cel putin un raspuns a fost afirmativ, ai nevoie urgenta de Contabilitatea in partida simpla, lucrarea digitala pe stick!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bilant contabilcalcul salariatistat salariiconcediu crestere copil


Data aparitiei: 29 Mai 2023

Votati articolul "Bilantul contabil: Cum se calculeaza numarul de salariati?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si RaspunsuriARTICOLE SIMILARESubiectele saptamanii

 • Politici Contabile esentiale pentru orice firma - 42 modele editabile

  • Politicile contabile influenteaza dimensiunea rezultatului contabil, a elementelor bilantiere si, ca o consecinta, valoarea indicatorilor economico-financiari. Ele trebuie alese astfel incat sa reflecte cat mai fidel imaginea firmei. Modificarea politicilor contabile poate fi efectuata numai la inceputul unui exercitiu financiar si doar daca apar schimbari legislative sau daca noile politici ofera informatii mai relevante si mai credibile referitoare la operatiunile...» citeste mai departe aici

 • Cota de TVA creste la 9% pentru achizitia unei locuinte noi in 2024

  • Anul 2024 vine cu o modificare importanta privind TVA-ul pentru locuinte. Astfel, potrivit proiectului de lege privind masurile fiscale pus marti in dezbatere publica, TVA pentru locuintele cu o valoare sub 600.000 lei se va majora de la 5% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2024. Desigur, cota redusa de 5% se va mentine pana la final...» citeste mai departe aici

 • Amenzi de la 5.000 lei la 30.000 lei pentru bunuri fara documente de provenienta

  • Documentele de provenienta, precum factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale sau orice alte documente justificative, sunt esentiale pentru a stabili legalitatea si autenticitatea bunurilor. Acestea ofera informatii despre provenienta, proprietarul si traseul bunurilor, ceea ce este crucial pentru a asigura conformitatea cu legile vamale, fiscale si comerciale. In plus, sunt esentiale pentru a preveni evaziunea fiscala. In acest context, in c...» citeste mai departe aici

 • Ce cote de TVA se vor modifica de la 1 ianuarie 2024

  • Anul 2024 aduce noi modificari privind cotele de TVA. Iata o sinteza a celor mai importante masuri care vizeaza TVA, asa cum arata proiectul cu care Guvernul va merge in Parlament pentru asumarea raspunderii. Modificari fiscale 2024: noile cote de TVA anuntate de Guvern Astfel, va creste TVA de la 5% la 9% pentru: - livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, incl...» citeste mai departe aici

 • Cum se completeaza Ordinul de plata multiplu electronic (OPME): instructiuni pas cu pas

  • Reamintim ca Ordinul de plata multiplu electronic (Formularul F1129) poate fi utilizat pentru a efectua plati online. Acesta se foloseste de catre institutiile publice care sunt inregistrate in Registrul entitatilor publice si de catre operatorii economici si alte entitati decat institutii publice pentru efectuarea de plati din conturile deschise la unitatile Trezoreriei Statului prin care isi desfasoara activitatea proprie. Administratia Judeteana a Finan...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2023!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Calculatia (corecta) a Costurilor - Studii de caz si noutati legislative"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X