Aveti o angajata cu concediu pentru cresterea copilului si nu stiti cum sa faceti inregistrarea corecta in Declaratia 112? Vom afla de la specialistul nostru daca se trece venit zero ori nu si la ce particularitati trebuie sa mai fie atenti contabilii.
Iata mai jos instructiunile de completarea a Declaratiei 112 in cazul in care un salariat este in concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de doi ani.
- Oct 2239 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, editia 47
2024, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Oct 2299 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Salarizare si Contributii
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Concediu pentru cresterea copilului si D112: raspunsul specialistului
Pe perioada in care contractul de munca este suspendat salariatul se evidentiaza in formularul 112 cu venit zero.
Conform instructiunile de completare a formularului 112, persoanele aflate in concediu fara plata, concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului, concediul pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani sau aflate in perioada concediului de acomodare nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate, in conditiile legii. Aceste persoane vor fi raportate de angajator prin declaratia D112 astfel:
– in luna de raportare in care persoanele mai sus mentionate isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu fara plata sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, este necesara completarea de catre angajator in caseta „data intrarii in categoria de asigurat“ a datei la care aceste persoane au inceput activitatea la acest angajator. Totodata, in caseta„ data iesirii din categoria de asigurat“ este necesara completarea datei ultimei zile de activitate la acest angajator, inainte de intrarea asiguratului in concediu fara plata sau in concediu pentru crestere copil;
– la revenirea persoanelor salariate din concediul fara plata sau din concediul pentru crestere copil, in luna revenirii din concediu, este necesara completarea de catre angajator in caseta „data intrarii in categoria de asigurat“ a datei la care aceasta persoana si-a reluat activitatea, iar caseta „data iesirii din categoria de asigurat“ nu se va completa de catre angajator decat in luna de raportare in care salariatul isi inceteaza activitatea la angajator.
Spre exemplu, o salariata angajata din data de 04.03.2015 intra in concediu de crestere copil in data de 2 martie 2018 si revine la lucru in data de 1 mai 2019.
In declaratia lunii martie se completeaza in caseta „Data intrarii in categoria de asigurat” 04.03.2015 si in caseta „Data iesirii din categoria de asigurat” 01.03.2018.
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Asa se completeaza cele doua casete in lunile martie 2018 – aprilie 2019 (in fiecare luna).
In luna mai 2019 cand salariata reia lucrul se completeaza in caseta „Data intrarii in categoria de asigurat” data de 01.05.2019 iar caseta „Data iesirii din categoria de asigurat” ramane necompletata.
In toate declaratiile ulterioare lunii mai 2019 se completeaza in caseta „Data intrarii in categoria de asigurat” data de 01.05.2018.
Raspuns oferit pe portalcontabilitate.ro de Rodica Mantescu - Specialist Legislatia Muncii