Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Studii de caz

Salariat in CCC. Exista obligatia depunerii D112 pe zero?

Data aparitiei: 22 Iunie 2023
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Salariat in CCC. Exista obligatia depunerii D112 pe zero?
declaratia 112suspendare CIMconcediu de crestere copil

O societate comerciala are un singur angajat care urmeaza sa intre in concediu de crestere copil, iar contractul individual de munca ii va fi suspendat, conform legii.

Specialistul ne va explica daca pe durata suspendarii, in cazul neangajarii altui salariat, exista obligatia depunerii D112 pe zero. In plus, vom stabili daca societatea trebuie sa pastreze in vectorul fiscal taxele aferente salariilor sau trebuie sa faca vreo notificare catre ANAF.

Avem in vedere instructiunile de completare a formularului 112 "Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate" aprobate prin Ordinul comun nr. 165/7/1272/456/2023 al ANAF/CNPP/CNASS/ANOFM,

Nota:
In sistemul de asigurari sociale de sanatate o persoana dobandeste calitatea de asigurat conform legii, iar obligatia virarii contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate revine persoanelor juridice sau fizice care au calitatea de angajator, persoanelor juridice ori fizice asimilate angajatorului, precum si persoanelor fizice, dupa caz.

In cazul persoanelor aflate in concediu fara plata sau in cazul persoanelor salariate care isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau a persoanelor care se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani sau aflate in perioada concediului de acomodare etc., aceste persoane nu datoreaza contributie de asigurari sociale de sanatate, in conditiile legii, fiind raportate de angajator prin declaratia D112 astfel:

a) in luna de raportare in care persoanele mai sus mentionate isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu fara plata sau in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si, in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani sau se afla in concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului cu handicap cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, este necesara completarea de catre angajator in caseta Data intrarii in categoria de asigurat a datei la care aceste persoane au inceput activitatea la acest angajator. Totodata, in caseta Data iesirii din categoria de asigurat este necesara completarea datei ultimei zile de activitate la acest angajator, inainte de intrarea asiguratului in concediu fara plata sau in concediu pentru crestere copil;

b) la revenirea persoanelor salariate din concediul fara plata sau din concediul pentru crestere copil, in luna revenirii din concediu este necesara completarea de catre angajator in caseta Data intrarii in categoria de asigurat a datei la care aceasta persoana si-a reluat activitatea, iar caseta Data iesirii din categoria de asigurat nu se va completa de catre angajator decat in luna de raportare in care salariatul isi inceteaza activitatea la angajator. (...)

8. Caseta Asigurat/neasigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate - se completeaza cu persoanele asigurate/neasigurate obligatoriu in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii in luna de raportare, potrivit O.U.G. nr. 158/2005, si se completeaza astfel:

1 - pentru persoanele asigurate obligatoriu in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii, potrivit O.U.G. nr. 158/2005 (de exemplu, persoanele care in luna de raportare au realizat: venituri din salarii sau asimilate
salariului, in baza contractului individual de munca sau in baza raportului de serviciu, indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, indemnizatii de somaj etc.);

2 - pentru persoanele neasigurate obligatoriu in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru concedii si indemnizatii (de exemplu, daca indeplinesc numai functia de cenzor sau daca fac parte din categoria personalului militar in activitate, politisti si functionari publici cu statut special care isi desfasoara activitatea in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si siguranta nationala etc.).

Pe perioada in care salariata se afla in concediu crestere copil, contractul individual de munca este suspendat, iar salariata se evidentiaza in formularul D112 cu venit zero pe toata perioada concediului.

Referitor la completarea casetei Asigurat/Neasigurat pentru concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, in cazul persoanelor salariate care isi intrerup activitatea pentru a intra in concediu si a primi indemnizatie pentru cresterea copilului, se va selecta 2-neasigurat, persoana fizica nefiind asigurata obligatoriu pentru concedii si indemnizatii pe perioada concediului pentru cresterea copilului.

Incepand cu luna intrarii in concediu pentru crestre copil si pana la revenirea la munca, in fiecare luna, D112 se completeaza astfel:

- caseta Data intrarii in categoria de asigurat data inceperii activitatii conform CIM
- caseta Data iesirii din categoria de asigurat data intrarii in concediu de crestere copil.

In luna in care salariata isi reia lucrul se completeaza in caseta Data intrarii in categoria de asigurat data revenirii la locul de munca, iar caseta Data iesirii din categoria de asigurat ramane necompletata.

Toate declaratiile ulterioare lunii revenirii la locul de munca se completeaza in caseta Data intrarii in categoria de asigurat cu data revenirii la locul de munca dupa concediu crestre copil.

Pe perioada concediului pentru crestre copil vectorul fiscal nu se modifica.


Raspuns oferit in luna iunie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com

 






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X