Simplificarea Declaratiei unice ar putea deveni realitate mai curand decat se asteapta contribuabilii. Adrian Caciu, ministrul Finantelor Publice, a declarat, ca le-a cerut celor de la ANAF o “solutie de simplificare la tot ce inseamna partea declarativa din partea contribuabililor.”
Intr-un interviu acordat site-ului hotnews.ro, ministrul Finantelor a precizat ca isi doreste sa puna bazele unui sistem modern prin care contribuabilul sa fie informat despre veniturile pe care le-a realizat si sa nu mai fie nevoit sa depuna declaratia unica.
“Eu as dori sa traim in Romania situatia in care contribuabilul, printr-un cloud guvernamental, primeste o notificare in care i se spune ca a realizat veniturile respective. Poate cateodata cetateanul nici nu mai tine minte ca le a realizat. S-a retinut deja impozit la sursa in anumite chestiuni. In altele ar trebui sa mai plateasca, ori s-a retinut gresit, poate mai mult: Uitati, banii (trimisi n.r) in cont.
Eu acolo as vedea relatia sa ajunga, indiferent de cat vom simplifica in prima faza aceste declaratii. Cel mai corect ar fi ca statul sa-si creeze un sistem in asa fel incat cetateanul sa nu depuna nicio declaratie.”, a spus Adrian Caciu.
Ministrul Finantelor sustine ca este necesara simplificarea Declaratiei unice, avand in vedere ca apar in fiecare an probleme la completarea, calculul si depunerea formularului.
“Cetateanul interactioneaza cu tot felul de sisteme, mai ales pe partea de venituri. Sistemul bancar are o baza de date. Am spus sa mergem catre plata cu cardul sau catre plata prin banca, sa reducem ceea ce inseamna cash flow in economie. Daca tot m-ai pus sa merg pe sistemul asta sa fac plati prin banca, macar fa si gestul urmator: Instiinteaza-ma daca mai am ceva, care-i relatia noastra.”, a mai adaugat ministrul.
Declaratia unica a fost introdusa in 2018 cu scopul de a reduce birocratia. De atunci persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati economice sau alte categorii de venituri depun la Fisc un singur formular. Acesta cuprinde toate informatiile necesare privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate, simplificand si modul de efectuare a platii impozitului pe venit si contributiilor sociale.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ministrul Finantelor a mai anuntat si alte modificari ale Codului fiscal... ►