email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Indicatorii financiari care semnaleaza intrarea in insolventa a unei firme si procedura de urmat

Indicatorii financiari care semnaleaza intrarea in insolventa a unei firme si procedura de urmat
firma in insolventaindicatori de lichiditateprocedura de insolventaindicatori financiari

Unul dintre cele mai grave obstacole cu care se pot confrunta firmele este intrarea in insolventa. Insolventa reprezinta o situatie financiara precara in care o companie nu poate sa-si indeplineasca obligatiile de plata catre creditori, punand in pericol supravietuirea sa pe piata. Exista o serie de indicatori financiari cheie care pot semnala posibila intrare a unei firme in insolventa. Acestia furnizeaza o imagine clara asupra sanatatii financiare a companiei si pot oferi avertismente timpurii pentru potentialele probleme. 

In continuare, vom afla in detaliu ce indicatori financiari semnaleaza intrarea in insolventa a unei firme, precum si pasii de urmat atunci cand se pune in aplicare procedura de insolventa. Aceste informatii sunt esentiale pentru a ajuta contabilii si profesionistii din domeniul financiar sa previna si sa gestioneze cu succes astfel de situatii dificile.

Cunoasterea legii si a teoriei financiare sunt utile, intr-adevar, dar aplicarea lor in practica de zi cu zi adesea se dovedeste greu de realizat. Lucrarea Bugete, cash flow, rentabilitate, risc - ghid practic va ofera acum solutii practice cu implementare imediata si va ajuta sa actionati eficient pentru siguranta financiara a afacerii dvs.!

Ce indicatori financiari semnaleaza intrarea in insolventa a unei firme

Indicatorii financiar care indica pozitia financiara sunt mai multi, in primul rand indicatorii de lichiditate (lichiditate generala, lichiditate imediata, rata capacitatii de plata etc.), insa insolventa este definita la art. 5 alin. 1 pct. 29 din Legea 85/2014 ca fiind acea stare a patrimoniului debitorului care se caracterizeaza prin insuficienta fondurilor banesti disponibile pentru plata datoriilor certe, lichide si exigibile si care se prezuma (prezumtie relativa) atunci cand debitorul, dupa 60 de zile de la scadenta, nu a platit datoria sa fata de creditor.

De asemenea, la art. 5 alin. 1 pct. 72 din aceeasi lege se prevede o valoare-prag pentru cuantumul minim al creantei (datoriei neplatite), necesara pentru a putea fi introdusa cererea de deschidere a procedurii de insolventa. Aceasta valoare-prag este de 50.000 lei atat pentru creditori, cat si pentru debitori, inclusiv pentru cererile formulate de lichidatorul numit in procedura de lichidare prevazuta de Legea societatilor 31/1990, cu exceptia creantelor de natura salariala, pentru care valoarea-prag este de 6 salarii medii brute pe economie/salariat.

Insolventa firmei este declarata de instanta de judecata la cererea debitorului (firma insolventa) sau la cererea oricarui creditor, daca este indeplinita conditia referitoare la valoarea prag.

Insolventa - etape de urmat

Insolventa presupune parcurgerea mai multor etape, asa cum rezulta din prevederile Legii 85/2014, respectiv:


- deschiderea procedurii pe baza cererii introduse la instanta, fie de catre firma debitoare prin reprezentantul ei legal, fie de catre unul sau mai multi creditori, urmata de hotararea judecatoreasca de admitere a cererii.

Daca procedura este deschisa la solicitarea debitorului, acesta este obligat sa se adreseze tribunalului in termen de maxim 30 de zile de la aparitia starii de insolventa, atasand cererii de deschidere a procedurii si dovada notificarii organului fiscal competent cu privire la intentia de deschidere a procedurii insolventei.

Odata cu deschiderea procedurii de insolventa a debitorului, judecatorul sindic va desemna un administrator judiciar provizoriu/lichidator judiciar provizoriu dintre practicienii in insolventa inscrisi in Tabloul UNPIR. Cu ocazia primei adunari a creditorilor, acestia vor confirma sau inlocui administratorul judiciar provizoriu/lichidatorul judiciar provizoriu numit de judecatorul sindic. Printre primele masuri prevazute de lege a fi intreprinse de catre administratorul judiciar/lichidatorul judiciar este aceea de a intocmi tabelul provizoriu de creante, ca urmare a inregistrarii, verificarii si admiterii cererilor de inscriere a creantelor formulate de creditorii debitorului intrat in insolventa, cu precizarea ca creantele salariale sunt inscrise in tabelul de creante, din oficiu.

- urmeaza etapa derularii procedurii de insolventa, care poate fi generala sau simplificata.

Procedura generala de insolventa include perioada de observatie (intre data deschiderii procedurii insolventei si data confirmarii planului de reorganizare sau, dupa caz, a intrarii in faliment), reorganizarea judiciara (perioada necesara achitarii datoriilor conform programului de plata a creantelor cuprins de planul de reorganizare votat de creditori si confirmat de judecatorul sindic, care nu poate depasi 3 ani de la data confirmarii planului) si falimentul (perioada in care are loc lichidarea averii debitorului pentru acoperirea datoriilor, urmata de radierea debitorului din registrul in care este inmatriculat).

Este de precizat ca, in situatia in care planul de reorganizare nu se indeplineste sau nu a fost propus plan de reorganizare sau, chiar propus un plan, acesta nu a fost votat de catre creditori sau confirmat de catre judecatorul sindic, debitorul va intra in procedura generala de faliment.

Debitorul poate continua desfasurarea activitatilor curente in perioada de observatie sub conducerea administratorului special (desemnat in acest sens de AGA) si supravegherea administratorului judiciar (desemnat de judecatorul sindic), daca debitorului nu i-a fost ridicat dreptul de administrare, sau sub conducerea administratorului judiciar, daca debitorului i-a fost ridicat dreptul de administrare.

In perioada de executare a planului de reorganizare, debitorul isi desfasoara activitatea sub conducerea administratorului special si supravegherea administratorului judiciar. La intrarea in faliment debitorului i se ridica automat dreptul de administrare, daca acesta nu-i fusese deja ridicat anterior.

Procedura simplificata de insolventa reprezinta procedura prin care debitorul care indeplineste conditiile prevazute de lege intra direct in procedura falimentului, fie odata cu deschiderea procedurii insolventei, fie dupa o perioada de observatie de maximum 20 de zile, perioada in care se analizeaza indeplinirea conditiilor legale;

- in final, urmeaza etapa inchiderii procedurii.

In cazul in care s-a urmat procedura de reorganizare judicara, iar toate obligatiile de plata asumate prin planul confirmat au fost indeplinite, judecatorul sindic va da o hotarare de inchidere a procedurii prin continuarea activitatii debitorului.

In cazul in care s-a urmat procedura de faliment, pe baza bilantului de lichidare si a raportului final de activitate intocmit de lichidator procedura va fi inchisa atunci cand judecatorul-sindic a aprobat raportul final si pronunta o sentinta de inchidere a procedurii, cu radierea debitorului din registrul unde este inregistrat (registrul comertului).

Pe tot parcursul procedurii, incepand cu momentul depunerii raportului asupra cauzelor si imprejurarilor care au dus la aparitia insolventei debitorului, se poate ajunge la atragerea raspunderii membrilor organelor de conducere, pe baza propunerii administratorului judiciar/lichidatorului/comitetului creditorilor, in anumite conditii, validata de judecatorul sindic.

Detaliile cu privire la insolventa sunt reglementate in Legea 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.


Informatii oferite in luna noiembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Gestionati CORECT procesul de radiere al unui SRL/PFA?


Ce aveti de facut, din punct de vedere contabil,
atunci cand va confruntati cu un caz de radiere?

 
Atentie, procedura in sine este una complexa, sunt multe aspecte de gestionat (legate de stingerea datoriilor fiscale, lichidarea activelor si a stocurilor de marfa, plata impozitelor si contributiilor care rezulta din aceste operatiuni etc.) si, desigur, sunt multe documente de intocmit.
 
Si tocmai pentru ca procedura este una complexa, va oferim un ajutor solid prin intermediul unei lucrari de ultima ora, marca Rentrop & Straton: Radiere SRL. PFA. II. IF!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
firma in insolventaindicatori de lichiditateprocedura de insolventaindicatori financiari


Data aparitiei: 13 Noiembrie 2023
Ultima actualizare: 24 Ianuarie 2024

Votati articolul "Indicatorii financiari care semnaleaza intrarea in insolventa a unei firme si procedura de urmat":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

X