Update 31 octombrie 2023: Conform Legii nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, incepand cu data de 01 iulie 2024 se va aplica un impozit de 70% pentru veniturile realizate de persoanele fizice a caror provenienta nu poate fi dovedita.
Impozit de 70% pentru veniturile pe care nu le poti justifica
La momentul actual, impozitul aplicat asupra veniturilor nedeclarate este de 16%, iar responsabilitatea de a investiga si urmari pe cei care nu isi raporteaza corect averile le revine inspectorilor ANAF. Aceasta masura vizeaza in principal persoanele care poseda bunuri de mare valoare, precum case sau masini scumpe, insa in documentele oficiale nu sunt consemnate venituri pentru a justifica achizitionarea acestor bunuri.
Asadar, "orice venituri realizate de persoanele fizice constatate de organele fiscale, in conditiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, a caror sursa nu a fost identificata se impun cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor."
***
In Nota de fundamentare a proiectul se preciza ca "Pana la data intrarii in vigoare a noilor prevederi, se ofera o fereastra de oportunitate contribuabililor in vederea conformarii, respectiv sa-si declare veniturile si sa-si plateasca obligatiile fiscale aferente acestora, evitand riscul incadrarii acestora in categoria de risc fiscal si a declansarii unor verificari a situatiei fiscale personale, cu consecinta impunerii cu noua cota de impozitare si a obligatiilor fiscale accesorii aferente.
Efectul disuasiv al amenzilor contraventionale instituie in timp o disciplina operationala si stimuleaza intr-o mare masura conformarea contribuabililor, motiv pentru care se impune eliminarea posibilitatii de achitare a jumatate din minimul amenzii precum si o actualizare a sanctiunilor contraventionale prevazute de actele normative care reglementeaza masuri fiscale, financiar-contabile si de disciplina financiara."
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Foto: pixabay.com