email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Donatie in euro primita de o organizatie non-profit: este necesar un registru de casa in valuta?

Donatie in euro primita de o organizatie non-profit: este necesar un registru de casa in valuta?
registru de casa in valutadonatie ong in eurochitanta in euro

In cazul in care organizatia non-guvernamentala (ONG) primeste donatii de la persoane fizice in valuta, este permisa inregistrarea si colectarea acestor donatii in numerar (in valuta), cu mentionarea cursului de schimb de la data operatiunii. Cu toate acestea, pentru scopuri de raportare financiara si contabilitate, este necesar sa convertiti aceste sume in moneda nationala (leu) la cursul valutar din ziua incasarii. Acest lucru asigura ca inregistrarile contabile si rapoartele financiare sunt conforme cu legislatia si reglementarile fiscale.

Donatie in euro primita de o organizatie non-profit: obligatia registrului de casa in valuta

Realizata de specialisti experimentati in contabilitatea persoanelor juridice fara scop patrimonial, lucrarea Contabilitatea Organizatiilor Non-profit „traduce” acum, pentru tine, intr-un limbaj coerent, cele mai recente reglementari legislative specifice. Iti ofera siguranta de care ai nevoie la aplicarea legii in vigoare! 


Spre exemplu, o organizatie non-profit primeste sub forma de donatie suma de 50 de euro. Cum ar trebui intocmita chitanta, in euro? Trebuie o aprobare speciala pentru a putea avea registrul de casa in valuta?

Raspunsul specialistului: Este important sa mentineti si un registru de casa in valuta pentru a inregistra corect toate tranzactiile in valuta.

Suma de bani primita ca urmare a donatiilor de la persoane fizice nu constituie venituri dintr-o activitate economica pentru ONG.

Prin urmare, incasarea donatiilor de la persoane fizice poate fi inregistrata in chitante pentru incasari in lei sau chitante pentru operatiuni in valuta, cu mentionarea sumei si a echivalentului in lei la cursul valutar de la data operatiunii.

Conform articolului 1 din Legea nr. 70/2015 privind disciplinei financiare in operatiunile de incasari si plati in numerar, este permisa incasarea in numerar de la persoane fizice pentru cesiuni de creante, primirea de imprumuturi sau alte finantari, precum si pentru contravaloarea unor bunuri sau servicii, cu conditia ca aceste operatiuni sa se incadreze intr-un plafon zilnic de 10.000 lei per persoana. Aceste prevederi se aplica si operatiunilor in valuta efectuate in Romania.

In ceea ce priveste incasarea in valuta, aceasta este posibila deoarece conform Regulamentului BNR nr. 4/2005, care stipuleaza ca platile, incasarile, transferurile si alte operatiuni similare rezultate din vanzarea de bunuri si servicii intre rezidenti trebuie efectuate in moneda nationala (lei), cu exceptia situatiilor enumerate in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care pot implica si tranzactii in valuta.

In consecinta, deoarece donatiile nu reprezinta contravaloarea unor bunuri sau servicii, este posibil sa incasati donatiile in numerar in valuta, dar este important sa mentionati cursul valutar de la data incasarii si sa inregistrati in contabilitate toate sumele in moneda nationala.

Trebuie sa tineti un Registru de casa in valuta pentru a documenta corect toate tranzactiile in valuta.

Chitanta pentru operatiuni in valuta este un document justificativ de inregistrare in registrul de casa/registrul de casa in valuta si in contabilitate a incasarilor si platilor efectuate in numerar (lei/valuta), precum si a depunerilor de sume la casieria entitatii.

In conditiile in care sumele inscrise in chitanta sunt aferente livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii scutite fara drept de deducere conform prevederilor din Codul fiscal, formularul de chitanta este documentul justificativ care sta la baza inregistrarii veniturilor in contabilitate.
 
Se intocmeste pentru fiecare suma incasata, de catre casierul entitatii si se semneaza de acesta pentru primirea sumei. semneaza de acesta pentru primirea sumei.


Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

Decontarile de la A la Z


Atentie la 5 tipuri de operatiuni de decontare care pun probleme in practica
 1.  Decontarea prin compensare
 2.  Darea in plata in contul dividendelor
 3.  Avantaje in natura sau cheltuieli sociale
 4.  Decontarea achizitiilor/vanzarilor cu plata in rate
 5.  Decontarile din operatiuni in participatie

Lucrarea Decontarile de la A la Z, realizata de reputatul specialist Olga Crevelescu, are marele merit ca grupeaza intr-un singur loc explicatii profesioniste si complete despre toate tipurile de decontari!

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
registru de casa in valutadonatie ong in eurochitanta in euro


Data aparitiei: 04 Octombrie 2023

Votati articolul "Donatie in euro primita de o organizatie non-profit: este necesar un registru de casa in valuta?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri





Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X