In cazul in care organizatia non-guvernamentala (ONG) primeste donatii de la persoane fizice in valuta, este permisa inregistrarea si colectarea acestor donatii in numerar (in valuta), cu mentionarea cursului de schimb de la data operatiunii. Cu toate acestea, pentru scopuri de raportare financiara si contabilitate, este necesar sa convertiti aceste sume in moneda nationala (leu) la cursul valutar din ziua incasarii. Acest lucru asigura ca inregistrarile contabile si rapoartele financiare sunt conforme cu legislatia si reglementarile fiscale.
Donatie in euro primita de o organizatie non-profit: obligatia registrului de casa in valuta
Spre exemplu, o organizatie non-profit primeste sub forma de donatie suma de 50 de euro. Cum ar trebui intocmita chitanta, in euro? Trebuie o aprobare speciala pentru a putea avea registrul de casa in valuta?
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Raspunsul specialistului: Este important sa mentineti si un registru de casa in valuta pentru a inregistra corect toate tranzactiile in valuta.
Suma de bani primita ca urmare a donatiilor de la persoane fizice nu constituie venituri dintr-o activitate economica pentru ONG.
Prin urmare, incasarea donatiilor de la persoane fizice poate fi inregistrata in chitante pentru incasari in lei sau chitante pentru operatiuni in valuta, cu mentionarea sumei si a echivalentului in lei la cursul valutar de la data operatiunii.
Conform articolului 1 din Legea nr. 70/2015 privind disciplinei financiare in operatiunile de incasari si plati in numerar, este permisa incasarea in numerar de la persoane fizice pentru cesiuni de creante, primirea de imprumuturi sau alte finantari, precum si pentru contravaloarea unor bunuri sau servicii, cu conditia ca aceste operatiuni sa se incadreze intr-un plafon zilnic de 10.000 lei per persoana. Aceste prevederi se aplica si operatiunilor in valuta efectuate in Romania.
In ceea ce priveste incasarea in valuta, aceasta este posibila deoarece conform Regulamentului BNR nr. 4/2005, care stipuleaza ca platile, incasarile, transferurile si alte operatiuni similare rezultate din vanzarea de bunuri si servicii intre rezidenti trebuie efectuate in moneda nationala (lei), cu exceptia situatiilor enumerate in anexa nr. 2 "Categorii de rezidenti care pot efectua operatiuni in valuta", care pot implica si tranzactii in valuta.
In consecinta, deoarece donatiile nu reprezinta contravaloarea unor bunuri sau servicii, este posibil sa incasati donatiile in numerar in valuta, dar este important sa mentionati cursul valutar de la data incasarii si sa inregistrati in contabilitate toate sumele in moneda nationala.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Manual de politici contabile - Stick USB
Trebuie sa tineti un Registru de casa in valuta pentru a documenta corect toate tranzactiile in valuta.
Chitanta pentru operatiuni in valuta este un document justificativ de inregistrare in registrul de casa/registrul de casa in valuta si in contabilitate a incasarilor si platilor efectuate in numerar (lei/valuta), precum si a depunerilor de sume la casieria entitatii.
In conditiile in care sumele inscrise in chitanta sunt aferente livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii scutite fara drept de deducere conform prevederilor din Codul fiscal, formularul de chitanta este documentul justificativ care sta la baza inregistrarii veniturilor in contabilitate.
Se intocmeste pentru fiecare suma incasata, de catre casierul entitatii si se semneaza de acesta pentru primirea sumei. semneaza de acesta pentru primirea sumei.
Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com