email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Noutati in Planul de Conturi 2023: ce includem in conturile 617 si 618

Noutati in Planul de Conturi 2023: ce includem in conturile 617 si 618
planul de conturicontul 617contul 618

Ordinul nr. 2649/2023 privind modificarea si completarea unor reglementari contabile introduce noi conturi in Planul de conturi general. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 903 din 06 octombrie 2023.

Contul 617 «Cheltuieli de management»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor de management.
In debitul contului 617 «Cheltuieli de management» se inregistreaza sumele reprezentand cheltuielile de management (401, 408).

Planul de conturi general constituie instrumentul de lucru esential pentru tine! El este ghidul vital care iti permite exprimarea corecta si exacta, in cifre, a tot ceea ce se intampla in firma din punct de vedere economic. Este ghidul care, pana la urma, iti permite sa iti faci meseria. ...Click aici pentru detalii >>

Contul 618 «Cheltuieli de consultanta»
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta cheltuielilor de consultanta, aferente perioadei curente.
In debitul contului 618 «Cheltuieli de consultanta» se inregistreaza sumele reprezentand cheltuielile de consultanta (401, 408)

Inregistrare cheltuieli in conturile 617 si 618

Pentru a clarifica orice nelamurire legata de utilizarea acestor conturi, analizam in cele ce urmeaza urmatoarea speta:

"Ce cheltuieli trebuie sa includem in noile conturi 617 "Cheltuieli de management" si 618 "Cheltuieli de consultanta"?

Serviciile IT primite de la grup ar trebui incadrate in contul 617? Dar facturile de la grup pentru costuri aferete suportului acordat pentru cresterea portofoliului de clienti? Ma puteti ajuta cu exemple de cheltuieli ce ar trebui incadrate in contul 618? La 618 cheltuieli de consultanta incadram serviciile de consultanta legislativa, avocati? Ce alte exemple de costuri ar trebui incadrate aici?"

Raspuns: Dupa cum le spune si denumirea, cu ajutorul conturilor 617 si 618, nou-introduse prin OMF 2649/2023 se tine evidenta cheltuielilor de management, respectiv a cheltuielilor de consultanta.

Incadrarea cheltuielilor intr-o categorie sau alta se face de la caz la caz, in functie de prevederile contractuale si de natura serviciilor efectiv prestate si tinand cont de faptul ca managementul implica un ansamblu de activitati de organizare si conducere a unor activitati/subactivitati, iar consultanta implica oferirea de sfaturi, opinii, concluzii de catre o persoana in probleme ce tin de specialitatea sau calificarea sa.

Societatea care inregistreaza cheltuielile este cea in masura sa aprecieze natura cheltuielilor pornind de la date efective, concrete si sa le inregistreze mai apoi in conturile contabile corespunzatoare.

Spre exemplu, cheltuielile cu serviciile IT primite de la grup nu vor fi incadrate in categoria cheltuielilor de management daca acestea sunt servicii prestate in beneficiul direct al societatii. In schimb, ele ar putea fi incadrate in categoria cheltuielilor de management, daca reprezinta cota-parte alocata societatii din cheltuielile cu serviciile IT prestate la nivelul grupului in vederea coordonarii membrilor, insa aceasta si in functie de contractele/acordurile existente la nivelul grupului cu privire la alocarea costurilor.

Situatia este asemanatoare in privinta costurilor aferente suportului acordat de grup pentru cresterea portofoliului de clienti, respectiv in functie de continutul concret al serviciilor prestate de grup care au ca efect cresterea acestui portofoliu.

In categoria cheltuielilor de management se incadreaza si costurile de management, administrare si conducere de la nivelul central al grupului, alocate societatii pe baza diferitelor chei de alocare, cu respectarea reglementarilor referitoare la preturile de transfer.

Referitor la serviciile de consultanta, cu titlu de exemplu sunt serviciile consultantilor fiscali. Tot in aceasta categorie se pot incadra si consultanta oferita de un avocat cu privire la tipul de contract ce poate fi incheiat intr-o afacere anume, consultanta cu privire la aplicarea reglementarilor legale la situatia concreta a societatii, consultanta cu privire la atragerea unor fonduri nerambursabile pentru finantarea activitatii, consultanta in marketing cu privire la intrarea pe piata cu un nou produs etc.

Tot cu titlu de exemplu, nu se incadreaza in categoria consultantei serviciile contabile constand in intocmirea evidentelor contabile si a situatiilor financiare anuale si alte raportari specifice ori serviciile juridice oferite de avocati constand in asistenta si reprezentare juridica, redactarea de acte juridice, atestarea identitatii partilor, a continutului si a datei actelor prezentate spre autentificare etc.


Raspuns oferit in luna octombrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti. 

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
planul de conturicontul 617contul 618


Data aparitiei: 23 Octombrie 2023

Votati articolul "Noutati in Planul de Conturi 2023: ce includem in conturile 617 si 618":
Rating:

Nota: 4.75 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Avansuri de trezorerie: documente justificative pentru avansuri spre decontare si functiunea contului 542

    • Entitatile pot acorda sume in numerar sau prin banca, denumite avansuri spre decontare, puse la dispozitia angajatilor, in vederea efectuarii unor plati in numele societatii sau in vederea efectuarii unor deplasari in interes de serviciu. Avansurile spre decontare sunt sume puse la dispozitia administratorilor sau a salariatilor din entitate, in vederea efectuarii unor plati in numele acesteia. De regula, justificarea avansului si transformarea sa in cheltuiala efec...» citeste mai departe aici

  • Ordinea stingerii obligatiilor fiscale in fisa sintetica pe platitor

    • Daca un debitor datoreaza mai multe tipuri de obligatii fiscale, iar suma platita nu este suficienta pentru a stinge toate obligatiile, atunci se stinge obligatia fiscala pe care o indica debitorul, potrivit legii, sau care este distribuita potrivit prevederilor art. 163 din Codul de procedura fiscala, dupa caz, stingerea efectuandu-se, de drept, in urmatoarea ordine: a) toate obligatiile fiscale principale, in ordinea vechimii, si apoi obligatiile fiscale accesorii...» citeste mai departe aici

  • De ce este esential sa aveti Dosare Permanente ale Clientilor: 7 avantaje majore

    • Atunci cand sunt solicitate lucrari de audit interne/externe sau firma-client are inspectii fiscale, dosarul permanent furnizeaza toate documentele necesare pentru a sustine tranzactiile si operatiunile contabile ale clientului. Acest lucru reduce timpul si efortul necesar pentru pregatirea si gestionarea auditului si creste nivelul de incredere in fata auditorilor/inspectorilor.   Dosarul permanent este un instrument vital in procesul de tinere a contabili...» citeste mai departe aici

  • Impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA): formula de calcul si exemplu practic

    • Incepand cu anul 2024, contribuabilii care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care, in anul de calcul, determina un impozit pe profit cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul mai mic decat impozitul minim pe cifra de afaceri stabilit potrivit unei formule prevazute la art. 181 alin. (3) din Codul fiscal, sunt obligati la plata impozitului pe pr...» citeste mai departe aici

X