Romania si-a exprimat angajamentul de a proteja sanatatea publica si de a asigura sustenabilitatea financiara prin intermediul modificarilor recente la regimul accizelor nearmonizate. Astfel, tendinta de revizuire a legislatiei privind accizele pentru a descuraja consumul de produse nesanatoase si pentru a sprijini sanatatea publica este o miscare semnificativa pe termen lung. Aceste masuri au potentialul de a modela alegerile consumatorilor, incurajandu-i sa adopte un stil de viata mai sanatos.
Regimul accizelelor nearmonizate: ce prevede Legea nr. 296/2023
In acest context, in Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, care a fost publicata in MOF nr. 977 din 27 octombrie 2023, regasim prevederile referitoare la regimul accizelelor nearmonizate la Cap. II Masuri fiscale, art. III, Sectiunea a 10-a. Acestea intra in vigoare la 1 ianuarie 2024.
Conform legii, "accizele nearmonizate sunt taxe speciale percepute asupra urmatoarelor produse cu potential de risc redus:
a) produse care contin tutun, destinate inhalarii fara ardere, cu incadrarea tarifara NC 2404 11 00, inclusiv cele continute in rezerve livrate impreuna cu tigari electronice si alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;
b) lichide cu sau fara nicotina, destinate inhalarii fara ardere, cu incadrarea tarifara NC 2404 12 00, 2404 19 90, inclusiv cele continute in rezerve livrate impreuna cu tigari electronice si alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;
c) produse destinate inhalarii fara ardere, care contin inlocuitori de tutun, cu sau fara nicotina, cu incadrarea tarifara NC 2404 12 00, 2404 19 10, inclusiv cele continute in rezerve livrate impreuna cu tigari electronice si alte dispozitive de vaporizare electrice personale similare de la codul NC 8543 40 00;
d) bauturi nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este cuprins intre 5 g-8 g/100 ml;
e) bauturi nealcoolice cu zahar adaugat pentru care nivelul total de zahar este peste 8 g/100 ml.
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Codul NC reprezinta pozitia tarifara, subpozitia tarifara sau codul tarifar, asa cum este prevazuta/prevazut in Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun, in vigoare de la 1 ianuarie 2023. Ori de cate ori intervin modificari in nomenclatura combinata se realizeaza corespondenta dintre codurile NC prevazute in prezentul capitol si noile coduri din nomenclatura adoptata in temeiul art. 12 din Regulamentul (CEE) nr. 2.658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifara si statistica si Tariful Vamal Comun.
Prin zahar adaugat se intelege zahar din trestie, zahar brun, zaharoza cristalina, zahar invertit, dextroza, melasa, zaharuri din miere, melasa si siropuri, cum ar fi sirop de malt, sirop de fructe, sirop de malt de orez, sirop de porumb, sirop de porumb bogat in fructoza, sirop de artar, sirop de glucoza, glucoza-fructoza, fructoza, zaharoza, glucoza, lactoza, lactoza hidrolizata si galactoza adaugate ca ingrediente, zaharuri in nectaruri, cum ar fi nectarul de flori de cocos, nectarul de curmale, nectarul de agave, zaharuri din sucurile de fructe neindulcite, concentrat de suc de fructe, zaharuri din piureuri de fructe si dulceata.”
Foto: pixabay.com