email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MFP: Proiect de Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2024 a operatorilor economici

MFP: Proiect de Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2024 a operatorilor economici
raportari contabileimpozit pe profitimpozitul minim pe cifra de afaceri

Prin proiectul de ordin al MFP se propune ca sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2024 sa se aplice operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro.

Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2024, incadrarea in criteriul de mai sus se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.

Precizam, de asemenea, ca entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2024, cele care in tot semestrul I al anului 2024 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2024, precum si persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2024.

Informatiile cuprinse in raportarile contabile se bazeaza pe reglementarile contabile aplicabile fiecarei categorii de operatori economici, respectiv Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Reglementarile contabile aprobate prin
Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.

Proiectul de ordin este structurat astfel incat sa rezulte care este continutul de informatii al formularelor de raportare contabila la data de 30 iunie 2024, intocmite de entitati in functie de reglementarile contabile aplicabile.


Pentru raportarile contabile la 30 iunie nu se aplica unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie si evaluarea tuturor elementelor bilantiere, iar nivelul de detaliere a informatiilor prezentate este mai redus, prin comparatie cu situatiile financiare anuale.

Intrucat datele cuprinse in raportarile contabile la 30 iunie sunt destinate, in principal, institutiilor statului, informatiile propuse a se raporta conform prezentului proiect de ordin au fost stabilite in urma consultarii institutiilor care utilizeaza baza de date a Ministerului Finantelor.

Atentie! Fata de informatiile raportate pentru data de 30 iunie 2023, prin prezentul proiect se propune raportarea distincta a cheltuielilor cu impozitul pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri, prevederile corespunzatoare acestuia fiind introduse in Codul fiscal prin Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung. Raportarile contabile la 30 iunie 2024 urmeaza a fi depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor pana cel mai tarziu la data de 19 august 2024.

Foto: pixabay.com

 


de Alina Ilie


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
raportari contabileimpozit pe profitimpozitul minim pe cifra de afaceri


Data aparitiei: 18 Iunie 2024
Ultima actualizare: 19 Iunie 2024

Votati articolul "MFP: Proiect de Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2024 a operatorilor economici":
Rating:

Nota: 3 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Regimul TVA aplicabil in cazul unitatilor de invatamant

    • Potrivit prevederilor art. 292 alin. (1) lit. f) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, este scutita de TVA activitatea de invatamant prevazuta in Legea educatiei nationale nr. 1/2011, formarea profesionala a adultilor, precum si prestarile de servicii si livrarile de bunuri strans legate de aceste activitati, efectuate de institutiile publice sau de alte entitati autorizate. Scutirea se acorda in conditiile prevazute in normele metodologice. La punctul 4...» citeste mai departe aici

  • Ce trebuie sa faci daca ai emis un bon fiscal eronat

    • In activitatea zilnica pot aparea situatii in care un bon fiscal este emis eronat, fie din cauza unei greseli umane, fie a unei defectiuni tehnice a casei de marcat. In astfel de cazuri, este esential ca procedurile de corectare sa fie respectate cu strictete, pentru a evita problemele ulterioare in contabilitate sau in relatia cu autoritatile fiscale. Ce spune legislatia despre bonurile fiscale emise gresit Potrivit prevederilor de la lit c) punct ...» citeste mai departe aici

  • Factura neachitata de un client radiat: Se pot face ajustari in contabilitate?

    • Facturile neachitate constituie o problema frecvent intalnita, iar gestionarea corecta a acestora este importanta pentru mentinerea stabilitatii financiare a companiei. In continuare, ne vom concentra pe aspectele fiscale si contabile referitoare la facturile neachitate emise catre clienti care au fost radiati. Daca un client este radiat din evidentele ONRC si creanta nu mai poate fi incasata, trebuie sa scoateti aceasta creanta din contabilitate, informeaza special...» citeste mai departe aici

  • Cum sa corectezi erorile contabile: doua exemple practice

    • Erorile constatate in contabilitate se pot referi fie la exercitiul financiar curent, fie la exercitiile financiare precedente. Corectarea erorilor se efectueaza la data constatarii lor. Potrivit reglementarilor contabile in vigoare, erorile din perioadele anterioare sunt omisiuni si declaratii eronate cuprinse in situatiile financiare ale entitatii pentru una sau mai multe perioade anterioare, rezultand din greseala de a utiliza, sau de a nu utiliza, informati...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X