Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

Accize si alte taxe speciale: care sunt noile propuneri de modificare a Codului Fiscal [Proiect MF]

Data aparitiei: 21 Octombrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Accize si alte taxe speciale: care sunt noile propuneri de modificare a Codului Fiscal [Proiect MF]
accize la beremodificari codul fiscalaccize si alte taxe speciale

Ministerul Finantelor a publicat recent un proiect legislativ de modificare si completare a titlului VIII „Accize si alte taxe speciale” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal. Astfel, se propune introducerea unui calendar de crestere graduala a nivelului accizelor pentru bere in vederea asigurarii predictibilitatii fiscale pentru acesti operatori economici. Iata, mai jos, si alte schimbari preconizate!

In perioada 2022 - 2024, nivelul accizelor pentru bere a fost majorat succesiv, respectiv prin Ordonanta Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale, Legea nr. 370/2022 privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 16/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, abrogarea unor acte normative si alte masuri financiar-fiscale si Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung.

In prezent, nivelul accizelor pentru bere este prevazut la nr. crt. 1 din anexa nr. 1 de la Titlul VIII – Accize si alte taxe speciale din Codul fiscal si este de 4,62 lei/hl/1 grad Plato, iar potrivit art. 342 alin. (1) din Codul fiscal, nivelul accizelor aplicabil de la data de 1 ianuarie a fiecarui an se actualizeaza cu cresterea preturilor de consum din ultimele 12 luni, calculata in luna septembrie a anului anterior celui de aplicare, fata de perioada octombrie 2014 - septembrie 2015, comunicata oficial de Institutul National de Statistica.

Modificari in Codul Fiscal: Titlul VIII - Accize si alte taxe speciale

Se propune introducerea unui calendar de crestere graduala a nivelului accizelor pentru bere in vederea asigurarii predictibilitatii fiscale pentru acesti operatori economici. Totodata, se propune exceptarea de la prevederile privind actualizarea cu cresterea preturilor de consum, a nivelului accizelor pentru bere avand in vedere faptul ca pentru acest produs se introduce un calendar de crestere graduala a nivelului accizei pentru perioada 2025 -2026, nivel calculat pe baza ratei mediei anuale a inflatiei din anul 2024. 

Pentru evitarea riscurilor de neconformare la obligatiile fiscale ale operatorilor economici autorizati cu produse accizabile nou infiintati, precum si in vederea prevenirii eludarii prevederilor legale privind plata accizelor la bugetul de stat, se propune completarea art. 345 din Codul fiscal in sensul introducerii obligatiei de plata anticipata in cazul antrepozitarilor care s-au autorizat incepand cu 1 ianuarie 2024, in primele 36 de luni de valabilitate a autorizatiei si efectuarea unor corelari ca urmare a introducerii noilor dispozitii.

Avand in vedere modificarile legislative aduse prin Legea nr. 85/2018 si, respectiv Ordonanta de urgenta nr. 37/2024, care vizeaza conditiile de constituire si mentinere a unui nivel minim al stocurilor de titei si/sau produse petroliere, in scopul garantarii sigurantei in aprovizionare, in cazul situatiilor de disfunctionalitate majora in aprovizionare, al situatiilor de urgenta deosebita sau al situatiilor de criza locala, precum si dobandirea calitatii de entitate centrala de stocare din Romania de catre Administratia Nationala a Rezervelor de Stat si Probleme Speciale, se impune completarea prevederilor din Codul fiscal in sensul ca locurile aferente rezervei de stat si rezervei de mobilizare, locurile in care se constituie si se mentin stocurile de urgenta/stocurile specifice, precum si capacitatile de stocare destinate entitatii centrale de stocare sunt asimilate antrepozitelor fiscale de depozitare.

Se propune reformularea art. 435 alin. (9) lit. b) din Codul fiscal in sensul clarificarii posibilitatii de comercializare a tutunului brut sau partial prelucrat si in alte state membre sau la export.

Avand in vedere ca in prezent, exista obligatia ca produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal sa fie realizate intr-un antrepozit fiscal de productie tutun prelucrat atunci cand productia acestora presupune utilizarea de tutun prelucrat sau contin tutun prelucrat, se propune crearea cadrului legal prin care se instituie regimul de antrepozitare si in cazul operatorilor economici care doresc sa produca exclusiv produsele prevazute la art. 439 alin. (2) lit. a) din Codul fiscal. 



Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X