Va reamintim ca prevederile art. 299 pct. 69, alineatul (6) din Normele de aplicare specifica faptul ca: "Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, in conformitate cu prevederile art. 319 alin. (12), (13) si (21) din Codul fiscal, daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal, cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal, codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Prevederile acestui alineat se completeaza cu cele ale pct. 67."
Avand in vedere acest context, analizam speta de mai jos:
- Ian 2040 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, editia 150
2025, Hotel Crowne Plaza****, BucurestiVezi detaliiInscriere - Ian 2099 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2025, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere
Intrebare: "Sunt contabila la o societate din Bucuresti. Societatea achizitioneaza diverse materiale pe baza de bon fiscal, pe care este trecut CUI-ul cumparatorului, al societatii noastre. Valoarea bonului este sub 100 euro. Eu am contabilizat TVA la bon. In decontul precompletat nu au aparut aceste sume.
Este gresit? Mai am si bonuri pe care nu este trecut CUI-ul societatii, dar furnizorul este platitor de TVA, iar TVA este mentionata pe bon. La aceste bonuri am inregistrat TVA ca nedeductibila. Cum sa procedez sa nu mai inregistrez TVA si sa prind toata valoarea, inclusiv TVA, pe cheltuiala? Chiar daca am inregistrat TVA ca nedeductibila, trebuie sa apara TVA la achizitii, apoi sa se scada de la TVA dedusa. Cum sa procedez?"
Raspuns:
I. Din punct de vedere TVA:
Prin urmare, mentionarea CUI-ului furnizorului este o conditie obligatorie pentru a putea deduce TVA-ul in baza bonului fiscal primit. Punctand exact pe speta noastra, vom putea sa deducem TVA-ul in primul caz mentionat (pentru ca avem CUI-ul furnizorului mentionat pe bon), insa in al doilea caz nu vom putea sa deduce TVA-ul, deoarece nu se face referire la CUI-ul furnizorului (vom considera TVA-ul nedeductibil, asa cum ati punctat corect si dumneavoastra).
Bine de stiut! In cazul in care lucrati in Saga si va este de folos aceasta informatie, puteti sa inregistrati bonul respectiv prinIntrari,la tip document sa alegetiB (bonuri fara CUI),iar in partea de jos unde se introduc datele referitore la factura sa alegeti la coloanaNedeductibil, pozitia I (integral nedeductibil).
O sa observati astfel ca TVA mentionata pe bonul respectiv (daca se mentioneaza), va fi trecuta pe cheltuieli si nu va fi dedusa, asa cum este corect sa procedam.
II. Din punctul de vedere al intocmirii Jurnalului de cumparari:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
SAF-T Ghid de raportare corecta
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
“(2) Jurnalele pentru vanzari si pentru cumparari, registrele, evidentele si alte documente similare ale activitatii economice a fiecarei persoane impozabile se intocmesc astfel incat sa permita stabilirea urmatoarelor elemente:
a) valoarea totala, fara taxa, a tuturor livrarilor de bunuri si/sau prestarilor de servicii efectuate de aceasta persoana in fiecare perioada fiscala, evidentiata distinct pentru:
1. livrarile intracomunitare de bunuri scutite;
2. livrari/prestari scutite de taxa sau pentru care locul livrarii/prestarii este in afara Romaniei;
3. livrarile de bunuri si/sau prestarile de servicii taxabile si carora li se aplica cote diferite de taxa;
4. prestarile de servicii intracomunitare efectuate conform art. 278 alin. (2) din Codul fiscal catre beneficiari persoane impozabile stabilite in Uniunea Europeana;
b) valoarea totala, fara taxa, a tuturor achizitiilor pentru fiecare perioada fiscala,evidentiata distinctpentru:
1. achizitii intracomunitare de bunuri;
2. achizitii de bunuri/servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei in conditiile art. 307 alin. (3) - (6) din Codul fiscal;
3. achizitii de bunuri, inclusiv provenite din import, si de servicii, taxabile, carora li se aplica cote diferite de taxa;
4. achizitii intracomunitare de servicii pentru care persoana impozabila este obligata la plata taxei in conditiile art. 307 alin. (2) din Codul fiscal, care sunt prestate de catre persoane impozabile stabilite in Comunitate;
c) taxa colectata de respectiva persoana pentru fiecare perioada fiscala;
d) taxa totala deductibila si taxa dedusa pentru fiecare perioada fiscala;
e) calculul taxei deduse provizoriu pentru fiecare perioada fiscala, al taxei deduse efectiv pentru fiecare an calendaristic si al ajustarilor efectuate, atunci cand dreptul de deducere se exercita pe baza de pro rata, evidentiind distinct:
1. taxa dedusa conform art. 300 alin. (3) din Codul fiscal;
2. taxa nededusa conform art. 300 alin. (4) din Codul fiscal;
3. taxa dedusa pe baza de pro rata conform art. 300 alin. (5) din Codul fiscal.”
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, apreciez ca situatia prezentata de dvs.nu se incadreaza in elementele obligatorii ale jurnalului de cumparari reglementat de lege.
Prin urmare, consider ca nu este obligatoria ca bonurile fara CUI sa apara in jurnalul de cumparari.
Este suficient sa apara ca document justificativ atasat decontului.
III. Din punctul de vedere al cheltuielii:
Bonurile fiscale si facturile simplificate, NU se declara in sistemul Ro e-factura, conform prevederilor de la art. LIX, alin. (4) lit. c) din Legea nr. 296/2023 cu modificarile si completarile ulterioare.
Prim similitudine cu tratamentul facturilor simplificate, acelasi regim se aplica si bonurilor fiscale ce au imprimat CUI ul beneficiarului, deci bonurile fiscale NU se transmit in RO-e Factura.
Documentele care stau la baza inregistrarilor in contabilitate trebuie sa furnizeze toate informatiile prevazute de normele legale in vigoare pentru a dobandi calitatea de document justificativ. Aceasta inseamna ca, in lipsa facturii, bonul fiscal este acceptat pentru a inregistra cheltuielile in contabilitate atat timp cat exista alte documente justificative care sa confirme aceste cheltuieli conform legislatiei aplicabile, respectiv decont de cheltuieli.
Ca urmare, aceste cheltuieli sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, in conditiile in care se justifica prin decont de cheltuieli la care se anexeaza la bonul fiscal, intocmite conform prevederilor OMFP nr. 2634/2015.
Foto: pexels.com