email
CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

MF propune extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare

MF propune extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare
deduceri fiscalecercetare-dezvoltareimpozitul minim pe cifra de afaceri

Ministerul Finantelor propune o masura de sprijin pentru mediul de afaceri, menita sa incurajeze inovarea si progresul tehnologic, prin extinderea numarului contribuabililor care beneficiaza de deduceri fiscale pentru investitiile in activitatea de cercetare-dezvoltare.

Concret, se propune reglementarea scaderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obtinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentand deducerea suplimentara de 50% aplicata cheltuielilor eligibile pentru activitatile de cercetare-dezvoltare. Masura este propusa intrucat la acest moment contribuabilii care platesc impozitul minim pe cifra de afaceri nu beneficiaza de stimulentele fiscale pentru activitatile de cercetare-dezvoltare.

Proiectul de act normativ poate fi consultat AICI >>

„Dupa o serie de consultari cu mediul de afaceri, venim cu aceasta propunere, care ne poate ajuta sa reducem decalajul fata de alte state din UE, care incurajeaza mult mai puternic cercetarea-dezvoltarea. Facilitatile fiscale pentru aceste activitati exista de multi ani in Romania si datele noastre arata ca sunt 800 companii care au beneficiat pana acum, fiind inregistrate deduceri anuale de peste 1 miliard lei. Progresul tehnologic este motorul principal al cresterii economice, tocmai de aceea trebuie sa facem tot ce putem pentru a oferi companiilor din Romania un cadru competitiv, care sa le permita sa concureze de la egal la egal cu firmele din alte state. Acesta este rationamentul pentru care am propus extinderea facilitatilor si catre cei care platesc impozit minim pe cifra de afaceri, pentru a veni in sprijinul unor mari companii preocupate sa inoveze precum Dacia, Bosch, Farmec, Chimcomplex, Continental, Uipath etc.”, a subliniat ministrul Marcel Bolos.

Impozitul minim pe cifra de afaceri: Explicatii complete ale schimbarilor aduse de Legea nr. 296/2023
Solutii pentru 14 neclaritati majore care apar in practica + 30 de studii de caz care ajuta la intelegerea corecta a acestui impozit. Detalii aici >>


Implementarea acestui act normativ va permite continuarea stimularii, incepand de la data aplicarii, respectiv incepand cu anul 2024, a activitatilor de cercetare-dezvoltare desfasurate de marile intreprinderi, obligate la plata impozitului minim pe cifra de afaceri.

Avand in vedere ca rezultatul fiscal al anului 2024 inca nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scaderi si pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024.

Proiect realizat in urma consultarilor cu mediul de afaceri

Efectul stimulativ al masurii propuse privind deducerea fiscala aplicabila si la plata impozitului minim pe cifra de afaceri va consta in:

  • reinvestirea fondurilor deduse in cercetare-dezvoltare;
  • cresterea investitiilor si cheltuielilor aferente activitatilor de cercetare-dezvoltare;
  • atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare in Romania;
  • recunoasterea activitatilor de cercetare-dezvoltare ca fiind intr-adevar de importanta strategica.

Propunerea este sustinuta si a fost discutata cu asociatiile reprezentative ale mediului de afaceri national, respectiv: Confederatia Patronala „CONCORDIA”, Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER), Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Alerta contabila: 40% REDUCERE + Transport GRATUIT


Nu ratati: Oferta Zilei pentru Contabili!
Cartea Verde a Contabilitatii 2024 + Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024

Important: Aceste doua lucrari sunt considerate de specialisti cele mai bune surse de informatii in contextul legislativ actual.

Ofera solutii complete si actualizate pentru absolut toate situatiile neclare create de modificarile legislative majore intrate in vigoare in ultima perioada.
 

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
deduceri fiscalecercetare-dezvoltareimpozitul minim pe cifra de afaceri


Data aparitiei: 19 Septembrie 2024

Votati articolul "MF propune extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Mijloacele fixe de la A la Z: legislatie explicata si studii de caz

    • Toate operatiunile privind mijloacele fixe - achizitie, amortizare, reevaluare, casare, vanzare – pot genera erori de aplicarea a legii, amendate drastic. Stiati ca: - in conformitate cu art. 42 alin. (1) din Legea contabilitatii nr. 82/1991 – neaplicarea corecta a reglementarilor contabile produce o amenda de la 300 lei la 4.000 lei? Ei bine, inregistrarea incorecta a unui obiect/mijloc fix poate genera o astfel de amenda! ...» citeste mai departe aici

  • Societate infiintata in 2024. Ce conditii trebuie sa indeplineasca pentru a plati impozit micro in 2025

    • Urmatorul studiu de caz se concentreaza asupra unei firme constituite in septembrie 2024, care, avand statut de platitor de impozit pe profit, analizeaza posibilitatea de a trece, incepand cu anul 2025 sau 2026, la regimul de microintreprindere. Potrivit specialistilor PortalContabilitate.ro, in conformitate cu art. 48 alin. (2) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, p...» citeste mai departe aici

  • Bon fiscal sub 100 de euro: Iata conditia obligatorie pentru a putea deduce TVA!

    • Va reamintim ca prevederile art. 299 pct. 69, alineatul (6) din Normele de aplicare specifica faptul ca: "Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale emise in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indepli...» citeste mai departe aici

  • Amnistia fiscala: cum puteti beneficia de facilitati fiscale

    • Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Brasov vine in sprijinul contribuabililor, informandu-i cu privire la aplicarea unor masuri de amnistie fiscala si acordarea unor bonificatii, dupa cum urmeaza:   Debitorii persoane fizice si juridice, inclusiv institutiile si autoritati publice, pot beneficia de anularea de accesorii (dobanzi si penalitati) aferente obligatiilor bugetare administrate de organul fiscal central (ANAF), inclusiv de catre organe...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"CONTROALE e-Factura: TOP 9 recomandari pentru a evita sanctiunile"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X