Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

MF propune extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare

Data aparitiei: 19 Septembrie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
MF propune extinderea stimulentelor fiscale pentru investitiile in activitati de cercetare-dezvoltare
deduceri fiscalecercetare-dezvoltareimpozitul minim pe cifra de afaceri

Ministerul Finantelor propune o masura de sprijin pentru mediul de afaceri, menita sa incurajeze inovarea si progresul tehnologic, prin extinderea numarului contribuabililor care beneficiaza de deduceri fiscale pentru investitiile in activitatea de cercetare-dezvoltare.

Concret, se propune reglementarea scaderii din impozitul minim pe cifra de afaceri a valorii obtinute prin aplicarea cotei de 16% asupra cuantumului reprezentand deducerea suplimentara de 50% aplicata cheltuielilor eligibile pentru activitatile de cercetare-dezvoltare. Masura este propusa intrucat la acest moment contribuabilii care platesc impozitul minim pe cifra de afaceri nu beneficiaza de stimulentele fiscale pentru activitatile de cercetare-dezvoltare.

Proiectul de act normativ poate fi consultat AICI >>

„Dupa o serie de consultari cu mediul de afaceri, venim cu aceasta propunere, care ne poate ajuta sa reducem decalajul fata de alte state din UE, care incurajeaza mult mai puternic cercetarea-dezvoltarea. Facilitatile fiscale pentru aceste activitati exista de multi ani in Romania si datele noastre arata ca sunt 800 companii care au beneficiat pana acum, fiind inregistrate deduceri anuale de peste 1 miliard lei. Progresul tehnologic este motorul principal al cresterii economice, tocmai de aceea trebuie sa facem tot ce putem pentru a oferi companiilor din Romania un cadru competitiv, care sa le permita sa concureze de la egal la egal cu firmele din alte state. Acesta este rationamentul pentru care am propus extinderea facilitatilor si catre cei care platesc impozit minim pe cifra de afaceri, pentru a veni in sprijinul unor mari companii preocupate sa inoveze precum Dacia, Bosch, Farmec, Chimcomplex, Continental, Uipath etc.”, a subliniat ministrul Marcel Bolos.

Impozitul minim pe cifra de afaceri: Explicatii complete ale schimbarilor aduse de Legea nr. 296/2023
Solutii pentru 14 neclaritati majore care apar in practica + 30 de studii de caz care ajuta la intelegerea corecta a acestui impozit. Detalii aici >>


Implementarea acestui act normativ va permite continuarea stimularii, incepand de la data aplicarii, respectiv incepand cu anul 2024, a activitatilor de cercetare-dezvoltare desfasurate de marile intreprinderi, obligate la plata impozitului minim pe cifra de afaceri.

Avand in vedere ca rezultatul fiscal al anului 2024 inca nu a fost definitivat, se propune aplicarea acestei scaderi si pentru determinarea impozitului pe profit la nivelul impozitului minim pe cifra de afaceri aferent anului fiscal 2024/anului fiscal modificat care incepe in anul 2024.

Proiect realizat in urma consultarilor cu mediul de afaceri

Efectul stimulativ al masurii propuse privind deducerea fiscala aplicabila si la plata impozitului minim pe cifra de afaceri va consta in:

  • reinvestirea fondurilor deduse in cercetare-dezvoltare;
  • cresterea investitiilor si cheltuielilor aferente activitatilor de cercetare-dezvoltare;
  • atragerea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare in Romania;
  • recunoasterea activitatilor de cercetare-dezvoltare ca fiind intr-adevar de importanta strategica.

Propunerea este sustinuta si a fost discutata cu asociatiile reprezentative ale mediului de afaceri national, respectiv: Confederatia Patronala „CONCORDIA”, Asociatia Constructorilor de Automobile din Romania (ACAROM), Camera de Comert, Industrie si Agricultura Franceza in Romania (CCIFER), Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS).

Foto: pixabay.com






Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X