Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Taxe si impozite Contabilul.ro | Taxe si impozite | Studii de caz

Deducere TVA de pe bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate - studiu de caz si atentionari

Data actualizarii: 11 Iulie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Deducere TVA de pe bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate - studiu de caz si atentionari
bonuri fiscalededucere tvaDeductibilitate bonuri fiscalefactura simplificata

Discutam astazi despre o problema importanta cu privire la deducerea cheltuielilor aferente bonurilor fiscale primite dupa 1 iulie 2024, care nu au fost transmise prin sistemul e-Factura pana in prezent. Pentru a oferi explicatii clare si complete la aceasta problema, este necesara o analiza detaliata a legislatiei fiscale in vigoare.

Intrebare: "Cum vom proceda de la 01.07.2024 in legatura cu bonurile fiscale primite? Acestea nu sunt transmise prin e-Factura pana in prezent. Va rugam sa ne precizati daca avem voie sa le inregistram/deducem in contabilitate. Avem multe asemenea bonuri la deconturile de cheltuieli. Putem sa deducem tva si cheltuiala in conditiile in care apare CIF-ul pe bon sau furnizorul are obligativitatea intocmirii/transmiterii facturii pe e-Factura?"

Conform prevederilor din Legea nr. 296/2023 si Codul Fiscal, aspectele relevante pentru speta noastra sunt urmatoarele:

  • Facturile in relatia B2B: Articolul LIX din Legea nr. 296/2023 mentioneaza obligativitatea transmiterii facturilor emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii in relatia B2B. Acest lucru implica faptul ca, in relatia dintre doua entitati comerciale (B2B), este necesara emiterea unei facturi fiscale, indiferent de valoarea tranzactiei.
     
  • Facturi simplificate pentru cheltuieli sub 100 EUR: Conform art. 319 alin. (12) din Codul Fiscal, se pot emite facturi simplificate pentru tranzactii ale caror valori, inclusiv TVA, nu sunt mai mari de 100 euro. Aceasta inseamna ca pentru achizitii minore, cum ar fi produsele de birotica/combustibil/etc. pana in 100 euro, este permisa utilizarea unei facturi simplificate (cum e cazul unui bon fiscal ce contine CUI-ul beneficiarului).
     
  • Exceptii la regula facturii electronice: Articolul LIX alin. (4) din Legea nr. 296/2023 prevede anumite exceptii de la obligatia transmiterii facturilor in sistemul RO e-Factura, inclusiv pentru anumite tipuri de livrari de bunuri si servicii, precum si pentru facturile simplificate conform art. 319 alin. (12) din Codul Fiscal.

Rezumand, pentru tranzactiile B2B, inclusiv pentru achizitia de combustibil, este necesara emiterea unei facturi fiscale conform noilor reglementari, insa pentru cheltuieli sub 100 EUR, cum ar fi achizitiile de combustibil/birotica/etc, se pot folosi facturi simplificate, care sunt exceptate de transmitere in sistemul RO e-Factura. Prin urmare, furnizorul nostru nu va fi obligat sa trasmita aceste bonuri fiscale ce contine CUI-ul societatii noastre in e-factura, iar noi vom avea dreptul de deducere cu privire la TVA si cheltuiala, fiind vorba de o exceptie aplicabila.
 

Atentie! Daca, in schimb, bonul fiscal NU contine CUI-ul societatii noastre (implicit, nu respecta regulile cu privire la facturile simplificate), atunci nu vom putea sa consideram aceasta achizitie deductibila in lipsa altor documente care sa ateste receptia bunurilor sau serviciilor primite. 


Recomandare! Chiar daca, asa cum am observat in randurile de mai sus, este permisa deductibilitatea bonurilor fiscale ce indeplinesc conditiile de facturi simplificate, fara a le transmite in e-factura de catre furnizor, sfatul meu ar fi sa solicitati mereu factura fiscala pentru orice achizitie (chiar si pentru cele sub 100 EUR), pentru a evita diferentele din SPV si decontul de TVA (chiar daca diferentele sunt justificate). In felul acesta, furnizorul nostru va fi obligat sa transmita factura emisa in e-factura (pentru ca nu mai e cazul de o factura simplificata), iar noi o vom regasi in SPV si o putem importa direct in evidenta contabila.

Atentie! Sa nu uitam si de prevederile de la art. 25 lit. l) din Codul fiscal unde ni se mentioneaza ca putem sa deducem doar 50% atat TVA, cat si cheltuiala, din achizitiile de combustibil daca autoturismul NU este folosit integral in activitatea economica sau daca nu este justificat prin documente (spre exemplu, nu exista foi de parcurs sau autoturismul este folosit in scop mixt etc.).


Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pexels.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X