Discutam astazi despre o problema importanta cu privire la deducerea cheltuielilor aferente bonurilor fiscale primite dupa 1 iulie 2024, care nu au fost transmise prin sistemul e-Factura pana in prezent. Pentru a oferi explicatii clare si complete la aceasta problema, este necesara o analiza detaliata a legislatiei fiscale in vigoare.
Intrebare: "Cum vom proceda de la 01.07.2024 in legatura cu bonurile fiscale primite? Acestea nu sunt transmise prin e-Factura pana in prezent. Va rugam sa ne precizati daca avem voie sa le inregistram/deducem in contabilitate. Avem multe asemenea bonuri la deconturile de cheltuieli. Putem sa deducem tva si cheltuiala in conditiile in care apare CIF-ul pe bon sau furnizorul are obligativitatea intocmirii/transmiterii facturii pe e-Factura?"
- Noi 1899 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - CU intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 18100 locuri
disponibileVideo Seminarul National de Fiscalitate si Contabilitate - FARA intrebari
2024, Platforma www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Conform prevederilor din Legea nr. 296/2023 si Codul Fiscal, aspectele relevante pentru speta noastra sunt urmatoarele:
- Facturile in relatia B2B: Articolul LIX din Legea nr. 296/2023 mentioneaza obligativitatea transmiterii facturilor emise in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii in relatia B2B. Acest lucru implica faptul ca, in relatia dintre doua entitati comerciale (B2B), este necesara emiterea unei facturi fiscale, indiferent de valoarea tranzactiei.
- Facturi simplificate pentru cheltuieli sub 100 EUR: Conform art. 319 alin. (12) din Codul Fiscal, se pot emite facturi simplificate pentru tranzactii ale caror valori, inclusiv TVA, nu sunt mai mari de 100 euro. Aceasta inseamna ca pentru achizitii minore, cum ar fi produsele de birotica/combustibil/etc. pana in 100 euro, este permisa utilizarea unei facturi simplificate (cum e cazul unui bon fiscal ce contine CUI-ul beneficiarului).
- Exceptii la regula facturii electronice: Articolul LIX alin. (4) din Legea nr. 296/2023 prevede anumite exceptii de la obligatia transmiterii facturilor in sistemul RO e-Factura, inclusiv pentru anumite tipuri de livrari de bunuri si servicii, precum si pentru facturile simplificate conform art. 319 alin. (12) din Codul Fiscal.
Rezumand, pentru tranzactiile B2B, inclusiv pentru achizitia de combustibil, este necesara emiterea unei facturi fiscale conform noilor reglementari, insa pentru cheltuieli sub 100 EUR, cum ar fi achizitiile de combustibil/birotica/etc, se pot folosi facturi simplificate, care sunt exceptate de transmitere in sistemul RO e-Factura. Prin urmare, furnizorul nostru nu va fi obligat sa trasmita aceste bonuri fiscale ce contine CUI-ul societatii noastre in e-factura, iar noi vom avea dreptul de deducere cu privire la TVA si cheltuiala, fiind vorba de o exceptie aplicabila.
Recomandare! Chiar daca, asa cum am observat in randurile de mai sus, este permisa deductibilitatea bonurilor fiscale ce indeplinesc conditiile de facturi simplificate, fara a le transmite in e-factura de catre furnizor, sfatul meu ar fi sa solicitati mereu factura fiscala pentru orice achizitie (chiar si pentru cele sub 100 EUR), pentru a evita diferentele din SPV si decontul de TVA (chiar daca diferentele sunt justificate). In felul acesta, furnizorul nostru va fi obligat sa transmita factura emisa in e-factura (pentru ca nu mai e cazul de o factura simplificata), iar noi o vom regasi in SPV si o putem importa direct in evidenta contabila.
Examen Consultant Fiscal 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com