email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

ANAF pregateste actualizarea listelor contribuabililor mari si mijlocii

ANAF pregateste actualizarea listelor contribuabililor mari si mijlocii
contribuabili mijlociilista anafcontribuabili mari
Un proiect de ordin aparut in dezbatere pe site-ul ANAF prevede modificari privind administrarea contribuabililor mari si mijlocii.
 
In Referatul de aprobare care insoteste proiectul de act normativ se arata ca "in cadrul agentiei s-au realizat o serie de analize privind activitatea fiscala a contribuabililor mari si mijlocii efectuate de Directia generala de monitorizare venituri si sinteza, din perspectiva identificarii cat mai corecte a esantionului  agentilor economici cu cea mai mare importanta fiscala. Astfel, in selectarea contribuabililor mari si mijlocii au fost avute in vedere criterii care au drept scop cresterea eficientei in colectarea veniturilor bugetare, oferind spre administrare specializata organelor fiscale centrale competente contribuabilii cei mai relevanti pentru bugetul general consolidat, viabili din punct de vedere economic si bugetar.
 
Astfel, au fost mentinute criteriile de selectie a contribuabililor mari si mijlocii, cu exceptia criteriului de continuitate. 

Referitor la criteriul de continuitate, s-a considerat ca mentinerea aplicarii acestui criteriu in selectia/actualizarea contribuabililor mari si mijlocii ar fi condus la mentinerea nejustificata in administrarea specializata a organelor fiscale centrale a unor contribuabili care nu obtin cele mai bune rezultate economice, insa declara obligatii fiscale importante cantitativ. Acest fapt ar fi impiedicat accesul de a fi administrati ca mari contribuabili a unor contribuabili care sunt performanti din punct de vedere economic si fiscal.

De asemenea, s-a renuntat la criteriul investitional ca si criteriu de selectie/actualizare a marilor contribuabili. In acest sens precizam ca incepand cu anul 2017 si pana in prezent nu a mai fost preluat in administrare de catre Directia generala de administrare a marilor contribuabili nici un alt contribuabil in baza acestui criteriu. Totodata precizam ca, din cei 4 contribuabili selectati in baza criteriului investitional si administrati de directia anteprecizata incepand cu 1 ianuarie 2017, numai 2 dintre acestia vor ramane in administrarea acestei directii din 1 ianuarie 2024 ca urmare a indeplinirii criteriului de baza, iar 2 contribuabili vor fi administrati de alte organe fiscale."

Reglementari privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mari si mijlocii

 
"Astfel, prin prezentul proiect de ordin se propune:

a) In ceea ce priveste administrarea marilor contribuabili:
- renuntarea la criteriul de continuitate;
- renuntarea la criteriul investitional;
- excluderea din randul marilor contribuabili a contribuabililor care au fost selectati anterior in baza criteriului de continuitate;
-  prevederi care sa reglementeze excluderea din randul contribuabililor mari a contribuabililor care, pana la data de 31 decembrie 2023, se afla intr-una din urmatoarele stari: insolventa, insolvabilitate, inactivitate fiscala conform prevederilor art.92 din Codul de procedura fiscala, sau ca urmare a suspendarii activitatii la Registrul Comertului.

b) In ceea ce priveste contribuabilii mijlocii:
- renuntarea la criteriul de continuitate, ca urmare a aportului redus al acestor contribuabili in totalul veniturilor bugetare colectate;
- completarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala  5610/2016, cu modificarile si completarile ulterioare, prin similitudine cu criteriile de eligibilitate ale marilor contribuabili, cu prevederi care sa reglementeze excluderea din randul contribuabililor mijlocii a contribuabililor care, pana la data de 31 decembrie 2023, se afla intr-una din urmatoarele stari: insolventa, insolvabilitate, inactivitate fiscala  conform prevederilor art.92 din Codul de procedura fiscala, sau ca urmare a suspendarii activitatii la Registrul Comertului.
 
Precizam ca propunerile mai sus mentionate au avut la baza urmatoarele considerente:
 
aportul redus al acestor contribuabili in totalul veniturilor bugetare colectate;
eventuala mentinere a contribuabililor aflati in starile anteprecizate in administrarea organelor fiscale competente, ar ingreuna nejustificat activitatea de administrare a marilor contribuabili si a contribuabililor mijlocii."
 
Foto: pixabay.com

de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contribuabili mijlociilista anafcontribuabili mari


Data aparitiei: 12 Noiembrie 2023
Ultima actualizare: 13 Noiembrie 2023

Votati articolul "ANAF pregateste actualizarea listelor contribuabililor mari si mijlocii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X