Ministerul Finantelor vizeaza o reformare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cu atentie acordata si categoriei marilor contribuabili.
Marcel Bolos a anuntat luni ca Ministerul Finantelor lucreaza la un set de masuri pentru reformarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), iar una dintre aceste masuri vizeaza in mod specific Directia Generala Mari Contribuabili. Deoarece statul se confrunta cu evaziunea fiscala si incearca sa-si completeze veniturile bugetare, scopul acestor masuri este consolidarea capacitatii institutionale a ANAF.
"Eu sper ca in urmatoarea perioada, inseamna in maximum 30 de zile, sa aveti pachetul de masuri pe care il avem in vedere pentru ceea ce inseamna consolidarea capacitatii institutionale ANAF", a mentionat ministrul.
Pe langa aceasta, Ministerul Finantelor ia in considerare si alte initiative, printre care se numara descentralizarea activitatii desfasurate de Directia Generala Mari Contribuabili si o reconfigurare a modului in care Directia de Management al Riscurilor isi desfasoara activitatea.
"Directia de mari contribuabili aduce aproape jumatate din veniturile lunare pe care le incasam prin intermediul ANAF si, mai concret, aici vizam o descentralizare a activitatii. Sunt 3.373 de mari contribuabili care aduc la bugetul de stat 15 miliarde de lei lunar si vrem ca aici activitatea sa fie mult mai eficienta din perspectiva colectarii resurselor bugetului de stat.", a mai explicat ministrul pentru digi24.ro.
Precizari ANAF referitoare la evolutia numarului de mari contribuabili
In perioada 2003-2022, numarul de contribuabili administrati de catre DGAMC a fost modificat de 16 ori, de exemplu, la infiintare existau 446 de contribuabili incadrati in aceasta categorie iar, in prezent, numarul acestora depaseste 3200 de contribuabili. Criteriile de selectie care au stat la baza intocmirii listelor marilor contribuabili au fost obiective si au avut in vedere evolutiile economice si bugetare din perioadele de referinta.
Mari contribuabili - criterii de selectie
La intocmirea celei mai recente liste a marilor contribuabili, conform OPANAF1721/2021, modificat prin OPANAF 83/2022, criteriile de selectie care au stat la baza sunt:
1. Criteriul de baza – valoric agregat rezultatul agregarii a 3 indicatori, selectati din punct de vedere economic si bugetar in urmatoarele proportii:
- cifra de afaceri - 50% (raportata in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie 2020 sau decontul de TVA aferent anului 2020)
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
- volumul obligatiilor fiscale datorate – 30% (declarate de catre contribuabili, conform declaratiilor depuse catre contribuabili in cursul anului 2020)
- volumul cheltuielilor cu personalul – 20% (raportate in situatiile financiare incheiate la data de 31 decembrie 2020 sau cele raportate prin declaratia privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, a impozitului pe venit si a evidentei nominale a persoanelor asigurate - D112 aferente anului 2020)
2. Criteriul specific de activitate desfasurat (BNR, societati bancare, societati de asigurari, societati de investitii financiare, Societatea Romana de Televiziune, Societatea Romana de Radiodifuziune)
Totodata, lista contribuabililor mari este supusa modificarii continue si ca urmare a fuziunilor, divizarilor, infiintarilor sau desfiintarilor de grup fiscal unic.
Lista actuala a marilor contribuabili poate fi consultata aici >>
Evolutia numarului de contribuabili mari de la infiintarea Directiei generale de administrare a marilor contribuabili si pana in prezent
Foto: pexels.com