Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie fiscala

ANAF: De la 1 iulie 2024, se modifica listele contribuabililor mari si mijlocii

Data actualizarii: 15 Aprilie 2024
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
ANAF: De la 1 iulie 2024, se modifica listele contribuabililor mari si mijlocii
contribuabili maricontribuabili mijlociilista contribuabili 1 iulie

Update 15 aprilie 2024: Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a oficializat un ordin care prevede o reducere cu peste 1.000 de pozitii a listei marilor contribuabili. Aceasta modificare a fost implementata de catre autoritati in scopul optimizarii procesului de administrare a marilor contribuabili. ANAF a fundamentat decizia pe baza unei analize amanuntite a activitatii fiscale a contribuabililor mari, care a relevat necesitatea ajustarii numarului acestora in concordanta cu contributia lor la veniturile bugetare.

Asadar, conform Ordinului 665/2024 publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 344 din 12 aprilie 2024, se aplica noi modificari asupra listelor contribuabililor de la 1 iulie 2024. In vederea optimizarii administrarii fiscale si concentrarii resurselor asupra celor mai semnificative surse de venit, ANAF a hotarat transferul a 1064 de contribuabili din categoria de mari contribuabili la cea de contribuabili mijlocii.

Liste contribuabili: noi modificari de la 1 iulie 2024

In referatul de aprobare ce a insotit Ordinul ANAF 665/2024 in forma sa de proiect se preciza ca "In cadrul agentiei s-a realizat o analiza privind activitatea fiscala a contribuabililor mari, din perspectiva identificarii cat mai corecte a esantionului  agentilor economici cu cea mai mare importanta fiscala. Astfel, in urma acestei analize s-a constatat necesitatea diminuarii numarului de mari contribuabili, in functie de criteriul de baza agregat, raportat la ponderea acestora in veniturile bugetare declarate.

In acest sens, prin proiectul de ordin se reglementeaza predarea de la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili catre administratiile judetene ale finantelor publice, respectiv catre Administratia Fiscala pentru Contribuabili Mijlocii Bucuresti, a unui numar de 1000 de contribuabili, avand in vedere criteriul de baza agregat. Aferent acestor contribuabili, exista 64 de contribuabili selectati in baza criteriului de grup fiscal unic.  

Drept urmare, numarul de contribuabili ce nu se vor mai afla in administrarea Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, incepand cu data de 1 iulie 2024, este de 1064, din care Administratiile judetene ale finantelor publice vor primi in administrare un numar de 676 contribuabili mijlocii, iar Administratia Fiscala pentru Contribuabili Mijlocii Bucuresti va primi un numar de 388 contribuabili mijlocii.

Sumele declarate in anul 2022 de catre contribuabilii ce se afla in administrarea DGAMC incepand cu 1 ianuarie 2024, reprezinta 51,22% din sumele declarate la nivel national.

Totusi, cei mai mari 1424 de mari contribuabili detin o pondere de 46,42% din sumele declarate la nivel national, iar cei 1064 care nu vor mai avea calitatea de mare contribuabil reprezinta doar 4,8% din aceste sume.

In acest context, cei 1064 contribuabili ce nu vor mai avea calitatea de mare contribuabil au o pondere redusa a sumelor declarate bugetului general consolidat.

Eliminarea acestor contribuabili din categoria marilor contribabili permit DGAMC sa isi orienteze eforturile pentru sustinerea categoriei de contribuabili cu cel mai mare aport fiscal, oferind acestora servicii publice de o inalta calitate. 

Nu trebuie neglijata nici reducerea sarcinilor ce revin contribuabililor, in sensul in care pentru cei 676 de contribuabili ce vor fi adminstrati drept contribuabili mijlocii, deplasarea la sediul organului fiscal (Administratiile judetene ale finantelor publice) este mai facila decat deplasarea acestora la sediul DGAMC din Bucuresti.

Diminuarea pachetului de mari contribuabil de la data de 1 iulie 2024 cu 1064 de societati presupune majorarea corespunzatoare a numarului de contribuabili mijlocii ce vor fi administrati cu aceeasi data, de la maxim 20.000 contribuabili mijlocii la maxim 25.000 contribuabili mijlocii, astfel ca se impune si modificarea Ordinului presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 3610/2016 privind organizarea activitatii de administrare a contribuabililor mijlocii, cu modificarile si completarile ulterioare."


 

Foto: pixabay.com






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X