email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Impozitul minim pe cifra de afaceri: cine are obligatia platii, formula de calcul si deduceri din impozitul minim

Impozitul minim pe cifra de afaceri: cine are obligatia platii, formula de calcul si deduceri din impozitul minim
impozitul minim pe cifra de afaceri

Prin Legea nr. 296/2023, publicata in Monitorul Oficial nr. 977/27.10.2023, s-a introdus un impozit minim pe cifra de afaceri pentru societatile platitoare de impozit pe profit care in anul precedent au realizat o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro a cifrei de afaceri este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile. Cifra de afaceri a anului precedent reprezinta diferenta dintre veniturile totale (VT) si veniturile care se scad din veniturile totale (Vs) in calculul impozitului minim.

Modificari fiscale 2024: TOT ce trebuie sa stii despre impozitul minim pe cifra de afaceri

Cartea Verde a Impozitului pe Profit 2024 - este o lucrare in conformitate cu cele mai recente modificari legislative, care va arata nu numai cum se inregistreaza corect veniturile si cheltuielile, ci si cum sa diminuati LEGAL impozitul platit!


Acest impozit se va datora incepand cu anul 2024/anul fiscal modificat care incepe in anul 2024.

-->  Impozitul minim NU se aplica de catre:
– asociatii, fundatii, asociatii de locatari, unitati private de invatamant si alte entitati prevazute la art. 15 din Codul fiscal;
– operatorii economici care desfasoara exclusiv activitati de distribu tie/furnizare/transport de energie electrica si gaze naturale si care sunt reglementati/licentiati de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei;
– institutiile de credit – persoane juridice romane si sucursalele din Romania ale institutiilor de credit – persoane juridice straine.


-->  In situatia in care rezultatul fiscal cumulat la sfarsitul trimestru lui/anului de calcul este pierdere fiscala sau profit impozabil, inainte de recuperarea pierderii fiscale din anii precedenti, contribuabilul determina impozitul minim pe cifra de afaceri.
Cota de impunere pentru impozitul minim pe cifra de afaceri (IMCA) este de 1%.


IMCA - formula de calcul
 

Impozitul se determina astfel:

IMCA = 1% x (VT – Vs – I – A)

unde:
IMCA – impozit minim pe cifra de afaceri, determinat cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimes trului/anului de calcul;

VT – venituri totale, determinate cumulat de la inceputul anului fis cal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, dupa caz;
Vs – venituri care se scad din veniturile totale, determinate cumulat de la inceputul anului fiscal/anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, dupa caz, reprezentand:
(i) veniturile neimpozabile prevazute la art. 23 si 24 din Codul fiscal;
(ii) veniturile aferente costurilor stocurilor de produse;
(iii) veniturile aferente costurilor serviciilor in curs de executie;
(iv) veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale, care nu sunt cuprinse in indicatorul I;
(v) veniturile din subventii;
(vi) veniturile realizate din despagubiri, de la societatile de asigurare/reasigurare, pentru pagubele produse bunurilor de natura stocurilor sau a activelor corporale proprii;
(vii) veniturile reprezentand accizele care au fost reflectate concomitent in conturile de cheltuieli;
I – valoarea imobilizarilor in curs de executie ocazionate de achizi tia/pro ductia de active, inregistrate in evidenta contabila incepand cu data de 1 ianuarie 2024, respectiv incepand cu prima zi a anului fiscal modificat care incepe in anul 2024;
A – amortizarea contabila la nivelul costului istoric aferenta activelor achizitionate/produse incepand cu data de 1 ianuarie 2024/prima zi a anului fiscal modificat care incepe in anul 2024. Nu se cuprinde in acest indicator amortizarea contabila a activelor incluse in valoarea indicatorului I.

Atentie! Activele luate in calcul, pentru determinarea indicatorilor I si A sunt cele stabilite prin ordin al ministrului finantelor, iar selectia categoriilor de active eligibile se realizeaza pe baza unor criterii legate de natura activitatii desfasurate.

Daca din aplicarea formulei de calcul pentru determinarea impozitului minim pe cifra de afaceri rezulta o valoare negativa, impozitul minim este zero.

Pentru efectuarea comparatiei intre impozitul pe profit si impozitul minim pe cifra de afaceri, impozitul pe profit trimestrial/anual reprezinta impozitul pe profit inainte de scaderea sumelor potrivit legii, ajustat astfel:

-  din acest impozit pe profit se scad sumele reprezentand sponsorizare/mecenat, alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legilor speciale, precum si reducerea impozitului pe profit, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative, dupa caz, si

- nu se scad sumele reprezentand creditul fiscal extern, impozitul pe profit scutit potrivit art. 22 si impozitul pe profit scutit potrivit Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa caz.

In cazul contribuabililor care aplica sistemul anual de plata cu efectuarea de plati anticipate, pentru trimestrele I, II si III ale fiecarui an fiscal/an fiscal modificat se compara impozitul minim pe cifra de afaceri cu platile anticipate, urmand ca definitivarea impozitului pe profit anual sa se efectueze pana la termenul de depunere a declaratiei anuale de impozit pe profit.

Comparatia se efectueaza astfel:

a) pentru trimestrul I, impozitul minim pe cifra de afaceri se compara cu plata anticipata aferenta acestui trimestru;
b) pentru trimestrul II, impozitul minim pe cifra de afaceri se compara cu suma platilor anticipate aferente trimestrelor I si II;
c) pentru trimestrul III, impozitul minim pe cifra de afaceri se compara cu suma platilor anticipate aferente trimestrelor I, II si III.

In cazul contribuabililor care aplica sistemul anual de plata fara efectuarea de plati anticipate, comparatia se face cu impozitul pe profit anual.

Grup fiscal - aplicare IMCA

In cazul grupului fiscal, IMCA se aplica in mod corespunzator de catre membrii/persoana juridica responsabila avand in vedere si urmatoarele reguli:

a) in cazul in care grupul fiscal aplica sistemul de plata trimestrial, fiecare membru al grupului fiscal calculeaza, trimestrial/anual, dupa caz, impozitul minim pe cifra de afaceri, in functie de situatia individuala, si il comunica persoanei juridice responsabile;
b) in cazul in care grupul fiscal aplica sistemul anual de plata cu efectuarea de plati anticipate, fiecare membru al grupului fiscal calculeaza trimestrial impozitul minim pe cifra de afaceri, in functie de situatia individuala, si il comunica persoanei juridice responsabile; pentru definitivarea impozitului pe profit anual, fiecare membru al grupului fiscal calculeaza impozitul minim pe cifra de afaceri, in functie de situatia individuala, si il comunica persoanei juridice responsabile;
c) in cazul in care grupul fiscal aplica sistemul anual de plata fara efectuarea de plati anticipate, pentru determinarea impozitului pe profit anual, fiecare membru al grupului fiscal calculeaza impozitul minim pe cifra de afaceri, in functie de situatia individuala, si il comunica persoanei juridice responsabile;
d) persoana juridica responsabila compara impozitul pe profit trimestrial/anual determinat la nivelul grupului, respectiv platile anticipate, dupa caz, cu valoarea insumata a impozitelor minime pe cifra de afaceri transmise de membrii grupului fiscal. In cazul in care rezultatul fiscal al grupului este pierdere fiscala, impozitul grupului se datoreaza la nivelul valorii insumate a impozitelor minime pe cifra de afaceri transmise de membrii grupului.

Deduceri din impozitul minim

Din impozitul minim pe cifra de afaceri NU se scad sumele reprezentand impozitul pe profit scutit, redus si alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legilor speciale, precum si reducerea impozitului pe profit conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 153/2020.
Sumele aferente sponsorizarilor si/sau actelor de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile si completarile ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicate, cu modificarile si completarile ulterioare, se scad din impozitul minim datorat la nivelul valorii minime dintre urmatoarele:

a) valoarea calculata prin aplicarea a 0,75% la cifra de afaceri; pentru situatiile in care reglementarile contabile aplicabile nu definesc indicatorul cifra de afaceri, aceasta limita se determina potrivit normelor;
b) valoarea reprezentand 20% din impozitul pe profit.

In cazul sponsorizarilor efectuate catre entitati persoane juridice fara scop lucrativ, inclusiv unitati de cult, sumele aferente acestora se scad din impozitul minim datorat doar daca beneficiarul sponsorizarii este inscris, la data incheierii contractului, in Registrul entitatilor/unitatilor de cult pentru care se acorda deduceri fiscale.

Cartea Verde a Impozitului pe Profit este actualizata conform ultimelor schimbari legislative si va arata punctual:

- cum sa inregistrati corect veniturile si cheltuielile, astfel incat impozitul pe profit sa fie cat mai mic;
- cum sa procedati legal, astfel incat sa nu intrati in categoria contribuabililor „cu risc fiscal ridicat” si sa nu atrageti atentia pentru verificari ale documentelor sau controale pe teren;
- cum sa profitati corespunzator de facilitatile fiscale posibile.

Click aici pentru comanda >>


Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
impozitul minim pe cifra de afaceri


Data aparitiei: 16 Noiembrie 2023

Votati articolul "Impozitul minim pe cifra de afaceri: cine are obligatia platii, formula de calcul si deduceri din impozitul minim":
Rating:

Nota: 3.33 din 5 din 3 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X