Impozitul pe cifra de afaceri in procent de 1% se aplica societatilor care inregistreaza in anul precedent o cifra de afaceri de peste 50.000.000 euro si care in anul de calcul determina un impozit pe profit, cumulat de la inceputul anului fiscal/ anului fiscal modificat pana la sfarsitul trimestrului/anului de calcul, mai mic decat IMCA.
Intrebare: "Societatea a achizitionat in aprilie 2024 un utilaj second hand care urmeaza a fi pus in functiune incadrandu-se in grupa 2.1.6 Masini, utilaje si instalatii pentru industria chimica si petrochimica. Pentru calcul IMCA se va cuprinde in valoarea indicatorului I avand in vedere ca nu este nou?"
- Noi 29100 locuri
disponibileVideo Trainingul legislativ Declaratia 112
2024, www.webinar.rs.roVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Fiscalitate si Contabilitate, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Legislatia Muncii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Salarizare si Contributii, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere - Dec 0635 locuri
disponibileSeminarul National de Sanatate si Securitate in Munca, 6 si 7 decembrie 2024, Poiana Brasov
2024, Hotel Sport****, Poiana BrasovVezi detaliiInscriere
Se datoreaza IMCA in procent de 1% daca societatea inregistreaza pierdere fiscala curenta sau de recuperat la nivel IMCA.
IMCA se va determina in baza formulei de calcul: IMCA = 1%*(VT -Vs- I -A), unde:
VT = venituri totale
Vs = venituri care se scad din veniturile totale
I = valoarea imobilizarilor in curs de executie aferente, achizitiei/productiei de active, inregistrate in evidenta contabila incepand cu data de 1 ianuarie 2024/ prima zi a anului fiscal modificat care incepe in anul 2024
Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Manual de politici contabile - Stick USB
A = amortizarea contabila la nivelul costului istoric aferenta activelor achizitionate/ produse incepand cu data de 1 ianuarie 2024/ prima zi a anului fiscal modificat care incepe in anul 2024. Nu se cuprinde amortizarea contabila a activelor incluse in valoarea indicatorului I.
Daca din aplicarea formulei de calcul rezulta o valoare negativa, se considera ca IMCA este zero.
Pentru efectuarea comparatiei, impozitul pe profit trimestrial/anual reprezinta impozitul pe profit minus sumele reprezentand sponsorizare/ mecenat, alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legilor speciale, reducerea conform prevederilor OUG nr. 153/2020.
Din impozit minim pe cifra de afaceri din acesta nu se scad: sumele reprezentand impozitul pe profit scutit sau redus, alte sume care se scad din impozitul pe profit, potrivit legilor speciale, si reducerea conform prevederilor OUG nr. 153/2020, insa se acorda credit fiscal pentru sponsorizare.
In concluzie, impozitul minim pe cifra de afaceri inseamna o cota de 1% aplicata la aceasta cifra de afaceri, din care scadem investitiile in active. Pe cale de consecinta, avem: venituri totale minus venituri scutite minus investitii.
Utilajele second hand achizitionate incepand cu 1 ianuarie 2024 vor fi incluse in valoarea imobilizarilor (I) si, prin urmare, vor fi scazute din baza de impozitare.
Amortizarea contabila a acestor utilaje, inregistrata la costul istoric, va fi adaugata in calculul bazei de impozitare (A).
Amortizarea contabila a activelor achizitionate inainte de 1 ianuarie 2024 nu este inclusa in calculul IMCA.
Doar amortizarea activelor achizitionate sau produse dupa 1 ianuarie 2024 este relevanta pentru formula IMCA.
Raspuns oferit in luna iulie 2024 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pexels.com