In data de 20 noiembrie 2023 a fost inregistrata la Senat o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr. 265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare. Scopul prezentei propuneri legislative este de a optimiza legislatia actuala, in sensul eficientizarii inscrierii mentiunilor in registrul comertului in acord cu nevoile mediului privat.
In Expunerea de motive, initiatorii subliniaza faptul ca, "la momentul actual, potrivit dispozitiilor art.43 alin.(1) din Legea 265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare, in cursul exercitarii activitatii sau la incetarea acesteia, profesionistii prevazuti la art.4 alin.(1) au obligatia de a solicita inregistrarea mentiunilor privind actele si faptele a caror inregistrare este prevazuta de lege, in cel mult 15 zile de la data actelor sau producerii faptelor supuse obligatiei de inregistrare.
In continuare, alin.(2) prevede ca inregistrarea mentiunilor se poate face si la cererea persoanelor interesate, in cazurile prevazute de lege, in termen de cel mult 30 de zile de la data la care au cunoscut actul sau faptul supus inregistrarii.
In practica, termenul de 15 zile prevazut de alin.(1) nu poate fi respectat, iar contabilii sunt pusi in situatia de a fi pasibili de raspundere, fiind obligati sa suporte rigorile legii pentru nerespectarea acestui termen.
Bunaoara, anual, pana la data de 15 ianuarie, contabilii trebuie sa transmita mai multe modificari, precum trecerea de la perioada fiscala lunara spre trimestriala sau invers. In aceasta situatie este greu de imaginat ca acestia pot respecta termenul in contextul in care marea majoritate a societatilor, in special cele mici transmit datele contabile in 10-12 ale lunii, iar timpul pentru a identifica si a inregistra toate modificarile este prea scurt expunand contabilii riscului raspunderii, trebuind sa achite amenzile aferente.
Inregistrarea mentiunilor la Registrul Comertului - schimbarea termenului de la 15 de zile la 30 zile
Mai mult decat atat, avand in vedere faptul ca legiuitorul prevede in alin. (2) un termen de 30 de zile, consideram ca pentru identitate de ratiune juridica si pentru a veni in ajutorul mediului privat, este oportuna schimbarea termenului de la 15 de zile la 30 zile. Astfel, o sa existe si o simetrie de termene identice a caror curgere este determinata de alti factori, cu aceeasi finalitate, respectiv inregistrarea mentiunilor in registrul comertului.
Tinand cont de aspectele prezentate, pentru adaptarea la context practic si pentru a facilita inscrierea mentiunilor in registrul comertului, este imperios necesar sa se faca modificarile astfel cum au fost expuse mai sus.
Schimbari preconizate
Scopul prezentei propuneri legislative este de a optimiza legislatia actuala, in sensul eficientizarii inscrierii mentiunilor in registrul comertului in acord cu nevoile mediului privat.
In acest sens, se propune modificarea si completarea Legii nr.265/2022 privind registrul comertului si pentru modificarea si completarea altor acte normative cu incidenta asupra inregistrarii in registrul comertului, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa cum urmeaza:
1. La articolul 43, alin. (1), se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
In cursul exercitarii activitiitii sau la incetarea acesteia, profesionistii prevazuti la art. 4 a/in. (1) au obligatia de a solicita inregistrarea mentiunilor privind actele si faptele a caror inregistrare este prevazuta de lege, in cel mult 30 zile de la data actelor sau producerii faptelor supuse obligatiei de inregistrare."
Atentie! Pentru a se aplica, propunerea legislativa trebuie adoptata de Parlament, promulgata de presedinte si publicata in Monitorul Oficial.
Foto: pexels.com