Cunoastem faptul ca, in cazul suspendarii activitatii la ONRC, o societate nu trebuie sa mai depuna declaratii fiscale pentru perioada in care se afla in inactivitate temporara. Ce se intampla, insa, cu declaratia 406 (fisierul standard de control operativ), care este o declaratie informativa? Aceasta declaratie trebuie depusa? In cele ce urmeaza, iata care este opinia specialistului!
Suspendarea activitatii la ONRC: Studiu de caz
O societate cu raspundere limitata (SRL) intentioneaza sa isi suspende activitatea in anul 2025 si va inregistra aceasta suspendare la Registrul Comertului. In acest context, apare intrebarea daca societatea mai are obligatia de a transmite Declaratia D406 SAF-T in perioada de suspendare.
Raspuns:
Cadrul legal: Art. 101 alin. (41)-(44) din Codul de procedura fiscala:
(41) Entitatile inregistrate in registrul comertului, pentru care exista inscrise mentiuni privind inactivitatea temporara, nu au obligatia depunerii declaratiilor fiscale pentru perioada in care se afla in inactivitate temporara, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare inscrierii mentiunii privind inactivitatea temporara in registrul comertului.
(42) Celelalte entitati, altele decat cele prevazute la alin. (41), nu au obligatia depunerii declaratiilor fiscale pentru perioada pentru care au solicitat suspendarea activitatii la organismele care le-au autorizat, incepand cu data de 1 a lunii urmatoare inscrierii mentiunii privind suspendarea activitatii in registrul contribuabililor.
(43) Aplicarea prevederilor alin. (41) si (42) inceteaza la data reluarii activitatii sau la implinirea unui termen de 3 ani de la data inregistrarii in registrul comertului a mentiunii privind inactivitatea temporara sau a mentiunii privind suspendarea activitatii in registrul contribuabililor.
(44) Obligatiile de declarare aferente activitatii desfasurate anterior inregistrarii inactivitatii temporare/suspendarii se mentin.
Conform art. 1 din Codul de procedura fiscala:
17. Declaratie fiscala – act intocmit de contribuabil/platitor, in conditiile si situatiile prevazute de lege, reprezentand declaratia de impunere si declaratia informativa;
19. Declaratie informativa – actul intocmit de contribuabil/platitor referitor la orice informatii in legatura cu impozitele, taxele si contributiile sociale, bunurile si veniturile impozabile, precum si in legatura cu evidentele contabile si fiscale, inclusiv fisierul standard de control fiscal, daca legea prevede declararea acestora, altele decat cele prevazute la pct. 18.
![Ghidul Practic al Monografiilor Contabile](https://www.rs.ro/dbimg/product/3203-ghidul-practic-.png)
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
![Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni](https://www.rs.ro/dbimg/product/1959-abonament-porta.png)
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
![Agenda Fiscala a Contabilului 2025](https://www.rs.ro/dbimg/product/3239-.jpg)
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Prin urmare, D406 este o declaratie fiscala de natura informativa, astfel ca, pe perioada suspendarii activitatii la ONRC, societatea nu are obligatia depunerii acestei declaratii (fisierului standard de control operativ).
SAF-T: Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va contine erori?
Solutia o constituie lucrarea SAF-T pentru contribuabilii mici care va prezinta situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti. Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina din start o multime de neclaritati, oferindu-va siguranta si o mare economie de timp.
Nelamuriri intalnite la raportarea SAF-T
- Cum se declara mijloacele fixe
- Integrarea bazelor de date (spre exemplu daca gestiunea se tine in cont separat de programul de contabilitate, cum se rezolva cu SAF-T)
- Depunerea SAF-T de catre nerezidenti
- Declararea facturilor
- Coduri utilizate in SAF-T in functie de domeniul de activitate etc.