Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal
mail
Legislatie Contabilul.ro | Legislatie | Legislatie contabila

Impozit MICRO: Ce conditii trebuiau respectate la 31 decembrie pentru aplicarea acestui regim in 2025

Data actualizarii: 17 Ianuarie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Impozit MICRO: Ce conditii trebuiau respectate la 31 decembrie pentru aplicarea acestui regim in 2025
conditii microimpozit microregim microconditii microintreprindere 2025

In cele ce urmeaza, veti afla ce conditii trebuiau indeplinite la 31 decembrie 2024 pentru ca o societate sa poata aplica sistemul de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor in 2025.

Conditii microintreprindere 2025

Pentru a aplica in 2025 acest regim de impozitare, societatile trebuiau sa indeplineasca cumulativ mai multe conditii la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent. In acest context, AJFP Galati a intocmit o lista cu aceste conditii, sintetizand reglementarile din Codul fiscal.

Va aducem la cunostinta regulile de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderii, valabile incepand cu 1 ianuarie 2025, ca urmare a modificarilor aduse de OUG 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene.

Conform prevederilor art. 47 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 250.000 euro, respectiv 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar in care s-au inregistrat veniturile;
- capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si unitatile administrativ-teritoriale;
- nu se afla in dizolvare, urmata de lichidare, inregistrata in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.
- are cel putin un salariat, cu exceptia situatiei prevazute la art. 48 alin. (3) din Codul Fiscal;
- are asociati/actionari care detin, in mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot si este singura persoana juridica stabilita de catre asociati/actionari sa aplice prevederile prezentului titlu;
- a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.

Art. 54 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza regulile de determinare a conditiilor de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microintreprinderilor.

Important! A se retine faptul ca, asa cum rezulta din continutul art. 54 alin. (3) din Codul Fiscal (astfel cum a fost modificat de OUG 156/2024 privind unele masuri fiscal-bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene), pentru anul fiscal 2025/2026, limita veniturilor realizate, reprezentand echivalentul in lei a 250.000 euro, respectiv echivalentul in lei a 100.000 euro incepand cu 1 ianuarie 2026, se verifica pe baza veniturilor realizate de catre persoana juridica romana la data de 31 decembrie 2024, respectiv la data de 31 decembrie 2025.

Conditia referitoare la ponderea veniturilor din consultanta si/sau management in veniturile totale, de la data de 31 decembrie 2024, nu se aplica pentru calculul limitei de 250.000 euro.






Articole Similare




Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"POLITICI CONTABILE - modificari importante in Codul Fiscal"


X