Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale fiecarei entitati, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei entitatii pentru respectivul exercitiu financiar.
Procedura de inventariere in SAGA
Diferentele constatate intre valoarea scriptica a elementelor bilantiere si valoarea de inventar stabilita in urma inventarierii se reflecta in contabilitate conform procedurilor legale.
Din programul Saga putem extrage, pentru fiecare element bilantier, valoarea scriptica.
Din Meniul Situatii-Listari al programului Saga C. se pot vizualiza si tipari situatii contabile si de gestiune utile si necesare in procesul inventarierii.
Situatiile contabile sintetice si analitice generate de programul de contabilitate reprezinta situatia scriptica ce urmeaza a fi comparata cu situatia faptica.
Fise conturi
Disponibilitatile aflate in conturi la banci sau la unitatile Trezoreriei Statului se inventariaza prin confruntarea soldurilor din extrasele de cont emise de acestea cu cele din contabilitatea entitatii.
In acest scop, extrasele de cont din ziua de 31 decembrie sau din ultima zi bancara, puse la dispozitie de institutiile de credit si unitatile Trezoreriei Statului, vor purta stampila oficiala a acestora.
In cazul entitatilor care, potrivit prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, sunt avute in vedere informatiile aferente ultimei zile a exercitiului financiar astfel ales.
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Disponibilitatile in lei si in valuta din casieria entitatii se inventariaza in ultima zi lucratoare a exercitiului financiar, dupa inregistrarea tuturor operatiunilor de incasari si plati privind exercitiul respectiv, confruntandu-se soldurile din registrul de casa cu monetarul si cu cele din contabilitate.
Tiparirea fiselor de cont este necesara, de exemplu, in vederea soldului scriptic al contului 5311 „Casa in lei”. Tiparirea unei fise de cont presupune:
- selectarea contului pentru care se doreste fisa;
- selectarea perioadei;
- valuta (lei sau alta valuta cu care s-a lucrat);
- selectarea tipului (amortizare, casa, banca, intrari, etc), daca e cazul;
Bifa Cumulare pe document este utila in cazul fiselor de furnizori/clienti (nu se mai detaliaza valoare fara TVA si TVA, ci se genereaza fisa contului utilizand totalul facturilor).
Butonul Tiparire permite tiparirea pe ecran, la imprimanta sau in format PDF a fiselor de cont.
In acelasi mod se pot obtine fise pentru toate elementele inventariate, inclusiv pentru conturi in afara bilantului:
Balante de verificare
Creantele si obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante si datorii care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit „Extrasului de cont” (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise.
Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la norme si se sanctioneaza potrivit legii.
In situatia entitatilor care efectueaza decontarea creantelor si obligatiilor pe baza de deconturi interne sau deconturi externe periodice confirmate de catre parteneri, aceste documente pot tine locul extraselor de cont confirmate.
Extrasele de cont sau, dupa caz, soldul deconturilor periodice confirmate de catre parteneri se compara cu datele analitice din evidenta contabila.
In acest scop, putem tipari balante de verificare analitice pentru fiecare luna lucrata sau pe orice perioada dorita, in lei sau in valuta prin bifarea casetei Analitica:
Putem tipari balante de verificare sintetice cu analitice pentru anumite conturi.
...In Manualul de Inventariere puteti consulta procedura completa >>
Foto: pixabay.com