email
Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Procedura de inventariere in SAGA

Procedura de inventariere in SAGA
procedura inventariereProcedura de inventariere in SAGAinventar 2023inventariere 2023inventariere saga

Inventarierea are ca scop principal stabilirea situatiei reale a tuturor elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii ale fiecarei entitati, precum si a bunurilor si valorilor detinute cu orice titlu, apartinand altor persoane juridice sau fizice, in vederea intocmirii situatiilor financiare anuale care trebuie sa ofere o imagine fidela a pozitiei financiare si a performantei entitatii pentru respectivul exercitiu financiar.

Procedura de inventariere in SAGA

Diferentele constatate intre valoarea scriptica a elementelor bilantiere si valoarea de inventar stabilita in urma inventarierii se reflecta in contabilitate conform procedurilor legale.

Din programul Saga putem extrage, pentru fiecare element bilantier, valoarea scriptica.

Din Meniul Situatii-Listari al programului Saga C. se pot vizualiza si tipari situatii contabile si de gestiune utile si necesare in procesul inventarierii.

Situatiile contabile sintetice si analitice generate de programul de contabilitate reprezinta situatia scriptica ce urmeaza a fi comparata cu situatia faptica.

Fise conturi
 

Disponibilitatile aflate in conturi la banci sau la unitatile Trezoreriei Statului se inventariaza prin confruntarea soldurilor din extrasele de cont emise de acestea cu cele din contabilitatea entitatii.

In acest scop, extrasele de cont din ziua de 31 decembrie sau din ultima zi bancara, puse la dispozitie de institutiile de credit si unitatile Trezoreriei Statului, vor purta stampila oficiala a acestora.

In cazul entitatilor care, potrivit prevederilor Legii nr. 82/1991, republicata, au optat pentru un exercitiu financiar diferit de anul calendaristic, sunt avute in vedere informatiile aferente ultimei zile a exercitiului financiar astfel ales.


Disponibilitatile in lei si in valuta din casieria entitatii se inventariaza in ultima zi lucratoare a exercitiului financiar, dupa inregistrarea tuturor operatiunilor de incasari si plati privind exercitiul respectiv, confruntandu-se soldurile din registrul de casa cu monetarul si cu cele din contabilitate.

Tiparirea fiselor de cont este necesara, de exemplu, in vederea soldului scriptic al contului 5311 „Casa in lei”. Tiparirea unei fise de cont presupune:

- selectarea contului pentru care se doreste fisa;
- selectarea perioadei;
- valuta (lei sau alta valuta cu care s-a lucrat);
- selectarea tipului (amortizare, casa, banca, intrari, etc), daca e cazul;

Bifa Cumulare pe document este utila in cazul fiselor de furnizori/clienti (nu se mai detaliaza valoare fara TVA si TVA, ci se genereaza fisa contului utilizand totalul facturilor).
Butonul Tiparire permite tiparirea pe ecran, la imprimanta sau in format PDF a fiselor de cont.

In acelasi mod se pot obtine fise pentru toate elementele inventariate, inclusiv pentru conturi in afara bilantului:

Balante de verificare


Creantele si obligatiile fata de terti sunt supuse verificarii si confirmarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de creante si datorii care detin ponderea valorica in totalul soldurilor acestor conturi, potrivit „Extrasului de cont” (cod 14-6-3) sau punctajelor reciproce scrise.

Nerespectarea acestei proceduri, precum si refuzul de confirmare constituie abateri de la norme si se sanctioneaza potrivit legii.

In situatia entitatilor care efectueaza decontarea creantelor si obligatiilor pe baza de deconturi interne sau deconturi externe periodice confirmate de catre parteneri, aceste documente pot tine locul extraselor de cont confirmate.

Extrasele de cont sau, dupa caz, soldul deconturilor periodice confirmate de catre parteneri se compara cu datele analitice din evidenta contabila.

In acest scop, putem tipari balante de verificare analitice pentru fiecare luna lucrata sau pe orice perioada dorita, in lei sau in valuta prin bifarea casetei Analitica:

Putem tipari balante de verificare sintetice cu analitice pentru anumite conturi.

...In Manualul de Inventariere puteti consulta procedura completa >>

 

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI din Legislatia Contabila

CECCAR 2024 - Subiecte rezolvate pentru Accesul la Stagiu!


Cele 100 de teste-grila sunt exact 
in genul celor care se dau la examen!
 
Sunt teste foarte variate, in perfecta concordanta cu metodologia de examinare, insotite de temeiuri legale si explicatii profesioniste. Ele acopera toate domeniile din programa de examen:
  • contabilitate;
  • fiscalitate; 
  • drept; 
  • evaluarea economica si financiara a intreprinderilor; 
  • audit; 
  • expertiza contabila; 
  • doctrina; 
  • deontologia profesiei contabile.
...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
procedura inventariereProcedura de inventariere in SAGAinventar 2023inventariere 2023inventariere saga


Data aparitiei: 27 Noiembrie 2023

Votati articolul "Procedura de inventariere in SAGA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba in 2024!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"Schimbari Semnificative in Fiscalitatea PFA si Profesiilor Liberale pentru 2024"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X