In prezent, obligatia de raportare SAF-T se aplica doar contribuabililor mari si mijlocii, insa, incepand cu 1 ianuarie 2025, si firmele mici vor fi obligate sa respecte aceasta cerinta.
Incepand cu 1 ianuarie 2025, contribuabilii mici din Romania vor trebui sa respecte obligatia de a depune fisierul SAF-T (Declaratia 406), o cerinta care a devenit deja familiara contribuabililor mari si mijlocii inca din 2022, respectiv 2023, conform Ordinului ANAF nr. 1.783/2021. Aceasta etapa finala de implementare a SAF-T marcheaza un pas important in digitalizarea si modernizarea relatiei dintre contribuabili si autoritatile fiscale, cu impact major asupra activitatii de contabilitate si raportare fiscala.
Cine sunt contribuabilii mici?
Microentitatile sunt entitatile care, la data bilantului, nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a) totalul activelor: 2.250.000 lei;
b) cifra de afaceri neta: 4.500.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 10.
Entitatile mici sunt entitatile care, la data bilantului, nu se incadreaza in categoria microentitatilor si care nu depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele trei criterii:
a) totalul activelor: 25.000.000 lei;
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Cartea Verde a Contabilitatii
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
b) cifra de afaceri neta: 50.000.000 lei;
c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.
ANAF a publicat listele contribuabililor mari si mijlocii, prin urmare, cei care nu se regasesc pe aceste liste sunt contribuabili mici (microentitati si entitati mici). Dar nu toti dintre acestia au obligatia de depunere SAF-T, exista exceptii. Dvs. unde va incadrati?
De ce este depunerea fisierului SAF-T o provocare pentru contribuabilii mici?
Pentru contribuabilii mici cerinta de raportare SAF-T aduce o serie de provocari. Fisierul SAF-T reprezinta o declaratie electronica complexa, ce implica raportarea unor date financiar-contabile detaliate, inclusiv TVA, stocuri, facturi, plati, miscari de bunuri. Acest tip de raportare nu doar ca solicita informatii detaliate, ci si impune un nou nivel de precizie si structura a datelor furnizate catre autoritati.
Asadar, in calitate de contribuabil mic, de la 1 ianuarie aveti o noua obligatie: trebuie sa depuneti Declaratia 406, completata corect, astfel incat sa nu ridice semne de intrebare, deoarece eventualele neclaritati se pot solda cu controale fizice, amenzi, dobanzi, penalitati de intarziere.
Nelamuriri intalnite la raportarea SAF-T
- Cum se declara mijloacele fixe
- Integrarea bazelor de date (spre exemplu daca gestiunea se tine in cont separat de programul de contabilitate, cum se rezolva cu SAF-T)
- Depunerea SAF-T de catre nerezidenti
- Declararea facturilor
- Coduri utilizate in SAF-T in functie de domeniul de activitate etc.
Cum va asigurati ca declaratia dvs. nu va contine erori?
Solutia o constituie lucrarea SAF-T pentru contribuabilii mici care va prezinta situatii dificile intalnite frecvent de contribuabili in momentul raportarii SAF-T, insotite de raspunsuri clare, complete, excelent argumentate de specialisti. Lucrarea are un caracter 100% practic si elimina din start o multime de neclaritati, oferindu-va siguranta si o mare economie de timp.
Aceasta lucrare rezolva probleme presante, deoarece nu este deloc simplu sa intelegeti noul mecanism SAF-T. Capcanele sunt nenumarate si este extrem de costisitor sa le descoperiti pe cont propriu, pe parcurs.
SAF-T pentru contribuabilii mici este singurul ghid pe care il aveti la dispozitie pentru a descifra sistemul SAF-T si a depune D406 corect si la timp, astfel incat sa evitati amenzile, diferentele de plata, inspectiile fiscale amanuntite sau refuzul rambursarii de TVA.
...Comandati lucrarea chiar acum si profitati de oferta speciala de Black Friday >>
Descoperiti cazuri practice detaliate!
Cea mai buna modalitate de a intelege subtilitatile si capcanele oricarei noi prevederi legislative este sa luati contact cu dificultatile pe care le creeaza aplicarea concreta a respectivei prevederi. Practica este intotdeauna cel mai bun profesor.
Iar spetele din lucrarea noastra exact aici isi dovedesc utilitatea. Ele sunt rezolvate intr-o maniera limpede si coerenta, dupa o structura foarte usor de urmarit:
• expunerea problemei
• expunerea solutiei, cu temeiuri legale comentate
• atentionari asupra aspectelor sensibile, deloc evidente la prima vedere
...Click aici pentru explicatii detaliate >>
Black Friday 2024 pentru contabili: reducerile pe care le-ati asteptat un an intreg
Va prezentam in continuare cateva lucrari pe care le puteti achizitiona de Black Friday, cu REDUCERI de pana la 80% la titluri de fiscalitate si contabilitate, iar transportul este GRATUIT, indiferent de valoarea comenzii.
PFA/II/IF: Taxe, Impozite, Deduceri, Contributii - 70% REDUCERE
Sunteti PFA/II/IF? Un consultant a identificat portite legislative care va ajuta sa castigati mai mult, in conditii de haos fiscal si legislativ! Aflati cum sa platiti legal dari minime catre stat, cu ce bunuri raspundeti, ce cheltuieli puteti deduce, atentie la contributii, sa jonglati in avantajul dvs. cu normele de venit, sa aplicati corect noutatile care ii incurca si pe cei mai experimentati.
Prosumatori. Energie electrica. Accize. Obligatii fiscale - 50% REDUCERE
Aflati totul despre aplicarea punctuala a legislatiei prosumatorilor: inregistrarile fiscal-contabile, declaratiile fiscale, facilitatile permise: posibilitatea compensarii energiei produse si consumate, castig din vinderea surplusulului de energie, scutire de accize sau de impozit pe profit reinvestit.
Proceduri contabile pentru ONG - 80% REDUCERE
23 de proceduri contabile editabile specifice unui ONG aplicate: documentelor, stocurilor, imobilizarilor, contractelor, achizitiilor, datoriilor, furnizorilor, casieriei, deconturilor de trezorerie, fondurilor nerambursabile, sponsorizarilor, salariilor si nu numai!
Manual de inventariere. Societati comerciale. PFA. ONG - 50% REDUCERE
Lucrarea prezinta procedura de inventariere, pas cu pas, impreuna cu setul complet de documente pe care trebuie sa le intocmiti! De asemenea, in lucrare gasiti explicata procedura de inventariere in Saga.
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024 - 50% REDUCERE
Lucrarea contine 76 monografii contabile din domenii precum agricultura, asociere in participatie, comert, HORECA, rezultatul exercitiului si bilant, imobilizari, productie, reorganizari de intreprinderi, ONG, salarizare, servicii, subventii, PFA etc