Locuinta de serviciu. Regim fiscal
O unitate are inchiriate apartamente in localitatea unde are sediul social pentru angajatii sai din alte localitati. Sunt deductibile fiscal cheltuielile cu chiria si intretinerea acestor apartamente? Dar daca unitatea are inchiriate apartamente in localitatile unde se deplaseaza angajatii in interes de servi- ciu? Din punct de vedere fiscal, este avantajos pentru unitate sau pentru angajati? Pentru angajati, avantajul obtinut este considerat venit de natura salariala si impozitat ca atare?
1. Ce cheltuieli deduce angajatorul?
Locuinta de serviciu este locuinta destinata angajatilor unor institutii sau agenti economici, acordata in conditiile contractului de munca.
Sunt deductibile la calculul profitului impozabil cheltuielile pentru functionarea, intretinerea si repararea locuintelor de serviciu situate in localitatea unde se afla sediul social in limita corespunzatoare suprafetelor construite prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, care se majoreaza, din punct de vedere fiscal, cu 10%. De asemenea, sunt deductibile in aceeasi masura si cheltuielile de aceasta natura aferente locuintelor de serviciu amplasate in localitatile unde societatea are sedii secundare.
Cheltuielile reprezentand chiria salariatilor, a administratorilor, precum si a altor persoane fizice asimilate acestora, din alta localitate decat localitatea unde societatea isi desfasoara activitatea, pot fi asimilate cheltuielilor de cazare si, prin urmare, sunt deductibile la calculul profitului impozabil...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Reflectarea in contabilitate a operatiunilor desfasurate de catre o agentie de turism
Preponderent, agentiile de turism se ocupa de comercializarea pachetelor turistice cu destinatii atat interne, cat si externe.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
SAF-T pentru Contribuabili Mici
Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Inregistrarea in contabilitate a operatiunilor desfasurate de catre agentiile de turism se face in functie de modul de derulare a activitatilor turistice si de pozitia detinuta de fiecare agentie in circuitul turistic.
Astfel, agentiile de turism care desfasoara activitati de intermediere, inregistreaza la venituri numai comisionul aplicat, iar cele care detin pe cont propriu baze turistice sau achizitioneaza de la alti operatori turistici pachete in vederea revanzarii lor, inregistreaza la venituri toata contravaloarea pachetelor turistice vandute.
A. Comercializarea biletelor de odihna si tratament...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Contabilitatea sintetica a stocurilor
Stocurile sunt active:
a) detinute pentru a fi vandute pe parcursul desfasurarii normale a activitatii;
b) in curs de productie in vederea unei vanzari in aceleasi conditii ca mai sus;
c) sub forma de materii prime, materiale si alte consumabile ce urmeaza a fi folosite in procesul de productie sau pentru prestarea de servicii...
Pentru mai multe detalii apasati aici
In Monitorul Oficial nr. 531 din 15 iulie 2008 a fost publicata Hotararea Consiliului Superior al Corpului Expertilor Contabili nr. 115/2008. Ce aduce nou aceasta hotarare?
1. Ce spune CECCAR?
Persoanele fizice si juridice care au calitatea de expert contabil pot efectua activitatile de audit financiar si consultanta fiscala, cu respectarea reglementarilor specifice acestor activitati.
Pentru efectuarea activitatilor de audit financiar si consultanta fiscala, expertilor contabili, membri activi ai Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (Corpul), le revin urmatoarele obligatii...
Pentru mai multe detalii apasati aici
Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul contabilul.ro" si link catre www.contabilul.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.