Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Planul de conturi general 2025"
Studiul de fata vizeaza o societate platitoare de impozit pe profit, neplatitoare de TVA, care isi desfasoara activitatea in baza codului CAEN 4791 – Intermedieri in comertul cu amanuntul nespecializat. Societatea are un singur salariat si, pana la data de 30.04.2025, a utilizat gestiunea global-valorica la pret de vanzare pentru evidenta stocurilor de marfuri, operand in contabilitate prin contul 378 „Diferente de pret la marfuri”.
Incepand cu data de 01.05.2025, societatea a decis sa treaca la gestiunea cantitativ-valorica, procedand la intocmirea documentelor necesare pentru aceasta schimbare. Astfel, a fost emis un aviz de iesire a marfurilor din gestiunea global-valorica si un aviz de intrare in gestiunea cantitativ-valorica. In continuare, se va prezenta monografia contabila aferenta acestei operatiuni de schimbare a metodei de gestiune.
Metoda global-valorica poate fi utilizata pentru marfuri si ambalaje. Se utilizeaza pentru gestiunile cu produse numeroase, asemanatoare cu marje de adaos comercial similare.
Se utilizeaza mai ales in magazinele de vanzare cu amanuntul, unde documentele de receptie intocmite, respectiv Notele de receptie si constatare diferente cuprind si pretul de vanzare.
In cadrul unei astfel de gestiuni nu se cunoaste exact marja de adaos comercial pe fiecare produs.
In metoda cantitativ-valorica se intocmesc fise de magazie pentru fiecare produs si sunt inscrise cantitatile, precum si pretul de intrare.
Costul de achizitie sau costul de productie al stocurilor din aceeasi categorie si al tuturor elementelor fungibile se calculeaza prin aplicarea uneia din urmatoarele metode:
Alegerea unei metode sau a altei metode tine de politicile contabile adoptate la nivel de companie si sunt la fel de legale.
In cadrul metodei cantitativ-valorica, NIR-urile se fac mentionand doar pretul de achizitie. Astfel, in cazul in care pretul de vanzare sufera modificari sau este negociat, nu va mai fi necesara intocmirea proceselor verbale de schimbare de pret.
Gestiunea cantitativ-valorica poate fi folosita pentru orice fel de tip de stocuri (materii prime, consumabile, obiecte de inventar, marfuri, produse finite etc.), inclusiv pentru marfuri in cadrul comertului cu amanuntul.
Astfel, metoda global-valorica poate fi folosita doar in comertul cu amanuntul, cea cantitativ-valorica poate fi utilizata pentru orice tip de comert, inclusiv cel cu amanuntul. (OMFP 1802/2014)
Prin urmare, in cantitativ-valorica se poate tine evidenta marfurilor la pret de achizitie (371), fara adaos (378), iar preturile de vanzare cu amanuntul trebuie inscrise in NIR-ul intocmit de societate la receptia marfii vandute cu amanuntul.
In opinia mea, puteti efectua urmatoarele inregistrari (neplatitoare de TVA, prin urmare nu avem 4428):
Scoatere din gestiunea global-valorica
% = 371
607
378
Se reintroduce marfa la pret de achizitie, in contul 371.
371 = 607
Ulterior, pentru ca doriti sa utilizati metoda cantitativ-valorica, veti avea:
achizitia marfurilor
371 = 401 pret de achizitie
vanzarea marfurilor
4111 = 707 valoarea de vanzare
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Examen Consultant Fiscal 2025
scoaterea din evidenta a marfurilor vandute
607 = 371 pret de achizitie determinat potrivit metodei FIFO, LIFO sau CMP.
Raspuns oferit in luna iunie 2025 de catre specialistii site-ului PortalContabilitate. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
NOU: Ghidul practic al contabilitatii in 2025. Legislatie explicata - Exemple detaliate