De multe ori facem greseli in completarea decontului de TVA si avem tendinta fireasca de a corecta aceasta declaratie. Pentru decontul 300 de TVA, insa, nu se depun declaratii rectificative, asa cum se depun pentru celelalte obligatii fiscale. Se depun cereri de indreptare a erorilor materiale din decontul de TVA, care nu sunt formulare tipizate, caz in care trebuie sa prezentati datele de identificare a firmei si solicitarea de corectare, motivand cu documente justificative.
Corectare erori in Decontul de TVA - studiu de caz
Intrebare: "Sunt o societate platitoare de TVA. In decontul lunii aprilie 2023 am avut TVA de recuperat - suma de 869 lei. In luna mai nu am avut operatiuni, am raportat acea TVA de recuperat. Nu stiu de ce primesc de la ANAF solicitarea de a depune o declaratie rectificativa/cerere corectie."
Raspuns:
Potrivit Instructiunilor de corectare a erorilor materialedin deconturile de taxa pe valoarea adaugata, aprobate prin O.M.F.P. nr 3.604/2015, pot fi corectate erori materiale de tipul:
a) erori de transcriere, cum sunt:
– preluarea eronata a sumelor din jurnale;
– inversarea unor cifre din sumele trecute in decont;
– preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) etc.;
b) inregistrarea in decont a diferentelor de taxa pe valoarea adaugata de plata, constatate de organele de control, in alte randuri decat cele stabilite prin reglementarile legale in materie;
c) erori provenind din inscrierea in decontul de taxa pe valoarea adaugata a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Decontul 300 se completeaza potrivit Instructiunilor decompletare ale formularului 300, aprobate prin O.P.A.N.A.F.nr. 1.253/2021.
Nu pot sa va indic o anumita eroare.
Datorita faptului ca nu ati avut activitate in luna mai, consider ca poate fi preluarea eronata a sumei de TVA de recuperat de la perioada anterioara (chiar si 1 leu).
Va pot recomanda verificarea inca o data a sumei respective, de cand provine ea in evidenta fiscala. Aceasta eroare se poate corecta prin preluarea la rd. 42 a sumei corecte, in decontul urmator, fara a fi necesar sa solicitati corectarea decontului.
Inainte de a face aceasta operatiune, puteti sa efectuati si o verificare a fisei sintetice de platitor.
Studiul de caz a fost preluat din editia lunii ianuarie a revistei Monitorul Contabil, o publicatie de specialitate unica care nu trece neobservata in mediul fiscal-contabil datorita continutului sau exceptional si care reuseste sa-ti ofere solutii pentru problemele frecvent generate de legislatia in continua schimbare.
Foto: pixabay.com