email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitii pe firma in scop personal: care sunt consecintele fiscale?

Achizitii pe firma in scop personal: care sunt consecintele fiscale?
achizitii pe firmaachizitii scop personald394

Studiul de caz prezentat mai jos se concentreaza asupra unui administrator al unei firme de constructii care a utilizat in mod personal materialele achizitionate cu discount pentru companie, fara a le inregistra in contabilitatea firmei si platindu-le din contul sau personal. Aceasta practica ridica intrebari cu privire la implicatiile legale si fiscale pentru firma in cauza.

Impactul fiscal al achizitiilor pe firma pentru scopuri personale - studiu de caz

In mod obisnuit, achizitiile in numele firmei sunt realizate in scopuri comerciale si pentru beneficiul acesteia. Insa, atunci cand aceste materiale sunt utilizate in scop personal si nu sunt inregistrate in contabilitate, se pune in discutie conformitatea cu standardele legale.

Asadar, analizam cazul unui administrator care achizitioneaza materiale in beneficiu personal, folosindu-se de discounturile comerciale acordate de furnizori. Prin analiza studiului de caz prezentat mai jos, vom putea identifica si evalua optiunile disponibile pentru abordarea unei astfel de situatii si pentru evitarea unor posibile repercusiuni negative pentru firma.

Intrebare: "Ca firma de constructii, cumparam adeseori materiale la care beneficiem de un discount, cateodata substantial, din partea furnizorului. Ca si administrator, pentru a beneficia de discount, am cumparat in cateva randuri marfa de la acesti furnizori, in numele firmei, pe care am folosit-o in scop personal. Marfa a fost achitata tot din contul meu personal, iar facturile emise nu au fost inregistrate in contabilitatea firmei. As vrea sa stiu daca si in ce masura aceasta practica poate sa fie represibila pentru firma de eventuale organe de control, avand in vedere ca nu este o practica curenta si ca altfel nu as fi putut beneficia de discountul comercial acordat de furnizor."

Raspuns: Parerea mea este ca NU ati procedat corect. Furnizorul a emis factura catre firma de constructii si a declarat factura respectiva in contabilitate sa (ca venit) a calculat si a platit tva pentru factura respectiva, a evidentiat-o in decontul 300 de tva si in declaratia 394.

Chiar daca plata s-a facut din contul personal si marfa a fost folosita de catre administrator in scop personal, faptul ca achizitia s-a facut de la o firma, pe baza de factura, reprezinta o problema pentru societatea cumparatoare.

La o verificare incrucisata, facuta de catre ANAF, cand se imperecheaza facturile de vanzare emise de firma vanzatoare cu aceleasi facturi de cumparare de la firma cumparatoare, este posibil sa suportati sanctiuni-amenda privind nerespectarea prevederilor Legii contabilitatii, calcul diferente suplimentare la tva si impozit (daca este cazul) sau mai grav, sa considere ca operatiunea a fost facuta in scop de evaziune fiscala.

Cum ar fi trebuit sa procedeze administratorul firmei

Parerea mea este ca ar fi trebuit sa se procedeze astfel:

- marfa achizitionata pe firma intra in gestiunea societatii
- administratorul intocmeste un decont de cheltuieli la care ataseaza factura respectiva


- societatea efectueaza plata decontului
- se intocmeste o factura de vanzare marfa catre administrator (fiind tranzactie cu parte afiliata ar trebui ca pretul de vanzare sa fie pretul pietii)
- administratorul plateste factura respectiva.

Acestea sunt motivele pentru care ANAF, la o verificare incrucisata, s-ar putea sa va solicite inregistrarea in contabilitate a facturilor respective, evidentierea acestora in D394 si plata unor diferente rezultate la tva si impozit.

Citeste siFolosirea masinii firmei de catre actionar: atentie la deducerea cheltuielilor auto! >>


Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Alina Ilie

NOUTATI Contabile 2024

Sinteza noutatilor Contabile din 2024:


• Aplicarea sistemului e-Factura
• Sistemul RO e-Transport
• Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
• Raportarea SAF-T
• Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T
• Prelucrare stocuri in sistem lohn

Descopera TOATE noutatile contabile in Ghidul practic al contabilitatii in 2024. Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete.

...Vezi AICI detalii complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitii pe firmaachizitii scop personald394


Data aparitiei: 29 Februarie 2024

Votati articolul "Achizitii pe firma in scop personal: care sunt consecintele fiscale?":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 6 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X