Contabilul.ro
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton -
Liderul informatiilor specializate din Romania
Contabilul.ro

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"Planul de conturi general 2025"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Planul de conturi general 2025
mail
Contabilitate Contabilul.ro | Contabilitate | Declaratii si formulare

Declaratia 394: Termenul de depunere in iulie si studiu de caz pentru completare fara erori

Data aparitiei: 17 Iulie 2025
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Declaratia 394: Termenul de depunere in iulie si studiu de caz pentru completare fara erori
d394bonuri fiscaleformularul 394termen limita D394completare D394

Miercuri, 30 iulie 2025, este termenul limita pentru depunerea D394 - ”Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national” aferente perioadei de raportare precedente". Pentru a te ajuta sa eviti greselile si sa completezi corect aceasta declaratie importanta, in articol vei gasi un studiu de caz concret, care explica pas cu pas cum sa completezi si sa depui Formularul 394.

Indiferent daca esti antreprenor sau contabil, acest exemplu practic iti va clarifica procesul si te va ghida sa te conformezi cu usurinta obligatiilor fiscale.

Perioada de raportare (luna, trimestru etc.) este cea declarata pentru depunerea decontului de TVA, prevazuta la art. 322 din Legea nr.227/2015.

D394 - cine are obligatia depunerii?

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: D394 - cine are obligatia depunerii?

Mentionam ca obligativitatea depunerii Formularului 394 o au urmatoarele categorii de contribuabili:

- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile in Romania pentru care persoana obligata la plata taxei este furnizorul/prestatorul conform art. 307 alin. (1) sau (7) din Codul fiscal sau beneficiarul conform art. 331 din Codul fiscal;

- persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA in Romania conform art. 316 din Codul fiscal, care realizeaza achizitii de bunuri sau servicii taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art. 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal, inclusiv achizitiile pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin. (2), (3), (5) si (6) si art. 331 din Codul fiscal, indiferent de data la care intervine exigibilitatea taxei.

Baza legala: O.P.A.N.A.F. nr.3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor siachizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cu modificarile si completarile ulterioare.

Studiu de caz

Copiaza Link-ul catre aceasta sectiune: Studiu de caz

Intrebare: Bonurile fiscale de la furnizori care au codul fiscal al firmei noastre se declara in D394? Furnizorul este inregistrat in scopuri de TVA. Daca da, unde anume?

Raspuns: D394 este reglementata prin Ordinul 3769/2015 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.

Potrivit Instructiunilor de depunere si completare a formularului (394) Declaratie informativa privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA, cod MFP 14.13.01.02/f

G. Rezumatul declaratiei privind incasarile realizate din operatiuni efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si din activitati exceptate, conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Acest cartus contine:
1. numarul total al bonurilor fiscale si valoarea totala a incasarilor efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, emise in perioada de raportare, inclusiv a incasarilor prin intermediul bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au/nu au inscris codul de TVA al beneficiarului. Nu vor fi incluse in acest cartus bonurile fiscale pentru care au fost emise facturi conform art. 319 din Codul fiscal;
2. valoarea totala a bazei impozabile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale si valoarea totala a TVA aferente acestora, defalcate pe cote de TVA;
3. valoarea totala a incasarilor din activitati exceptate de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale conform prevederilor legale in vigoare (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 28/1999, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare). In situatia in care pentru aceste activitati au fost emise si facturi, acestea se vor declara in cartusul corespunzator operatiunii;
4. valoarea totala a bazei impozabile aferente activitatilor economice exceptate de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, conform prevederilor legale in vigoare la data aplicarii, si valoarea totala a TVA aferente acestora, defalcate pe cote de TVA.

SECTIUNEA 2:
(1)Prezenta sectiune, pentru fiecare rezumat al declaratiei, va avea urmatorul cuprins:.....
2.Coloana "Tip L/A/LS/AS/AI/V/C/N/I1/I2" de la lit. C, D, E, F, G - se inscrie tipul operatiunii efectuate, si anume:


- I1 - incasari efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale;
(...)
13. Coloana Tip operatiune de la lit. G - se selecteaza tipul incasarilor:
- incasari prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, cu exceptia celor pentru care s-au emis facturi, inclusiv incasarile prin intermediul bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au/nu au inscris codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului;
incasari efectuate din activitati exceptate de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, conform prevederilor legale in vigoare.
14. Coloana Nr. bonuri fiscale - se inscrie numarul total al bonurilor fiscale emise in fiecare luna din perioada de raportare.
15. Coloana Total incasari de la lit. G - se inscrie totalul incasarilor, in lei, lunare, din perioada de raportare prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale (cu exceptia celor pentru care s-au emis facturi), respectiv incasari lunare obtinute din activitati exceptate de la obligatia utilizarii aparatelor de marcat electronice fiscale, conform prevederilor legale in vigoare.
16. Coloana Total baza impozabila de la lit. G - se inscrie valoarea bazei impozabile, in lei, din fiecare luna din perioada de raportare aferenta incasarilor, inclusiv valoarea bazei impozabile aferenta stornarilor, defalcata pe cote de TVA (20%, 19%, 9%, 5%), cu exceptia celor pentru care s-au emis facturi.
17. Coloana Taxa pe valoarea adaugata de la lit. G - se inscrie valoarea TVA, in lei, din fiecare luna din perioada de raportare aferenta incasarilor, inclusiv valoarea taxei pe valoarea adaugata aferenta stornarilor, defalcata pe cote de TVA (20%, 19%, 9%, 5%), cu exceptia celor pentru care s-au emis facturi.

Opinie

In cazul unei societati care emite bonuri fiscale inclusiv bonuri care nu contin codul de TVA al beneficiarului, aceste bonuri trebuie raportate in declaratia D394 in sectiunea corespunzatoare, dar nu individual. Potrivit Ordinului 3769/2015 si instructiunilor de completare a declaratiei D394, bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate (nume si CUI furnizor/prestator, denumirea bunului/serviciului,cota si valoarea TVA, CUI beneficiar) si care contin codul RO al beneficiarului se includ in cartusul G al declaratiei.

Aceste bonuri nu se raporteaza individual, ci se inscrie valoarea totala a bazei impozabile si a TVA-ului aferent in functie de cote, fara a se detalia fiecare bon in parte. Numarul total de bonuri si valoarea acestora se declara in cartusul G al D394, iar daca pentru aceste bonuri s-au emis facturi, ele nu vor mai fi raportate ca bonuri fiscale.

Numarul total de bonuri fiscale: Se inscrie numarul total de bonuri fiscale emise in perioada de raportare, indiferent daca acestea au sau nu codul RO.

Valoarea totala a bazei impozabile si TVA: Se inscriu agregat valorile totale ale bazei impozabile si TVA aferente acestor bonuri, defalcate pe cote de TVA (19%, 9%, 5% etc.), fara a detalia fiecare bon in parte.

Ca exceptie: Daca pentru un bon fiscal s-a emis si o factura, bonul respectiv nu va mai fi inclus in cartusul G.

Concluzie

In concluzie, bonurile fiscale emise de o persoana impozabila catre o alta persoana impozabila se declara in G-I1, ca nr. total si valoare totala a incasarilor efectuate prin AMEF, iar beneficiarul care a efectuat achizitii in baza bonurilor care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, va declara aceste documente la cartusul I Alte informatii , pct.I.5.

Informatii de top de la expertii PortalContabilitate.ro

- cel mai cunoscut site de consultanta fiscal-contabila din Romania -

Vrei sa vezi si tu TOATE Explicatiile, Intrebarile si Raspunsurile + Noutatile din lege?

Este foarte simplu! TESTEAZA GRATUIT - Completeaza formularul de mai jos:

- Vei gasi Legislatie la zi + Consultanta detaliata de la experti

Sunt de acord cu termenii si conditiile site-ului!
Conform cerintelor Regulamentului UE 679/2016 sunt de acord ca SC Rentrop & Straton S.R.L. sa colecteze si sa prelucreze datele din formular in scopuri comerciale.





Articole Similare





Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT

Raportul Special
"Planul de conturi general 2025"


X