Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Modificari privind raportarea SAF-T. Noutati privind D406 + 7 Studii de caz"
Problema dublarii TVA in cazul facturilor emise catre persoane fizice, pentru care s-au emis si bonuri fiscale, este una frecvent intalnita in practica. Pentru a evita astfel de situatii, este necesara si o corelare corecta intre sistemul e-Factura si declaratia 394.
Intrebare: "Avand in vedere ca, de la 01.01.2025, au fost incarcate in e-factura si facturile emise catre persoane fizice, codificate corect 751 sau 380, am primit in continuare notificari de conformare TVA, dubandu-se in continuare TVA aferenta facturilor catre persoane fizice, pentru care a fost emis si bon pe casa de marcat. Mentionam ca facturile catre persoane fizice au fost incarcate in e-factura pe un CNP 0000000000000, iar in declaratia 394 au fost incarcate cu adresa (fara a se trece undeva aceste zerouri).
Va rugam sa ne precizati daca este in continuare o problema a sistemului e-TVA sau daca ar fi trebuit completata altfel D394 (in 394 ar trebui sa apara clientii cu acel CNP 0000000000000?)."
Codul 751: Acest cod se utilizeaza pentru facturile informative in scopuri contabile, emise in situatiile in care exista deja un bon fiscal emis. Conform informatiilor disponibile, codul 751 se foloseste atunci cand au fost emise unul sau mai multe bonuri fiscale si, ulterior, se emite si factura, indiferent de valoarea achizitiei.
Codul 380: Acest cod se utilizeaza pentru facturile standard pentru corectarea tranzactiilor comerciale.
PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025
Cartea neagra a controlului fiscal
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
In cazul facturilor emise catre persoane fizice, pentru care s-au emis si bonuri fiscale, este important ca in declaratia 394 sa se evite dublarea informatiilor. Astfel, facturile cod 751 emise in baza bonurilor fiscale nu trebuie raportate separat in declaratia 394, pentru a preveni dublarea TVA-ului. Informatiile disponibile sugereaza ca, in decontul precompletat de ANAF in e-TVA, pot aparea dublari ale facturilor din 394 cu bonurile fiscale din e-casa de marcat, ceea ce indica necesitatea unei atentii sporite la completarea declaratiei pentru a evita dublarea raportarii veniturilor si tva ului.
In cazul in care se emit facturi catre persoane fizice necunoscute, este obisnuita utilizarea unui CNP generic, precum "0000000000000".
Conform ghidului ANAF:
2.5. Codul tipului de factura 751: Factura informativa in scopuri contabile (Invoice Information for Accounting Purposes)
Factura informativa in scop contabile este emisa in conformitate cu art. 319 alin. (10) lit a-c) si pentru situatia prevazuta la art. 286 alin. (4) lit. e) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu completarile si modificarile ulterioare, utilizand pentru sistemul national de facturare electronica RO eFactura Codul 751. Este un document utilizat in scopuri contabile pentru a reflecta livrarile pentru care exista obligatia de emitere a facturii la solicitarea beneficiarului, precum si pentru facturile de decontare a platilor efectuate in numele si in contul clientului. Factura informativa (Codul tipului de factura 751) este utilizata pentru:
Evidenta livrarilor bazate pe bonuri fiscale sau alte documente utilizate pentru situatiile in care emiterea facturii nu este obligatorie (ex. biletele de calatorie sau abonamentele de calatorie, accesul pe baza de bilet la: spectacole, muzee, cinematografe, evenimente sportive, targuri, expozitii, servicii parcare, etc.): Documentarea tranzactiilor care au fost realizate si inregistrate prin astfel de documente si pentru care clientul solicita o factura.
Facturile de decontare a platilor efectuate in numele si in contul clientului: In conformitate cu prevederile art. 10 3 din OUG 120/2021, pentru factura de decontare nu exista obligatie de transmitere in sistemul national de facturare electronica RO e-Factura ( in acest caz, baza de impozitare a TVA nu include aceasta operatiune si se va utiliza codul categoriei TVA = E, iar la elementul Motivului scutirii (BT-120) se va inscrie art.286, alin.4 lit.e din Codul Fiscal). Structura si continutul facturii informative (Codul tipului de factura 751) Conform RO e-Factura, Standardului international de facturare electronica SR EN 16931-1 si legislatiei nationale, o factura informativa trebuie sa contina urmatoarele elemente esentiale:
Datele de identificare ale furnizorului si cumparatorului: Nume, adresa, codul de inregistrare in scopuri de TVA sau codul de identificare fiscala, dupa caz, si alte informatii relevante care sa permita identificarea corecta a partilor implicate.
Numarul unic al facturii informative: Un identificator unic alocat de emitent pentru fiecare factura informativa emisa, in conformitate cu art. 319 alin. (20) lit. a) din Codul fiscal, necesar pentru trasabilitate si pentru evitarea duplicatelor.
Data emiterii facturii informative: Data la care factura informativa in scop contabil este emisa.
Descrierea bunurilor sau serviciilor: Informatii detaliate despre bunurile livrate sau serviciile care au fost prestate, incluzand cantitatea, unitatea de masura si pretul unitar sau o referinta la bonul fiscal anterior emis.
Totalurile documentului: Ofera informatii cu privire la valoarea totala neta a bunurilor sau serviciilor, valoarea totala a TVA (daca este cazul), valoarea totala a documentului (inclusiv TVA), valoarea totala incasata in baza bonului/bonurilor fiscale (suma platita).
Mentiunii la nivelul Facturii informative in scop contabil: Documentul va include clar mentiunea privind documentele ce au stat la baza livrarii anterioare (ex. Factura incasata cu bon fiscal sau mentiuni privind emiterea documentului de decontare, pentru evidentierea sumelor achitate in numele si pe seama clientului, in conformitate cu prevederile art. 286, alin. 4, lit. e) din Codul Fiscal. Regulile de emitere a facturii informative (Codul tipului de factura 751) Factura informativa Cod 751 trebuie sa fie emisa in conformitate cu urmatoarele reguli:
Date complete despre tranzactie: Factura informativa trebuie sa contina toate informatiile relevante despre tranzactie, pentru a asigura o evidenta clara si completa.
Termenul de emitere: Factura informativa incasata cu bon fiscal, pentru care exista obligatia de transmitere , la solicitarea beneficiarului, in sistemul national de facturare electronica RO e-Factura, se emite la data eliberarii bonului fiscal, conform prevederilor legale.
Acesta este codul utilizat pentru factura standard (livrare de bunuri/prestare de servicii), precum si pentru facturile de stornare legate de o factura initiala. Facturile de stornare emise cu codul 380 se emit intotdeauna cu semnul minus (cu exceptia elementului din factura: pretului net al articolului (BT146), care se inregistreaza intodeauna pozitiv). Ele trebuie sa contina referinte clare la factura initiala, incluzand elementele BT-25 ( Referinta factura precedenta ) si BT-26 ( Data de emitere a facturii anterioare ). Este cel mai comun cod de facturare utilizat in cadrul sistemului national de facturare electronica RO eFactura si indeplineste roluri esentiale in evidenta contabila si fiscala a unei companii. Factura standard (Codul tipului de factura 380) este utilizata pentru:
Documentarea tranzactiilor comerciale: Se poate utiliza pentru a documenta tranzactia dintre furnizor si beneficiar, mentionand cantitatile, preturile, taxa pe valoare adaugata (TVA) si termenii de plata. Comunicarea termenilor tranzactiei: Poate comunica date importante precum termenul de plata, ratele de discount, eventualele penalitati pentru intarziere si informatiile de livrare.
Obligatiile fiscale: Factura serveste ca document de referinta pentru inregistrarea operatiunilor economice, atat pentru furnizor, cat si pentru client. Structura si continutul facturii (Codul tipului de factura 380) Structura de elemente de continut ale unei facturi (codul tipului de factura 380) este definita de Standardul European SR EN 16931-1 ca o insiruire de termeni operationali (denumiti BT-nn) sau grupe de termeni operatonali (denumiti BG-nn). Conform Standardului European SR EN 16931-1 si a prevederilor art. 319 din Codul Fiscal, o factura trebuie sa contina cateva elemente esentiale.
Nu ratati: Cartea Verde a Contabilitatii - editia 2025
Cartea Verde a Contabilitatii 2025 va ofera explicatii si solutii pentru subiecte precum:
•Aplicarea sistemului e-Factura
•Sistemul RO e-Transport
•Sistemul garantie-returnare (RetuRO)
•Raportarea SAF-T
•Managementul stocurilor – implicatii fiscale si raportarea in SAF-T etc.
Stocul la Cartea Verde a Contabilitatii 2025 se epuizeaza rapid!
Articole similare
Obligativitatea E-FACTURA catre persoanele fizice: 4 aspecte cheie de retinutE-FACTURA B2B: Ce trebuie sa stiti despre transmiterea anexelor la facturile electroniceFacturi primite cu intarziere: Ce trebuie sa stiti despre deducerea TVA si D394Dublare TVA in cazul facturilor catre persoane fizice, pentru care s-au emis si bonuri: Atentie la corelarea dintre E-FACTURA si D394!Institutii publice: Reguli privind inregistrarea in scopuri de TVA si facturarea electronica [Ghid ANAF]Ultimele articole
Cartea Verde a Contabilitatii 2025: Ghidul tau cu explicatii si solutii pentru subiecte de actualitateE-FACTURA B2C: Noutati in 2025, sanctiuni si studii de cazImpozitul pe venit: 6 noutati majore pentru 2025Conferinta Nationala de Fiscalitate si Contabilitate, 4 martie 2025: Noutati fiscale si legislatie explicata de specialisti de topEmitere factura catre persoana fizica: Ce este important de stiutArticole similare
Contabilitatea devine mai simpla cu aceste doua GHIDURI practice: Tot ce ai nevoie pentru o activitate fara eroriFacturi primite cu intarziere: Ce trebuie sa stiti despre deducerea TVA si D394Dublare TVA in cazul facturilor catre persoane fizice, pentru care s-au emis si bonuri: Atentie la corelarea dintre e-Factura si D394!Bonuri fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate: Cum se declara in Formularul 394Taxarea inversa: Formula contabila si cum se completeaza Decontul de TVAUltimele articole
Miercuri, 30 octombrie 2024- termen limita pentru depunerea Formularului 394Ce obligatii fiscale au companiile care platesc chirii persoanelor fiziceVanzare stoc de haine sub pretul de achizitie: conditii legale si documente justificative necesareDiscutii in urma protestelor: Concluzii ale MF dupa intalnirea cu expertii contabiliTotul despre PROSUMATORI: accize, obligatii fiscale si studii de caz