In studiul de caz de mai jos, analizam achizitia si, ulterior, vanzarea unui autoturism de catre o firma platitoare de TVA, cu accent pe regimul marjei aplicabil bunurilor second-hand si implicatiile fiscale asociate. Analiza se concentreaza pe corectitudinea inregistrarii acestei tranzactii si pe modalitatea de facturare a vanzarii autoturismului SH, precum si pe identificarea pozitiei corecte in decontul de TVA. Astfel, analiza noastra va lua in considerare legislatia fiscala privind regimul special aplicabil bunurilor second-hand si obligatia de depunere a decontului de TVA.
Achizitie si vanzare autoturism second-hand: studiu de caz
Intrebare: "Am achizitionat anul trecut un autoturism de la o firma platitoare de tva cu 15000 euro. Pe factura scrie 'bun second hand regim marja cu tva inclusa si nedeductibila'. Factura are valoarea fara tva si totalul de 15000 euro. Anul acesta administratorul hotaraste vanzarea acestui autoturism la 16000 euro. Achizitia a fost inregistrata pe operatiuni neimpozabile. Este corecta inregistrarea? Cum se factureaza vanzarea si la ce rand din decontul de tva se trece?"
Raspuns: Da, inregistrarea achizitiei autoturismului second hand in categoria operatiunilor neimpozabile este corecta, deoarece a fost achizitionat sub regimul de marja pentru bunuri second hand, conform Codului Fiscal. Acest regim justifica faptul ca TVA inclusa in pret este nedeductibila si nu se evidentiaza separat pe factura de achizitie.
ATENTIE asupra modului in care furnizorul a intocmit factura, deoarece nu orice bun second-hand este supus regimului special de la art. 312 din Codul fiscal. Nu este suficient ca pe factura furnizorul sa mentioneze ca bunurile sunt second-hand, ci trebuie sa fie inscrisa o mentiune cu privire la aplicarea regimului special (Ex : regimul marjei - bunuri second hand).
In ceea ce priveste vanzarea autoturismului, aceasta se va factura tot sub regimul special al marjei, conform articolului 312 alin. (2) lit. d) din Codul Fiscal.
Persoana impozabila revanzatoare care achizitioneaza bunuri care au fost supuse regimului special, poate aplica la revanzarea acestora tot regimul special al marjei, respectiv va plati TVA la marja de profit.
Acest regim presupune ca TVA este aplicata doar pe marja de profit (diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de achizitie), nu pe intreaga suma a tranzactiei. Practic, la factura de vanzare nu veti inscrie TVA in mod separat.
Cum completam decontul de TVA
Conform Codului Fiscal, la depunerea decontului de TVA:
- Achizitia intracomunitara a autoturismului se declara la randul 30 al decontului de TVA, pentru "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile".
- Vanzarea se declara la randul 9 al decontului de TVA, pentru "Livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile cu cota 19%", dar se aplica regimul special al marjei (Operatiunile supuse regimului special sunt taxabile, iar cota de TVA aplicabila este cota standard 19%)
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Cartea Verde a Contabilitatii
Nota! Este important sa mentineti evidente separate pentru tranzactiile sub regimul normal de taxare si cele sub regimul special de marja, pentru a putea determina corect suma TVA colectata care trebuie raportata.
Temei legal
Codul fiscal
Art. 312. - Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati
(2) Persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.
(14) In conditiile stabilite prin normele metodologice, persoana impozabila revanzatoare care efectueaza atat operatiuni supuse regimului normal de taxa, cat si regimului special trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa tina evidente separate pentru operatiunile supuse fiecarui regim;
b) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de taxa, conform art. 322 si 323.
Raspuns oferite in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Foto: pixabay.com