email
E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit 

"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"

Adauga adresa ta de e-mail pentru a primi Raportul Gratuit, oferit de Contabilul.ro.
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Achizitie autoturism second-hand: ATENTIE asupra modului in care furnizorul a intocmit factura, NU orice bun SH este supus regimului special!

Achizitie autoturism second-hand: ATENTIE asupra modului in care furnizorul a intocmit factura, NU orice bun SH este supus regimului special!
achizitie autoturism SHachizitie autoturism shregim special marjaart 312 codul fiscaldecont de tva

In studiul de caz de mai jos, analizam achizitia si, ulterior, vanzarea unui autoturism de catre o firma platitoare de TVA, cu accent pe regimul marjei aplicabil bunurilor second-hand si implicatiile fiscale asociate. Analiza se concentreaza pe corectitudinea inregistrarii acestei tranzactii si pe modalitatea de facturare a vanzarii autoturismului SH, precum si pe identificarea pozitiei corecte in decontul de TVA. Astfel, analiza noastra va lua in considerare legislatia fiscala privind regimul special aplicabil bunurilor second-hand si obligatia de depunere a decontului de TVA.

Achizitie si vanzare autoturism second-hand: studiu de caz

Intrebare: "Am achizitionat anul trecut un autoturism de la o firma platitoare de tva cu 15000 euro. Pe factura scrie 'bun second hand regim marja cu tva inclusa si nedeductibila'. Factura are valoarea fara tva si totalul de 15000 euro. Anul acesta administratorul hotaraste vanzarea acestui autoturism la 16000 euro. Achizitia a fost inregistrata pe operatiuni neimpozabile. Este corecta inregistrarea? Cum se factureaza vanzarea si la ce rand din decontul de tva se trece?"

Raspuns: Da, inregistrarea achizitiei autoturismului second hand in categoria operatiunilor neimpozabile este corecta, deoarece a fost achizitionat sub regimul de marja pentru bunuri second hand, conform Codului Fiscal. Acest regim justifica faptul ca TVA inclusa in pret este nedeductibila si nu se evidentiaza separat pe factura de achizitie.

ATENTIE asupra modului in care furnizorul a intocmit factura, deoarece nu orice bun second-hand este supus regimului special de la art. 312 din Codul fiscal. Nu este suficient ca pe factura furnizorul sa mentioneze ca bunurile sunt second-hand, ci trebuie sa fie inscrisa o mentiune cu privire la aplicarea regimului special (Ex : regimul marjei - bunuri second hand).

In ceea ce priveste vanzarea autoturismului, aceasta se va factura tot sub regimul special al marjei, conform articolului 312 alin. (2) lit. d) din Codul Fiscal.

Persoana impozabila revanzatoare care achizitioneaza bunuri care au fost supuse regimului special, poate aplica la revanzarea acestora tot regimul special al marjei, respectiv va plati TVA la marja de profit.

Acest regim presupune ca TVA este aplicata doar pe marja de profit (diferenta dintre pretul de vanzare si pretul de achizitie), nu pe intreaga suma a tranzactiei. Practic, la factura de vanzare nu veti inscrie TVA in mod separat.

Cum completam decontul de TVA

Conform Codului Fiscal, la depunerea decontului de TVA:

- Achizitia intracomunitara a autoturismului se declara la randul 30 al decontului de TVA, pentru "Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile".
- Vanzarea se declara la randul 9 al decontului de TVA, pentru "Livrari de bunuri si prestari de servicii taxabile cu cota 19%", dar se aplica regimul special al marjei (Operatiunile supuse regimului special sunt taxabile, iar cota de TVA aplicabila este cota standard 19%)

Nota! Este important sa mentineti evidente separate pentru tranzactiile sub regimul normal de taxare si cele sub regimul special de marja, pentru a putea determina corect suma TVA colectata care trebuie raportata.

Temei legal

Codul fiscal

Art. 312. - Regimuri speciale pentru bunurile second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati

(2) Persoana impozabila revanzatoare va aplica regimul special pentru livrarile de bunuri second-hand, opere de arta, obiecte de colectie si antichitati, altele decat operele de arta livrate de autorii sau succesorii de drept ai acestora, pentru care exista obligatia colectarii taxei, bunuri pe care le-a achizitionat din interiorul Uniunii Europene, de la unul dintre urmatorii furnizori:
a) o persoana neimpozabila;
b) o persoana impozabila, in masura in care livrarea efectuata de respectiva persoana impozabila este scutita de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. g);
c) o intreprindere mica, in masura in care achizitia respectiva se refera la bunuri de capital;
d) o persoana impozabila revanzatoare, in masura in care livrarea de catre aceasta a fost supusa taxei in regim special.

(14) In conditiile stabilite prin normele metodologice, persoana impozabila revanzatoare care efectueaza atat operatiuni supuse regimului normal de taxa, cat si regimului special trebuie sa indeplineasca urmatoarele obligatii:
a) sa tina evidente separate pentru operatiunile supuse fiecarui regim;
b) sa stabileasca taxa colectata in cadrul regimului special pentru fiecare perioada fiscala in care trebuie sa depuna decontul de taxa, conform art. 322 si 323.

Raspuns oferite in luna aprilie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile contabile + consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Foto: pixabay.com


de Redactia Contabilul

NOUTATI Contabile 2024

A aparut: Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024


Nu rata ghidul practic care te scoate acum din impasul generat de orice inregistrare contabila!

76 monografii, de maxima actualitate, intocmite impecabil, dezvoltate dupa o structura completa:

Prezentarea cadrului legal
• Noutatile legislative legate de subiectul dezbatut
• Tratamentul contabil exemplificat prin cazuri practice si exemple
• Inregistrarile contabile aferente fiecarui caz practic prezentat
• Tratamentul din punct de vedere fiscal, al TVA si al impozitului pe profit
• Atentionari, recomandari, sfaturi referitoare la subiect

...Vezi AICI detaliile complete <<

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
achizitie autoturism SHachizitie autoturism shregim special marjaart 312 codul fiscaldecont de tva


Data aparitiei: 23 Mai 2024

Votati articolul "Achizitie autoturism second-hand: ATENTIE asupra modului in care furnizorul a intocmit factura, NU orice bun SH este supus regimului special!":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri



ARTICOLE SIMILARE



Subiectele saptamanii

  • Fisa sintetica pe platitor - TOP 5 avantaje. Cum sa cunoasteti temeinic situatia financiar-contabila a firmei

    • Obtinerea unei fise pe platitor de la administratia financiara de care apartine entitatea respectiva va ofera informatii pretioase despre cum si-a indeplinit acea societate obligatiile fiscale pana la momentul preluarii. In fisa de platitor puteti observa daca societatea are declaratiile depuse, daca isi achita la timp declaratiile, frecventa declaratiilor sau daca are obligatii platite in plus.   Atentie...» citeste mai departe aici

  • Balanta de verificare: cele mai frecvente 5 erori intalnite

    • Pe langa functia de control, balantele de verificare servesc si la identificarea erorilor formale de inregistrare care altereaza egalitatile ce trebuie sa existe intre totalurile diferitelor coloanelor si a corelatiilor dintre ele, asigurand astfel exactitatea datelor contabile. Erorile care provoaca lipsa de egalitate intre coloanele balantelor pot fi erori de inregistrare in evidenta sistematica, erori de pregatire a conturilor in vederea intocmirii balantei, erori de intocmire a ba...» citeste mai departe aici

  • Bonuri fiscale fara CUI: se poate deduce TVA?

    • Deducerea TVA de pe documentul justificativ bon (fara factura) se poate face daca valoarea bonului (inclusiv TVA) este sub 100 euro si bonul are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului. Decontarea bonurilor care nu au CUI-ul beneficiarului trecut Daca bonul fiscal are o valoare mai mare de 100 euro sau nu are tiparit codul de inregistrare in scopuri de TVA, nu se poate deduce TVA. In acest caz, trebuie solicitata de la furnizor ...» citeste mai departe aici

  • Achizitia unui bun second-hand de la o firma platitoare de TVA: 3 pasi de urmat si temeiul legal

    • Prezentam, mai jos, procedura in cazul achizitiei unui bun second-hand de la o firma platitoare de TVA, facturat cu mentiunea "regim special bunuri second-hand - Cod Fiscal art. 312". Regim special pentru bunurile second-hand - studiu de caz Intrebare: "Am achizitionat un produs second-hand de la o firma platitoare de TVA. Firma furnizoare mi-a facut factura cu 0 (zero) TVA si cu mentiunea "regim special bun...» citeste mai departe aici

  • CECCAR solicita abrogarea ordonanțelor de urgenta privind unele masuri fiscale

    • Intr-un context tensionat si controversat, CECCAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania) solicita abrogarea ordonantelor de urgenta referitoare la masurile fiscale publicate recent, pe 21 iunie, in Monitorul Oficial. Organizatia cere initierea unui dialog real si constructiv cu toate partile interesate pentru a identifica solutii fiscale sustenabile. Actualele masuri sunt criticate vehement de catre mediul de afaceri si profesionistii contabili, care se simt trat...» citeste mai departe aici

Atentie, Contabili!

Contabilitatea se schimba!
Cititi «Raportul Special Gratuit» oferit de specialistii nostri

DESCARCATI GRATUIT
Raportul Special
"E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
X